Baltaranke vadintos Odetos receptus pamilo tūkstančiai: man sakė, kad vyro niekada nesusirasiu

Odeta Kudopčenkienė šiandien daugeliui pažįstama kaip maisto tinklaraščio „Samčio užrašai“ kūrėja, neseniai išleido savo pirmąją knygą. Joje sudėti lengvi receptai, kuriuos paruošite vos per pusvalandį!
Odeta Kudopčenkienė
Odeta Kudopčenkienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Odeta juokauja, kad jeigu tinklaraštį gali vadinti kūdikiu, tai knygą – anūku.

„Žinote, aš negaliu pasigirti, kad nuo vaikystės su mama ar močiute gaminau, maišiau tešlas – kaip tik, buvau lyg ir baltarankė. Man net sakydavo, kad aš vyro nesusirasiu nemokėdama gaminti. Man močiutė neleisdavo padėti, nebent bulves nuskusdavau ar daržoves susmulkindavau. Tačiau jau paauglystėje eidavau pas kaimynes, parsinešdavau iš jų receptų knygas ir tuos man patikusius receptus nusirašydavau į sąsiuvinius. Maniau, kad pagal juos gaminsiu, kai užaugsiu, nors tai buvo sausainių, pyragų ir kitų desertų receptai, kurių šiaip net nemėgstu dabar gaminti“, – juokiasi Odeta.

Asmeninio archyvo nuotr./Odetos Kudopčenkienės knyga
Asmeninio archyvo nuotr./Odetos Kudopčenkienės knyga

Vėliau suaugusi Odeta išvažiavo į Šiaulius ir ten pradėjo pirkti kulinarinius žurnalus, kuriuos vėliau emigruodama išsivežė į Angliją. Sako, kad tada po truputį pradėjo gaminti.

„Dar dabar prisimenu, kaip tuometinis vaikinas, o dabar jau mano vyras, mums dar būnant Lietuvoje paprašė manęs ką nors pagaminti. Sako – gal gali iškepti vištienos? Man buvo gėda pasakyti, kad aš nemoku to padaryti! Tiesa, tąkart pavyko išsisukti, kadangi jis išvažiavo, tačiau paliko savo telefoną. Tuo telefonu greitai paskambinau tetai ir sakau – greitai man pasakyk, kaip iškepti tą vištieną. Žingsnis po žingsnio aš iškepiau ją – žodžiu, apsimečiau labai gera šeimininkute“, – juokiasi O.Kudopčenkienė.

Būtent tada įvyko lūžis, kai moteris pradėjo gaminti ir vis bandė, domėjosi, vartė kulinarinius žurnalus. Kai gimė Odetos sūnus, ji daug laiko praleisdavo mamų forume.

„Ten diskutavome apie viską, tad klausimas – ką šiandien gaminsi – buvo tikrai dažnas. Viena iš dalyvių jau kūrė savo tinklaraštį ir metė iššūkį man išbandyti kas savaitę naują patiekalą ir jį įkelti į forumą. Taip ir prasidėjo mano kelias – pradėjau gaminti, fotografuoti, susikūriau feisbuko grupę, kuri man tapo lyg užrašų knygutė. Nenorėjau pamiršti tų pirmųjų savo receptų, kad ir kokios klaikios nuotraukos buvo (juokiasi). Taip atsirado ir mano tinklaraštis „Samčio užrašai“, vėliau perėjau ir į Instagram, taip pat receptais dalinuosi ir įvairiuose žurnaluose“, – sako Odeta.

Ji pasakoja, kad kai išvyko į Angliją pas vyrą, buvo visiška maksimalistė ir negalvojo, ką veiks svečioje šalyje. „Išvažiavau dėl to, kadangi buvau pasiilgusi savo vaikino ir tik tada man driokstelėjo ta realybė. Nors labai greitai įsidarbinau, tačiau Lietuvos ilgesys buvo tiesiog beprotiškas. Sakiau, kad kai gims vaikai, grįšime namo, tačiau jie pradėjo eiti į darželį, lankyti mokyklą, tad dabar su vyru pasvajojame, kad grįšime, kai jie suaugs“, – dalinasi Odeta.

Patiekalai per 30 minučių

„Mėgstu sakyti, kad maisto blogeris irgi žmogus. Tikrai visko būna ir gaminti man atsibosta. Kadangi dirbu naktimis, pasitaiko, kai norisi tiesiog pailsėti, nors ir būnu jau susiplanavusi, ką gaminsiu ir kaip fotografuosiu. Pasižiūri į tą pilką dangų ir motyvacija dingsta, ūpas nukrenta. Tad taip susidėlioja, kad daugiausiai gaminu savaitgaliais“, – juokiasi moteris.

Ji pasakoja, minčių ir idėjų nestinga, todėl mintį apie knygą nešiojosi labai seniai. „Žinojau, kaip ji turi būti parašyta, kaip atrodyti, todėl man knyga „rašėsi“ labai greitai ir lengvai“, – sako Odeta.

Tinklaraštininkė dalinasi, jog knyga skirta paprastiems žmonėms, kurie nemėgsta lakstyti po parduotuves, kad nusipirktų vieną ar kitą maisto produktą, o nori greito ir gardaus rezultato.

„Mano patiekalai yra visiškai paprasti ir ingredientų jiems rasti galite pačioje mažiausioje parduotuvėje už kampo. Aš visada buvau už skanų, paprastą ir greitai pagaminamą maistą, juolab, nemėgstu gaminti kelias valandas. Tad ir galvodama apie tai, kokia turėtų būti knyga, aš ir pasirinkau mintį, kad patiekalai turėtų būti pagaminami per 30 minučių. Man pavyksta per tiek laiko pagaminti ir sriubą, ir vieno puodo makaronus, ir kepsnius. Aišku, sulaukiau klausimų, kaip taip įmanoma? Suprantu, kad ne visi gali sutilpti į tokį laiką, juk esame skirtingi, o ir niuansų yra daug. Tačiau aš norėjau įrodyti, kad viskas įmanoma ir per 30 minučių“, – sako Odeta.

Ji priduria, kad savo knygoje pateikia tik visiškai išbandytus receptus. „Teko išgirsti nuomonę, jog visi receptai yra internete, kam ta knyga? Bet kiek daug tų receptų nepavyksta – tą aš esu patyrusi ir savo kailiu. Noriu, kad mano knyga nebūtų tik gražus paveiksliukas ant lentynos – noriu, kad žmonės ją naudotų, vartytų, pasižymėtų, kas jiems reikalinga. Geriau jau ji būna nučiupinėta, murzina, bet naudojama“, – sako moteris.

Knyga „Patiekalai šeimai per 30 min.“ iškart sulaukė palaikymo – kaip sako moteris, ją greitai išgraibstė feisbuko grupės nariai. „Nors turėjau ir juodų minčių, kad niekas knygos nepirks, jog ji pernelyg paprasta, tačiau kai pamačiau, kad žmonės ją perka, domisi, supratau, kad to ir reikia. Be to, knyga buvo mano svajonė – juk žurnaluose ir portaluose jau mane publikuoja, televizijos laidose buvau, tad esu labai laiminga, kad ji išsipildė. Tai niekaip nėra susiję su noru uždirbti – tai lyg prisiminimas man pačiai ir mano šeimai. Ten sudėjau visą savo sielą“, – dalinosi Odeta.

Kviečiame išbandyti receptus iš naujosios Odetos knygos!

Vieno puodo makaronai su vištiena

Asmeninio archyvo nuotr./Vieno puodo makaronai su vištiena
Asmeninio archyvo nuotr./Vieno puodo makaronai su vištiena

Jums reikės:

  • 300 g vištienos filė,
  • 1 morkos,
  • 1 svogūno,
  • 2 pomidorų,
  • pagal skonį druskos ir pipirų,
  • 2 šaukštų grietinės,
  • 1 pakuotės makaronų lizdelių,
  • pagal poreikį žalumynų.

Kaip gaminti:

1. Vištieną susmulkiname plonomis juostelėmis. Dedame į gilią keptuvę su įkaitintu aliejumi. Gerai apkepiname iš visų pusių.

2. Dedame kubeliais pjaustytus svogūnus, smulkintas kubeliais morkas ir kepiname, kol daržovės suminkštės. Sudedame smulkintus pomidorus, pagardiname druska ir pipirais. Patroškiname 5 min.

3. Sudedame grietinę ir išmaišome. Dedame makaronų lizdelius, užpilame verdančiu vandeniu iki beveik apsems makaronus ir uždengus troškiname ant vidutinės kaitros, kol makaronai suminkštės. Pagardiname smulkintais žalumynais ir išmaišome.

Aštri antienos sriuba

Asmeninio archyvo nuotr./Aštri antienos sriuba
Asmeninio archyvo nuotr./Aštri antienos sriuba

Jums reikės:

  • 800 g antienos krūtinėlių,
  • 3 aitriųjų paprikų,
  • 400 g rudųjų pievagrybių (jie artimesni miško grybams),
  • 3-4 šaukštai ryžių,
  • 4 česnako skiltelių,
  • 1 l vištienos sultinio,
  • 3 šaukštų raudonosios kario pastos,
  • 4 šaukštų žuvies padažo,
  • 2 skardinių kokosų pieno,
  • žalumynų ryšelio (petražolių, svogūno laiškų, bazilikų arba kitų jūsų mėgstamų žalumynų),
  • šlakelio aliejaus.

Kaip gaminti:

1. Anties krūtinėlę supjaustykite kuo plonesnėmis juostelėmis, aitriuosius pipirus, česnakus susmulkinkite.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite gerai antienos juosteles. Sudėkite smulkintus česnakus, aitriuosius pipirus ir dar 1-2 min. pakepinkite.

3. Sudėkite keptuvės turinį į puodą, supilkite sultinį, sudėkite smulkintus grybus, ryžius. Pavirkite 10 min., kol ryžiai suminkštės. Supilkite žuvies padažą, kokosų pieną, kario pastą sudėkite ir gerai išmaišę pakaitinkite kelias minutes. Išjunkite kaitrą. Tiekdami pabarstykite smulkintais žalumynais.

Pagerintos kopūstų salotos

Asmeninio archyvo nuotr./Pagerintos kopūstų salotos
Asmeninio archyvo nuotr./Pagerintos kopūstų salotos

Jums reikės:

  • 1 nedidelio kopūsto,
  • 1 svogūno,
  • 1 morkos,
  • 2 marinuotų agurkų,
  • 1 šaukštelio druskos,
  • ½ šaukštelio maltų pipirų,
  • 1 šaukšto cukraus,
  • 1 šaukšto obuolių acto,
  • 1 šaukšto marinuotų agurkų skysčio,
  • 4 šaukštų majonezo.

Kaip gaminti:

1. Kopūstą susmulkiname plonais griežinėliais, svogūną susmulkiname kubeliais, o morką ir agurkus – sutarkuojame.

2. Smulkintas daržoves sudedame į dubenį, beriame druską ir pipirus.

3. Majonezą sumaišome su actu, agurkų marinatu, cukrumi ir šiuo mišiniu užpilame kopūstus. Gerai išmaišome.

Silkė su porais ir žirneliais

Asmeninio archyvo nuotr./Silkė su porais ir žirneliais
Asmeninio archyvo nuotr./Silkė su porais ir žirneliais

Jums reikės:

  • 3 vnt. silkės filė,
  • 100 g konservuotų žirnelių,
  • 3 virtų kiaušinių,
  • 1 poro baltosios dalies,
  • 1 didesnio arba 3 mažesnių marinuotų agurkėlių,
  • 2 šaukštų majonezo,
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių.

Kaip gaminti:

1. Silkės filė, agurkėlius ir kiaušinius supjaustome kubeliais. Žirnelius nuvarvinkite ir sudėkite į dubenėlį su silke.

2. Porą supjaustykite pusžiedžiais. Viską sudėkite į dubenėlį su silke. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir gerai išmaišykite salotas. Puoškite baziliko arba svogūno laiškais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis