Avienos mėgėjams – purus šios mėsos apkepas su daržovėmis, skanus ir šiltas, ir šaltas

Vieniems žmonėms aviena „keistai kvepia“, kiti mėgsta ir tą kiek specifinį kvapą, ir skonį. Būtent pastariesiems turėtų patikti turtingo skonio maltos avienos apkepas, kurį praturtina daržovės. Jį skanu valgyti ir šiltą, ir šaltą (pavyzdžiui, ruošiant sočius sumuštinius). Patiekalo receptu paskutiniojoje savo knygoje dalinasi žinomas šefas Yotamas Ottolenghi.
Mėsos apkepas
Mėsos apkepas / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 500-600 g maltos avienos (gana nesunkiai rasite didžiosiose parduotuvėse);
  • 1 morka;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 3 dideli pomidorai;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 val. šaukšt. pomidorų pastos ar tyrės;
  • 50 g smulkiai tarkuoto parmezano ar pecorino sūrio;
  • 50 g maltų džiūvėsėlių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • žiupsnis tarkuoto muskato;
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių.

padažui (galima patiekti ir be jo):

  • 80 g sezamų pastos tahini;
  • 50-60 ml virinto šalto vandens;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1-2 valg. šaukšt. citrinų sulčių.
Vida Press nuotr./Malta mėsa
Vida Press nuotr./Malta mėsa

Gaminimas:

1. Nuluptą morką, svogūną, o taip pat cukiniją bei 1 pomidorą supjaustykite kubeliais, o tada dėkite į elektrinį smulkintuvą su S formu peiliu. Pulsuojančiu režimu pasmulkinkite iki rupių (maltos mėsos tekstūrą primenančių) drožlių. Gautą mišinį dėkite į plieninį sietą ir nuspauskite kuo daugiau sulčių.

2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, nuspaustą smulkintų daržovių mišinį, berkite druską, prieskonius, traiškytas česnako skilteles, džiūvėselius, sūrį, muškite abu kiaušinius, dėkite pomidorų pastą (ar tyrę). Labai gerai (patogiausia – švariomis rankomis) šią masę išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

3. Nedidelę kepimo skardą (tinka pailga, skirta keksui ar keturkampė) ištepkite aliejumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.

4. Gautą masę sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų. Šią formą dėkite į kitą didesnę, kurią pripilkite verdančio vandens (idealu, jei didžioji kepimo forma bus tiek aukštais kraštais, kad vandens lygis beveik sutaptų su kepinio mažesniojoje kepimo formoje aukščiu). Atsargiai statykite į orkaitę ir kepkite 1 val. ir 10 min. Išėmę kepinį iš orkaitės leiskite ramiai pastovėti apie 10 min.

5. Kol mėsos apkepas kepa, pasiruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus išsukite iki vientisos balzganos, gana skystos tyrės. Likusius 2 pomidorus sutarkuokite burokine tarka (tarkuojant pašalinkite odeles).

6. Tiekite apkepą su padažu, tarkuotų pomidorų tyre, šalia derinkite lengvas salotas, jei norisi stipriau – kuskusą ar ryžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų