1. Išlydykite margariną keptuvėje ir suberkite dribsnius. Maišydamos kepkite, kol dribsniai pakeis spalvą, t. y., apie 15-20min. Galite tuo pačiu pakepinti ir saulėgrąžas.
2. Iškeptus dribsnius atvėsinkite, į juos suberkite sezamo sėklas, razinas (sausas) ir išmaišykite.
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir supilkite ant atvėsintų dribsnių. Sumaišykite ir formuokite sausainukus ant sviestinio popieriaus.
4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol sausainukai gražiai apskrus.
1. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižinius dribsnius ir maišydami kaitinkite kelias minutes. Suberkite saulėgrąžas, sezamus, razinas.
2. Kiaušinį išplakite su cukrumi.
3. Į plaktą kiaušinį suberkite dribsnių ir sėklų mišinį, gerai išmaišykite ir 10 minučių palikite brinkti. Iš masės šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į sviestiniu popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Viename dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, sausainių trupinius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Kitame inde varškę ištrinkite su minkštu sviestu, suberkite cukrų ir atsargiai įmaišyti standžiai išplaktus baltymus.
- Varškės masę sumaišykite su dribsnių mišiniu, tarkuotu šokoladu, mirkytomis razinomis ir migdolų drožlėmis.
- Iš paruoštos tešlos ant riebalais pateptos skardos šaukštu formuokite sausainėlius ir apie 30 min. kepkite 180`C karštumo orkaitėje.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
- Sviestą išsukite su cukrumi iki šviesios purios masės. Įmaišykite medų, cinamoną ir druską, plakdami šluotele įmaišykite kiaušinius.
- Įmaišykite kepimo sodą su kepimo milteliais.
- Įmaišykite miltus ir avižas, po to – graikinius riešutus, sėklas ir imbierą.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis formuokite vidutinio dydžio tešlos rutuliukus ir dėliokite ant skardos, tarp rutuliukų palikdami 3 cm tarpus.
- Kepkite 12–14 min., kol paruduos. Išėmę iš orkaitės, leiskite atvėsti ant grotelių, tuomet patiekite su karšta arbata. Beje, šie kepinukai bus minkšti, o ne kieti ir traškūs, kokie dažniausiai būna avižiniai sausainiai.
Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.
Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).
3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.
4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.
5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.
2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.
3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
1. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
2. Viename dubenyje gerai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, smulkintus riešutus ar saulėgrąžas ir druską.
3. Kitame dubenyje plaktuvu gerai išplakite kiaušinius, cukrų ir sviestą iki purios masės. Į ją dalimis, nuolat maišant suberkite miltus.
4. Razinas nuplikykite karštu vandeniu ir palikite 2-3 min. brinkti.
5. Į gautą masę sudėkite sutrintus bananus, avižinius dribsnius ir nusausintas bei miltuose apvoliotas razinas. Gerai išmaišykite.
6. Kabinkite šaukštu tešlą, o kitu šaukštu nubraukite ją ant skardos. Taip gausite netaisyklingus rutuliukai. Kepdami jie išsiplės, todėl tarp sausainukų paliekame tarpelius.
7. Kepkite apie 15 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol švelniai paruduoja. Ištraukus iš orkaitės palikite atvėsti, kad sukietėtų.
8. Visai atvėsusius sausainius sudėkite į sandarų indą.
1. Įkaitiname orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – su ventiliatorumi.
2. Dubenėlyje išmaišome riešutų sviestą, kad neliktų jokių gumuliukų. Dedame avižas, cinamoną ir pilame klevų sirupą. Viską išmaišome.
3. Puode išlydome kokosų aliejų ir pilame į dubenį su kitais ingredientais. Gerai išmaišome.
4. Gautą masę padaliname į šešias dalis ir rankomis voliojamerutuliukus. Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir paspaudžiame, kad išeitų sausainių forma. Kepame 12 minučių, kol apskrus.
5. Išimame sausainius iš orkaitės ir leidžiame 5 minutes atvėsti, tada perkeliame ant grotelių.
6. Virš garų vonelės išlydome šokoladą ir merkiame sausainių dalį. Dedame ant kepimo popieriaus.
7. Deserto viršų galite apšlakstyti šokaladu, kaip nuotraukoje ir puošti skaldytais riešutais, kuriuos prieš tai būtina pakepinti.
8. Rekomenduojame laikyti sandarioje dežutėje 3-4 dienas.
Patarimai:
- Šiam receptui būtini greito paruošimo dribsniai, tad ieškokite šio užrašo ant pakuočių.
- Tiek gaminant šokoladą, tiek jį lydant reikia garų vonelės. Ją paruošti labai paprasta. Jums reikės puodo ir metalinio arba keraminio indo. Indą reikia uždėti ant puodo taip, kad dugnas nesiektų vandens ir tvirtai laikytųsi. Puode vandens turėtų būti nedaug. Kai vanduo užverda, ugnį reikia sumažinti iki labai nedidelės, ant viršaus dėti indą su gabalėliais sulaužytu šokoladu. Tirpdome lėtai, nedaug maišydami, nes tik tada gausite karštą šokoladą.
1. Dribsnius, miltus, cukrų ir sviestą išmaišykite (masė turi būti panaši į trupinius).
2. Sumaišykite su uogiene ir citrinų sultimis. Masę sudėkite į kekso indelius (galima dėti nedidelius kauburėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos) ir kepkite 180 °C karštumo orkaitėje 25 min.
3. Glajui cukraus pudrą išsukite su likeriu. Ant kiekvieno keksiuko dėkite po puselę riešuto, užpilkite glajumi ir palikite sustingti.
1. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, sausainių trupinius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
2. Kitame inde varškę ištrinkite su kambario temperatūroje atšildytu sviestu, paskaninkite saldikliu ir pabaigoje įmaišykite iki purumo išplaktus baltymus.
3. Varškės masę sumaišykite su dribsnių mišiniu, tarkuotu šokoladu, smulkintais abrikosais ir migdolų drožlėmis.
4. Paruoštą pyrago tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30–35 minutes.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite obuolių gabalėlius su citrinos sultimis, cukrumi, kukurūzų krakmolu, cinamonu ir druska, spanguolėmis (jei jas naudojate). Perdėkite į ovalų ar keturkampį stiklinį ar keramikinį kepimo indą ir paskleiskite tolygiu sluoksniu.
3. Vidutinio dydžio puode ištirpinkite sviestą ir medų, suberkite avižinius dribsnius, miltus, migdolų riekeles ir kokosų drožles, dar žiupsnį druskos ir pamaišykite, kol ingredientai sulips į gumuliukus. Suberkite juos ant kepimo formoje paskleistų obuolių, padėliokite, kad būtų tolygiai pasiskirstę.
4. Dėkite kepimo indą į orkaitę ir kepkite apie 40–50 min., kol obuoliai bus minkšti, o dribsnių sluoksnis – intensyviai auksinis. Jei viršus pernelyg skrunda, galima pridengti folija, bet nudenkite ją likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, kad viršus būtų sausas, o ne drėgnas nuo iš obuolių kylančių garų.
5. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir dėkite su visu indu ant stalo – tegul kiekvienas įsideda, kiek nori. Skanaukite su šaukštu tiršto jogurto ar be nieko. Jei visko iš karto nesuvalgysite, laikykite šaldytuve.
1. Įkaitiname orkaitę iki 160C laipsnių temperatūros.
2. Į kepimo formą įtiesiame kepimo popieriaus, ištepame sviestu.
3. Avižinius dribsnius susmulkiname elektriniame plaktuve.
4. Žemoje temperatūroje tirpiname sviestą su šokoladu, kol visiškai ištirps, perpilame į dubenį. Įmaišome cukrų, klevų sirupą, kakavą, cinamoną, kajeno papriką ir druską. Maišome, kol ištirps.
5. Į gautą masę po vieną įmaišome kiaušinius, o tada – susmulkintus ir persijotus avižų dribsnius ir miltus.
6. Paruoštą masę pilame į kepimo formą. Dedame į orkaitę ir kepame 25 min.