Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksinio kugelio paslaptys: 7 naudingi patarimai ir klasikinis receptas

Kugelis – tikras rudens stalo karalius, juo pakvimpa visi namai, o būsimiems valgytojams nereikia baimintis, jog kugelis iširs (kaip cepelinai) ar nuvargins prie keptuvės trypčiojantį kepėją (kaip bulviniai blynai). Dalinamės keliais naudingais patarimais, kad jūsų kugelis būtų tikrai minkštas, purus, skanus, kitaip tariant, vertas aukso medalio!
Kugelis su vištiena
Kugelis su vištiena / Eglės Savickaitės nuotr.

Tik bulvių ir druskos neužteks. Nors kugeliui kepti kokių nors ypatingų ingredientų nereikia, vien tik tarkuotų bulvių neužteks. Didžiausi puraus ir minkšto kugelio garantai yra pienas ir kiaušiniai. Beje, pieną reikia pilti karštą, kitaip tariant, kugelio masę užplikyti. Proporcijas rasite recepte žemiau.

Kaip be svogūnų ir šoninės! Jei pienas ir kiaušiniai atsakingi už purumą, tai papildomam skoniui ir aromatui suteikti reikės svogūnų ir rūkytos šoninės. Pusę rekomenduojamo svogūnų kiekio geriausia sutarkuoti kartu su bulvėmis, o kitą dalį pjaustyti kubeliais ir pakepinti kartu su taip pat supjaustyta šonine.

Ar reikia miltų? Vieni kugelio kepėjai ir kepėjos būtinai beria į masę miltų, kiti net nesupranta, kam to reikia. Iš tiesų miltai šie tiek „suriša“ kepinį, kugelis būna standesnis, lengviau pjaustomas, bet jei jums to nesinori, galite ir neberti, skonis nenukentės.

Improvizacija priedais. Kugelį be jokių priedų, net minėtosios šoninės, irgi galima iškepti, bet kodėl gi nepažaidus? Kai šoninė pabos, galite ją keisti kiaulienos faršu (jį reikia pakepinti), marinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, rūkytomis kiaulienos ausytėmis. Vietoje mėsos galima dėti džiovintų (tik prieš tai pamirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (slyvų, obuolių, kriaušių).

Kad kugelis nepriliptų. Nesvarbu, kepate kugelį didelėje kepimo formoje ar nedidukuose porcijiniuose indeliuose, nepamirškite dugno ir sienelių kruopščiai ištepti riebalais – tam labiausiai tinka taukai ar aliejus. Jei norite daugiau traškumo, galite barstyti ir maltais džiūvėsėliais, tačiau tai nėra būtina.

Vida Press nuotr./Skutamos bulvės
Vida Press nuotr./Skutamos bulvės

Kiek kepti? Jei naudojatės elektrine bulvių tarkavimo mašina, kugelio masę paruošite greitai, o štai kantrybės, kol jis kepa, reikės. Geriau, kad kugelis nebūtų labai plonas, toks jis bus minkštesnis, puresnis, tačiau storesnis, žinoma, ilgiau keps. Paprastai kugeliui iškepti reikia ne mažiau kaip valandos, tačiau svarbiausia – stebėkite jo viršų. Kai jis tampa auksinis, o pakraštėliai – traškūs, rusvi, metas traukti iš orkaitės.

Skanaukite su padažu. Teisingai iškeptas kugelis nebus nei kietas, nei sprangus, tačiau padažas jam nepamaišys. Su kugeliu dera tie patys padažai kaip ir su cepelinais, bulviniais blynais: paprasčiausia (riebi) grietinė, grietinės-sviesto padažas, taip pat vadinamasis „baltas padažas“ iš pakepintų svogūnų, spirgučių, trupučio miltų ir pieno.

O dabar metas kepti!

Klasikinis kugelis

Ingredientai (didelei skardai):

  • 2,5 kg bulvių;
  • 4 svogūnai;
  • 3 kiaušinių (galima mušti ir dvigubai tiek);
  • 500 ml pieno;
  • 500 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 1 šaukštas druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. miltų (nebūtinai);
  • taip pat taukų ar sviesto skardos patepimui;
  • šiek tiek maltų džiūvėsėlių skardos pabarstymui (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Smulkiai sutarkuokite bulves ir 2 svogūnus.

2. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną – kitaip tariant, masę užplikome.

3. Mušame į bulvių masę kiaušinius, beriame druską, pipirus, jei naudojate, taip pat ir miltus ir labai gerai išmaišome.

4. Paruoštą kugelio masę verčiame į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

5. Kepame ne mažiau kaip valandą – kol kugelio pakraštėliai bus apskrudę, o visas viršus – auksinis.

Vida Press nuotr./Kugelis
Vida Press nuotr./Kugelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito