Avižos lietuvių virtuvėje: kaip jas ruošė senovėje, ką galime perimti šiais laikais?

Nors mūsų laikais avižos dažnam atrodo įprastas, niekuo pernelyg neypatingas produktas, retas žino, kokią gilią žymę ši grūdinė kultūra įspaudė lietuvių kultūroje. Pasak gastronomijos paveldo tyrinėtojo, profesoriaus Rimvydo Laužiko, skaičiuojama, kad avižos į Lietuvą atkeliavo daugiau nei prieš 4,5 tūkst. metų, ir jau proistoriniais laikais tapo neatsiejama tradicinės virtuvės dalimi.
Avižos
Avižos / Vida Press nuotr.

Profesorius R.Laužikas pasakoja, kad avižos yra viena pirmųjų į Lietuvą atkeliavusių javų rūšių. Skaičiuojama, kad tai galėję įvykti net prieš 4,5–5 tūkst. metų, tada jos buvę trečiasis pagal svarbą javas, po kviečių ir miežių.

„Istoriniais laikais avižos užsitarnavo įvairialypę reputaciją: neturtingiesiems jos – svarbus maisto šaltinis, labiau pasiturintiems – pašaras arkliams. Taip pat iš avižų buvo varoma ir degtinė. Tad ir augintos jos plačiai, tiek valstiečių ūkiuose, tiek dvaruose. Avižų grūdų rasta XIV a. Maišiagalos piliakalnyje. Dubingių Radvilų dvare nuo XVII a. vidurio iki XVIII a. vidurio pagrindinėmis sėjamomis grūdinėmis kultūromis buvo rugiai ir avižos. Avižų daugiausia iš visų javų sėta ir Raseinių krašte, XVII a. gyvenusio valstiečio Baltramiejaus Mindos laukuose“, – vardija R.Laužikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas

Mokslininkai teigia, kad iš avižų iškepta duona – pastebimai sotesnė už kvietinę, miežinę ar ruginę.

Anot profesoriaus, platų avižų naudojimą pirmiausia lėmė jų kaina – istoriniais laikais tai buvo vienas iš pigiausių javų: „Santykines maistui ir pašarui vartojamų javų kainas galime sužinoti iš Lietuvos Statutų. Pagal antrąjį, 1566 metais patvirtintą Lietuvos Statutą, už avižas pigesni buvo tik grikiai ir soros, o žirnių vertė buvo tokia pat.“ Dar vienas svarbus aspektas – avižų kaloringumas. Mokslininkai teigia, kad iš avižų iškepta duona – pastebimai sotesnė už kvietinę, miežinę ar ruginę.

Iš avižų – talakna ir kisielius

Pasakodamas apie avižų naudojimą senovės lietuvių virtuvėje, R.Laužikas sako, kad nors ant bajorų stalų avižiniai patiekalai ir neatsirasdavo, maistu iš avižų dažnai būdavo maitinami dvaruose dirbę žmonės. Todėl ne vieno dvaro dokumentuose rasime nemažus kiekius maistui sunaudojamų avižų ir avižų kruopų. „Pavyzdžiui, 1733–1734 metais sudarytame Radvilų Nesvyžiaus dvare maistui sunaudotų produktų sąraše avižos kartu su kitais pigiaisiais javais – rugiais ir miežiais – yra populiariausias javas“, – pasakoja R.Laužikas.

Vienas įdomiausių ir senoviškiausių Lietuvoje žinomų avižų patiekalų yra talakna. Šį patiekalą kaip lietuviams būdingą kelioninį maistą mini Lukaszas Golębiowskis savo 1830 metais išleistoje knygoje „Domy ir dwory...“. „Anot autoriaus, tai kiek pasūdyti krosnyje sudžiovintų avižų grūdų miltai. Jie maišomi su pienu ar verdančiu vandeniu ir valgomi kaip košė ar kukuliai, kurie gaunami pridėjus daugiau miltų. Lietuvių etnografinėje tradicijoje talakna žinoma kaip pasninko valgis. Ji gaminama iš avižų ar miežių, miltus maišant su vandeniu“, – pasakoja R.Laužikas.

Avižos
Avižos

Kitas populiarus avižinis patiekalas – avižų kisielius, Kristijono Donelaičio poemoje „Metai“ minimas kaip būrų valgis. „Ir avižų n’užmiršk, kad sėdams išberi grūdus: Nės kisieliaus tu, o kuinai pašaro laukia“, – rašė poetas. R.Laužiko teigimu, šiais laikais kisielius yra daugiau Kūčių vakaro valgis. „Senovėje jis gamintas iš vandens, rupiai maltų avižinių miltų, žiupsnelio druskos, kriaukšlelės sudžiūvusios duonos. Miltai buvo gerai išmaišomi šiltame vandenyje, įdedama druskos, įmetama duonos plutelė ir rauginama. Rauginimo laikas priklausė nuo patalpos šiltumo ir trukdavo maždaug parą. Po to skystis būdavo nukošiamas ir trumpai pakaitinamas, kad sutirštėtų. Tirštas kisielius valgomas, o ne geriamas. Jei buvo ne pasninko metas, kisielius gardintas pienu.“

Ir ligoniams, ir sveikiems

Pasakodamas apie avižų vaidmens lietuviškoje virtuvėje kaitą, profesorius sako, kad šiuolaikiniam avižų valgymui didelės įtakos padarė iš istorinės gastronomijos atėjusi idėja, jog avižų grūdų produktai yra tinkamas maistas ligoniams.

„1613 metais Krokuvoje išleistame savo augalų žinyne Simonas Sirenijus mini avižinių miltų patiekalą, ne tik atstatantį jėgas ligoniams, bet ir sveikiesiems tinkamą. Patiekalas gaminamas užmaišant avižinius miltus skystyje, pagamintame lygiomis dalimis iš mėsos sultinio (geriausia – kaplūno) ir saldaus baltojo vyno. Košė gardinama sviestu ir trupučiu druskos, o sutirštinama įmaišant kelis kiaušinio trynius. Jei norima, anot autoriaus, dar galima pagardinti ir cukrumi“, – originalų receptą diktuoja profesorius.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

1706 metais išleistoje knygoje „Namų vaistinė...“ aprašoma ligoniams skirta košė, gaminama iš virtų miežių ar avižų, sumaišytų su šviežiu sviestu, pagardinta cukrumi arba razinomis.

„Bene pirmasis lietuvių dietologas, Vilhelmas Storosta-Vydūnas, 1928 metais Tilžėje pasirodžiusiame veikale „Sveikata Jaunumas. GroƷê“ avižų kruopas rekomendavo valgyti liesiems žmonėms, kaip priemonę kūnui sustiprėti“, – sako R.Laužikas, taip primindamas Vydūno dėmesį į didelę avižų maistinę vertę ir teigiamą poveikį organizmui.

Jūsų dėmesiui, keli receptai iš avižų ir avižinių dribsnių (kurie gaminami būtent avižų):

Avižinė duona
Receptas: Avižinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 32
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml (drungno)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.

2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.

3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.

4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.

5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.

6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Avižų kisielius
Receptas: Avižų kisielius
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 86
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1500.00 ml
Juoda duona: 1.00 riekės (ruginė, geriausiai, kad būtų be mielių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos. Palikite 24 valandoms rūgti.
  2. Tada duonos riekę išimkite. Dribsnius per smulkų sietelį nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite – jų jau neprireiks.
  3. Nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite žiupsnelį druskos. Kai užvirs nuolat maišydami pavirkite dar kelias minutes, kol kisielius taps tirštas.
  4. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius (indelių sieneles galite sudrėkinti vandeniu - paskui bus lengviau iškrėsti iš indelių). Į indelius supilstytą kisielių palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą.
  5. Spanguoles ir medų sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
  6. Sustingusį kisielių atsargiai iš indelių išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, papuoškite spanguolių uogomis. Skanaus!
Suskleisti
Avižiniai kotletai
Receptas: Avižiniai kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 109
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 300.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt. (didesnis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Avižinius dribsnius suberkite į dubenį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10 minučių.

2. Susmulkinkite svogūną, suberkite į keptuvėje ištirpintą sviestą ir kepkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite į dribsnius. Suberkite traiškytą česnaką, smulkintus krapus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Jei masė bus skystoka, įberkite kelis šaukštus miltų.

3. Paruoštą masę šaukštu dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite iš abiejų pusių, kol susidarys traški plutelė.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Suskleisti
Avižų ir kokosų juostelės
Receptas: Avižų ir kokosų juostelės
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Dribsniai: 1.00 st. (5 grūdų)
Džiovinti vaisiai: 1.00 sauja (džiovinti obuoliai arba kitokie mėgstami vaisiai, pvz. figos, abrikosai)
Kokosų drožlės: 1.00 st.
Riešutai: 1.00 st. (kapoti)
Romas: 1.00 arbat. š. (romo esencija - pagal skonį)
Sviestas: 100.00 g
Medus: 6.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dribsnius paskrudinkite sausoje keptuvėje.

2. Pakepinkite kapotus riešutus.

3. Džiovintus vaisius sukapokite arba sumalkite mėsmale.

4. Giliame dubenyje sumaišykite dribsnius, kokosų drožles.

5. Puode pakaitinkite sviestą, medų, vanilinį cukrų ir romo esenciją.

6. Sirupą pilkite ant dribsnių ir vaisių mišinio. Viską labai gerai išmaišykite.

7. Formą, kurioje šaldysite juosteles, išklokite sviestiniu popieriumi.

8. Paruoštą masę sukrėskite į formą, drėgnomis rankomis prispauskite, išlyginkite, uždenkite kitu popieriaus lakštu ir per naktį laikykite šaldytuve.

9. Sustingusią masę supjaustykite pailgomis juostelėmis arba kvadratėliais.

Kulinaro patarimas. Jeigu esate alergiška medui, šias juosteles galite gaminti su sutirštintu saldintu pienu.

 

Suskleisti
Avižinių dribsnių ir salierų maltinukai
Receptas: Avižinių dribsnių ir salierų maltinukai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.0 / 44
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (kubeliai natūralaus)
Salierai: 1.00 vnt. (trečdalis gumbo)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Avižos: 1.00 st. (dribsniai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės ir sultys)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 50.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai malti)
Kaip gaminti

1. Puodelyje su verdančiu vandeniu ištirpinkite sultinio kubelius, suberkite dribsnius ir uždengusios dangčiu apie 40 min. pabrinkinkite.

2. Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.

3. Salierą nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve.

4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste, suberkite tarkuotus salierus, juos kiek patroškinkite.

5. Avižinius dribsnius nusunkite, sudėkite į gilesnį indą, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, sukrėskite atvėsintą svogūnų masę, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinos žievelėmis ir sultimis.

6. Iš paruoštos masės rankomis formuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje arba orkaitėje.

7. Tiekite su grietine ir svogūnų laiškais.

Suskleisti
Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
Receptas: Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
12 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 38
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (¾)
Miltai: 2.00 st. (1 ¼ - miltai ir ¼ - miltai kepiniams*)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (¼)
Kriaušės: 2.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (½)
Sviestas: 85.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 st. (⅔)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 1.00 st.
Lazdynų riešutai: 1.00 st.
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  2. Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
  3. Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
  4. Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
  5. Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
  6. Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
  7. Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
  8. Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
  9. Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
  10. Keksiukus kepkite ~25 minutes.
 
*Jau paruoštų miltų kepiniams galite nusipirkti kai kuriuose prekybos centruose, bet aš juos pasigaminu pati: 
 
Pamatuojama 1 stiklinė miltų, iš jos išimami du šaukštai miltų ir vietoj jų įdedami du šaukštai kukurūzų krakmolo. Miltų ir krakmolo mišinys persijojamas penkis kartus (taip, penkis kartus -  taip viskas gerai išsimaišys, miltų tekstūra taps daug tolygesnė ir vientisesnė).
 
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
Receptas: Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (greitai paruošiamų)
Miltai: 100.00 g (kvietinių, arba viso grūdo, arba be glitimo, pvz., avižų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 3.00 valg. š. (arba sviesto, ištirpinto ir atvėsinto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Klevų sirupas: 100.00 ml (arba medaus)
Morkos: 100.00 g (smulkiai sutarkuotos)
Kaip gaminti

Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.

Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).

3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.

4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.

5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.

Suskleisti
Avižų pienas
Receptas: Naminis avižų pienas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (išmirkytų vandenyje mažiausiai 1 valandą)
Vanduo: 900.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilė: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Išmirkusius dribsnius perskalaukite ir nusausinkite. Suberkite į elektrinio plakiklio (blenderio) indą, užpilkite vandeniu, sudėkite likusius ingredientus ir plakite, kol masė pavirs baltu skysčiu.

2. Supilkite į keliais sluoksniais marlės išklotą sietelį arba sūrmaišį ir gerai nuspauskite skystį. Laikykite pieną gerai uždaromuose stikliniuose induose apie 4–5 dienas šaldytuve.

Lygiai taip galite pasigaminti ir avižų grietinėlę – jai prireiks 450 ml vandens.

Suskleisti
Avižinių dribsnių sausainiai
Receptas: Pusrytiniai avižinių dribsnių sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 37
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 120.00 g (maltų)
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml (ypač tyro)
Klevų sirupas: 160.00 ml (arba medaus)
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Bananai: 260.00 g (minkštų, sutrintų šakute)
Džiovintos spanguolės: 110.00 g (arba džiovintų mėlynių)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.

2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.

3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų