Ingredientai:
- 500-600 g maltos avienos (gana nesunkiai rasite didžiosiose parduotuvėse);
- 1 morka;
- 1 nedidelė cukinija;
- 3 dideli pomidorai;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 val. šaukšt. pomidorų pastos ar tyrės;
- 50 g smulkiai tarkuoto parmezano ar pecorino sūrio;
- 50 g maltų džiūvėsėlių;
- 2 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- žiupsnis tarkuoto muskato;
- žiupsnis maltų gvazdikėlių.
padažui (galima patiekti ir be jo):
- 80 g sezamų pastos tahini;
- 50-60 ml virinto šalto vandens;
- 2 skiltelės česnako;
- 1-2 valg. šaukšt. citrinų sulčių.
Gaminimas:
1. Nuluptą morką, svogūną, o taip pat cukiniją bei 1 pomidorą supjaustykite kubeliais, o tada dėkite į elektrinį smulkintuvą su S formu peiliu. Pulsuojančiu režimu pasmulkinkite iki rupių (maltos mėsos tekstūrą primenančių) drožlių. Gautą mišinį dėkite į plieninį sietą ir nuspauskite kuo daugiau sulčių.
2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, nuspaustą smulkintų daržovių mišinį, berkite druską, prieskonius, traiškytas česnako skilteles, džiūvėselius, sūrį, muškite abu kiaušinius, dėkite pomidorų pastą (ar tyrę). Labai gerai (patogiausia – švariomis rankomis) šią masę išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
3. Nedidelę kepimo skardą (tinka pailga, skirta keksui ar keturkampė) ištepkite aliejumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
4. Gautą masę sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų. Šią formą dėkite į kitą didesnę, kurią pripilkite verdančio vandens (idealu, jei didžioji kepimo forma bus tiek aukštais kraštais, kad vandens lygis beveik sutaptų su kepinio mažesniojoje kepimo formoje aukščiu). Atsargiai statykite į orkaitę ir kepkite 1 val. ir 10 min. Išėmę kepinį iš orkaitės leiskite ramiai pastovėti apie 10 min.
5. Kol mėsos apkepas kepa, pasiruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus išsukite iki vientisos balzganos, gana skystos tyrės. Likusius 2 pomidorus sutarkuokite burokine tarka (tarkuojant pašalinkite odeles).
6. Tiekite apkepą su padažu, tarkuotų pomidorų tyre, šalia derinkite lengvas salotas, jei norisi stipriau – kuskusą ar ryžius.