Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Aurimėlio virtuvės“ receptas: dzūkiškos šiuškės su šoninės ir pievagrybių padažu

Esu grynas dzūkas, todėl kartais norisi kažko dzūkiško, autentiško ir sentimentalaus. Šiuškės pirmiausiai man – smagios vaikystės prisiminimai, šviesios atminties Močiutėlės šypsena jas gaminant ir nepakartojamas skonis! Vieni jas vadina švilpikais, kiti bulvinukais, bet man tai yra cikrų cikriausios ŠIUŠKĖS! Labiausiai man jos tinka su stikline kefyro. Skanaus!
Dzūkiškos šiuškės su šoninės ir pievagrybių padažu
Dzūkiškos šiuškės su šoninės ir pievagrybių padažu / Tinklaraštininko nuotr.

Ingredientai:

šiuškėms:

  • 3 kg bulvių;
  • 3–3,5 stiklinės miltų;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Šiam patiekalui reikia rinktis kuo miltingesnes bulves. Jas švariai nuplauti ir išvirti pasūdytame vandenyje su lupena. Kai bulves nusunkiame, labai gerai nugariname, kad liktų kuo mažiau drėgmės.

2. Atvėsusias bulves nulupame ir sutarkuojame per burokinę tarką. Jokiu būdu nemalame ar netriname. Į bulves beriame gerą žiupsnį druskos ir miltus (miltus beriame po truputį ir minkome, nes miltų kiekis priklauso nuo bulvių miltingumo). Tešla turi būti gana tvirta ir nelimpanti prie rankų.

3. Tešlą padalijame į kelias dalis, iškočiojame ir supjaustome vienodo dydžio gabaliukais.

Tinklaraštininko nuotr. /Suformuotos šiuškės
Tinklaraštininko nuotr. /Suformuotos šiuškės

4. Padarytas šiuškes dedame į miltais pabarstytą kepimo skardą. Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. – kol gražiai apskrunda.

5. Iškepusias šiuškes užpilu padažu ir troškinu toje pačioje skardoje dar apie 15 min.

padažui:

  • 500 g rūkytos šoninės;
  • 3 dideli svogūnai;
  • 1 l grietinėlės;
  • 250 g pievagrybių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • krapų;
  • svogūnų laiškų.

Gaminimas:

1. Gilioje keptuvėje apkepiname kubeliais supjaustytą šoninę, dedame smulkintus svogūnus ir pievagrybius.

2. Kai viskas šiek tiek sukepa, pilame grietinėlę, beriame druskos ir pipirų. Kaitiname, kol padažas pradeda tirštėti. Beriame smulkintų krapų ir svogūnų laiškų.

Tinklaraštininko nuotr. /Šiuškės su padažu patroškinamos toje pačioje skardoje, kurioje kepė
Tinklaraštininko nuotr. /Šiuškės su padažu patroškinamos toje pačioje skardoje, kurioje kepė

3. Paruoštą padažą pilame ant šiuškių ir dar patroškiname.

4. Patiekiant gausiai pabarstome krapais ir svogūnų laiškais.

Tinklaraštininko nuotr. /Dzūkiškos šiuškės su šoninės ir pievagrybių padažu
Tinklaraštininko nuotr. /Dzūkiškos šiuškės su šoninės ir pievagrybių padažu

Kaskart išleisdamas receptą į viešą „gyvenimą“ drauge su juo išleidžiu ir dalelę savo širdies. Man maisto gamyba – ne tik darbas, hobis, aistra, bet ir meilė, kvėpavimas, dvasinis pasitenkinimas. Juk meilė geram maistui, kaip ir mylimam žmogui, niekada nesibaigia! Idėjų geram maistui galite pasisemti „Aurimėlio virtuvė“ Facebook ir Instagram paskyrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs