„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip Vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – sako Beata.
Pasak Beatos, būtent noras paskatinti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines, paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį bei šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“. Ką tik pasirodęs „Beatos virtuvės“ Žiemos žurnalo numeris šįkart siūlo ne tik išbandytus receptus, bet ir 3 specialius meniu Vasario 16-osios šventei, namų ir stalo dekoravimo idėjas, populiariausių tradicinių lietuviškų desertų receptus, netikėtas istorikų įžvalgas apie tarpukario Lietuvos kulinarijos pasiekimus.
Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas.
„Aš pati asmeniškai tikiuos per Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų, o iš trijų žurnale „Beatos virtuvė“ pasiūlytų meniu savo šventei tikrai rinksiuos smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau: Vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako Beata ir dalijasi pamėgtu tarpukario receptu, kuris bus gaminamas jos šeimai ir draugams Vasario 16-osios proga.
Moliūgų sklindžiai
Būtent tarpukariu prasidėjo taip vadinama daržovių propaganda, iki tol daržovės, vaisiai, uogos nebuvo ypatingai vertinami. Mat lietuviška virtuvė ilgai buvo vertinama pagal maisto gausumą ir sotumą, o ne pagal jo įvairovę ar įmantrumą, tad tarpukariu dėta nemažai pastangų siekiant įtikinti skeptikus, kad prie lietuviškų lašinių tinka ne tik juoda duona, bet ir daržovės! Labai apsidžiaugiau, kai radau ir išbandžiau šį senovinį arbūzų (taip anais laikais buvo vadinami moliūgai!) sklindžių receptą. Skanu, sotu, puikiai tinka šventiniams Vasario 16-osios pusryčiams ir visiems kitiems ilgiems savaitgalio rytams.
Ingredientai (4-6 porcijoms):
sklindžiams:
- 400 g tarkuoto moliūgo;
- 1 stiklinė pieno;
- 200 g viso grūdo kvietinių miltų;
- 2 kiaušiniai;
- žiupsnis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- saulėgrąžų aliejaus (kepimui).
padažui:
- 200 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės;
- 1 smulkiai pjaustytas svogūno;
- 2 žiupsneliai kmynų;
- 10 g sviesto.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasiruoškite patį nuostabiausią pagardą blynams – keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, kol ji taps traški. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite jį iki auksinės spalvos. Ir tik nepamirškite pabaigoje padažą paskaninti keliais žiupsniais kmynų – būtent kmynai yra svarbiausias šio recepto ingredientas!
2. Į didesnį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir viską užplikykite pakaitinto pieno stikline, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir viską išmaišykite.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir taip pat supilkite į tešlą. Moliūgą smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite į tešlą. Tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa.
4. Blynelius kepkite aliejumi pateptoje keptuvėje, tik nepadauginkite – aliejaus reikės labai nedaug. Blynelius valgykite karštus su šiltu pagardu.
Daugiau idėjų iš tarpukario Lietuvos receptų knygų rasite naujausiame „Beatos virtuvė“ žurnalo numeryje ir LRT laidose „Beatos virtuvė“.