Dzūkija – miškų kraštas, todėl vieni populiariausių regiono patiekalų ingredientų yra uogos ir grybai. Pastarieji čia ruošiami įvairiausiomis formomis: troškinami, marinuojami, gaminama grybienė, grybų sūris arba naudojami kaip įdarai įvairiems virtinukams.
Virtinukai su grybais, tradiciškai tiekiami per Kūčias, dėl savo formos vietinių yra vadinami „ausytėmis“. Norintys Kūčių stalą praturtinti tikrais dzūkiškais grybų patiekalais, gali išbandyti nesudėtingą grybų rasalo receptą bei išsikepti mielinių pyragėlių pagal seniausios Druskininkų giminės receptą.
Dzūkiškas grybų rasalas
Ingredientai:
- džiovinti baravykai;
- miežinės kruopos;
- svogūnai;
- prieskonių – lauro lapų, (daug) pipirų, druskos;
- aliejaus (arba sviesto) kepimui;
- raugintų kopūstų.
Gaminimas:
1. Pamirkyti džiovintus baravykus šiltame vandenyje, kol taps minkšti.
2. Supjaustyti baravykai dedami į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu, jiems apvirus sudedamos ir miežinės kruopos bei rauginti kopūstai.
3. Aliejuje arba svieste pakepinami svogūnai.
4. Kepinti svogūnai kartu su prieskoniais supilami į puodą.
5. Šiek tiek pavirus rasalui leidžiama atvėsti.
6. Rasalas patiekiamas su orkaitėje keptomis bulvėmis su lupenomis.
Mieliniai pyragėliai su džiovintais grybais
Ingredientai:
tešlai:
- 1 stiklinė pieno arba vandens;
- 1 valg. šaukšt. sausų mielių;
- 2–3 valg. šaukšt. cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 50 g sviesto;
- 3,5–4 stiklinės miltų.
įdarui:
- džiovintų grybų;
- svogūnų;
- pipirų;
- lauro lapų;
- druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai reikia paruošti tešlą. Į mažą indelį supilti mieles, truputį vandens ir cukraus. Padėti šiltai, kad iškiltų.
2. Į didesnį indą suberti miltus, padaryti duobutę, supilti likusį vandenį bei cukrų, kiaušinius ir ištirpintas mieles. Šią masę maišyti. Minkymo pabaigoje į masę supilti ištirpintą sviestą.
3. Viską išminkyti ir padėti šiltai, kol pakils.
4. Kai tešla iškils, ją reikia padalinti į 4 dalis, kiekvieną jų iškočioti, padaryti skrituliukus, dėti įdarą, užspaudyti kraštus ir virti karštame aliejuje, kol paruduos.
5. Įdaro paruošimas. Džiovintus grybus išvirti ir sumalti per mėsmalę. Pakepinti daug svogūnų ir sumaišyti juos su grybais, paskaninti pipirais, druska ir lauro lapais.
Kaip ir visoje Lietuvoje, Dzūkijoje yra vertinamos bulvės, išvirus jas su lupenomis, gaminamos bandelės pavadinimu „šiuškės“. Dzūkai augina grikius, iš jų miltų kepa blynus bei savo šventinį stalą puošia tradiciniu pyragu „grikių boba“, patiekiamu kartu su spanguolių arba avižų kisieliumi.
Kai kurie iš Dzūkijos kildinami patiekalai, tokie, kaip raugintų kopūstų sriuba, netruko paplisti ir po likusius Lietuvos regionus, o dzūkiškų bandelių su kopūstais galima rasti ant dažno Kūčių stalo. Nedaug kam žinoma, tačiau „prėskučių“, dabar vadinamų kūčiukais, istorija taip pat siejama su šiuo regionu.
Savo rankomis pabandyti paruošti dzūkiškų patiekalų ar dalyvauti degustacijose, ekskursijose galima atvykus į Druskininkus. Pažintinių programų organizatoriai „Sūrūs vėjai“ čia siūlo atrasti dzūkiškas pramogas ir tradicinę virtuvę.
Įvairių edukacinių programų sąraše Druskininkuose galima rasti sūrio bei alaus degustacijas arba išbandyti savo jėgas kepant bene svarbiausią Dzūkijos kulinarinio paveldo patiekalą – bandas ant kopūsto lapo, kurios liže pašaunamos į senovinę duonkepę krosnį.