Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Augalinio pieno gidas: kuo skiriasi jo rūšys, kaip pasigaminti patiems ir kur jį pritaikyti

Medžiagos, esančios grūduose, sėklose ir riešutuose, itin vertingos. O įprotis valgyti natūralias sėklas ir riešutus šiandien išgyvena savo aukso amžių. Prekybininkai teigia, jog augaliniai gėrimai kasmet tampa vis populiaresni – jų pardavimai auga, o Lietuvos kavinėse taip pat galima drąsiai prašyti paruošti mėgstamos kavos su augaliniu pienu.
Įvairių rūšių augalinis pienas
Įvairių rūšių augalinis pienas / 123RF.com nuotr.

Pranešime žiniasklaidai „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi žiniomis, kaip išsirinkti augalinį pieną bei ką galite iš jo pasigaminti.

Nors augalinio pieno galima nusipirkti ir kartais tai išties greičiausias ir paprasčiausias variantas, panorus jo galima pasigaminti namuose. Tada jis tikrai bus tiek saldus, kiek norėsite, be jokių papildomų priedų.

Pašnekovė sako, kad jei augalinį gėrimą gaminatės namuose, riešutus mirkykite 12–48 valandas, sėklas – 4–10 valandų, o kruopas – 6–8 valandas: „Gėrimą galite pasaldinti datulėmis. Vos dvi gerai sutrintos plakiklyje gėrimui suteikia švelnaus saldumo“, – pataria B.Baratinskaitė.

Sojų gėrimas. Tai bene labiausiai paplitęs augalinis gėrimas. Lengvai virškinamas, jame nėra cholesterolio, bet daug aukštos kokybės baltymų, taip pat – geležies ir kalcio. Iš jo gali būti gaminama varškė, kefyras, ledai ar jogurtas. Kad būtų skaniau, galima įberti šiek tiek druskos, cukraus ar vanilės.

Migdolų gėrimas. Malonaus, šiek tiek salstelėjusio skonio. Gaminamas iš vandenyje brinkintų, sumaltų ir nukoštų migdolų. Baltymų jame mažiau negu sojų gėrime, bet gausu vitamino E, B2, kalcio, geležies ir seleno. Labai tinka ryte užpilti dribsnius, kokteiliams, sriuboms, desertams, padažams ruošti. Beje, anot prekybininkų, būtent migdolų pienas šiais metais yra populiariausias – pirkėjai Lietuvoje jį renkasi dažniausiai.

Naminis migdolų gėrimas

Ingredientai:

  • 1 stiklinė migdolų;
  • 3 stiklinės vandens.

Gaminimas:

Migdolus mirkykite 12 valandų. Kai išmirks, nulupkite odeles. Į plakiklį suberkite migdolus, supilkite vandenį. Plakite apie 1 minutę. Nukoškite, supilkite atgal į plakiklį ir dar paplakite.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Naminis migdolų pienas
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Naminis migdolų pienas

Ryžių gėrimas. Tai tinkamas pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški riešutams, sojoms ir gyvuliniam pienui. Dažniausiai šis gėrimas gaminamas iš natūralių ir nesaldžių ryžių. Jame iš viso nėra cholesterolio ir laktozės.

Avižų gėrimas. Jis gaminamas iš vandenyje brinkintų, sumaltų ir nukoštų avižų. Neriebus, gana malonaus skonio. Tinka košėms virti, kokteiliams ruošti, juo balinama kava. Galima gerti ir vieną, pagardinus vanile ar cinamonu.

Avižų pienas
Receptas: Naminis avižų pienas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (išmirkytų vandenyje mažiausiai 1 valandą)
Vanduo: 900.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilė: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Išmirkusius dribsnius perskalaukite ir nusausinkite. Suberkite į elektrinio plakiklio (blenderio) indą, užpilkite vandeniu, sudėkite likusius ingredientus ir plakite, kol masė pavirs baltu skysčiu.

2. Supilkite į keliais sluoksniais marlės išklotą sietelį arba sūrmaišį ir gerai nuspauskite skystį. Laikykite pieną gerai uždaromuose stikliniuose induose apie 4–5 dienas šaldytuve.

Lygiai taip galite pasigaminti ir avižų grietinėlę – jai prireiks 450 ml vandens.

Suskleisti

Kokosų gėrimas. Šis gėrimas spaudžiamas iš kokosų viduje esančio branduolio. Branduolys sumalamas, išspaudžiamas skystis ir nukošiama. Kokosų gėrime mažai cholesterolio, bet jis itin kaloringas. Mėgstamas pietryčių Azijos, Indijos virtuvių patiekaluose. Tinka pilti į troškinius vietoj grietinėlės, juo galima užmaišyti blynų tešlą, balinti kavą, maišyti kokteilius, gaminti desertus.

Jūsų dėmesiui – keli receptai, kuriuos naudojamas augalinis pienas:

Avižų košė su migdolų gėrimu

Ingredientai:

  • 150 g avižinių dribsnių;
  • 400 ml vandens;
  • 350 ml migdolų gėrimo.

Gaminimas:

1. Užverdame vandenį, supilame 150 ml migdolų pieno. Suberiame avižinius dribsnius. Verdame ant mažos ugnies, vis pamaišydami ir papildydami likusiu migdolų gėrimu.

Kai košė bus išvirusi, dar keletą minučių palaikykite uždengtame puode. Valgykite su medumi, uogomis ar pakepintais migdolų trupiniais.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

Gėrimas „Tropikų dvelksmas“

Ingredientai:

  • 1 l ananasų sulčių;
  • 1 skardinė kokosų gėrimo (400 ml);
  • 2 šaukštų rudojo cukranendrių cukraus.

Gaminimas:

Į kokteilių plakiklį supilkite kokosų gėrimą, suberkite cukrų ir ananasų sultis. Viską gerai išplakite ir išpilstykite. Gerkite iškart, kol kokteilis nesusisluoksniavo.

Astos Černės nuotr./Trintas kokosų ir ananasų kokteilis
Astos Černės nuotr./Trintas kokosų ir ananasų kokteilis
Avižų-kynvos košė su migdolų pienu
Receptas: Avižų ir bolivinės balandos košė su migdolų pienu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 32
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (smulkių)
Vanduo: 400.00 ml
Migdolų pienas: 350.00 ml (nesaldinto arba labai nestipriai saldinto)
Kaip gaminti

1. Užverdame vandenį su 150 ml migdolų pieno, o tada supilame kruopas ir dribsnius. Ant vidutinės ugnies verdame apie 10–15 minučių, per tą laiką papildydami košę likusiais 200 ml migdolų pieno.

2. Išvirus leidžiame pastovėti dar kelias minutes puode, uždengus jį dangčiu.

3. Valgome su sezoninėmis uogomis ir šviežiu medumi.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas