Varžybų metų be penktadienį vykusio teorijos testo, aklos degustacijos ir praktinės užduoties, finalininkams teko atlikti 9 užduotis.
Varžybose – aklos degustacijos ir teorijos patikra
„Didelis dėmesys skirtas aklos degustacijos rungtims, kurių buvo penkios. Finalistams teko ragauti ir įvardyti tris baltuosius vynus siejančią pagrindinę savybę, atspėti penkis stipriuosius gėrimus, jų pagrindinę žaliavą ir brandinimo laiką, kuo tiksliau apibūdinti raudonąjį vyną, įvardinti komisijos „rastą“ gėrimą, jį patiekti bei priderinti maistą. Paskutinėje aklos degustacijos rungtyje dalyviai iš penkių pateiktų kreminių likerių turėjo išrinkti vieną, kuris nepriklauso „Vana Tallinn“ šeimai“, – teigiama pranešime žiniasklaidai.
Be aklųjų degustacijų, dalyviai varžėsi ir jau tradicinėmis tapusiose bendrų klausimų-atsakymų bei vyno dekantavimo ir patiekimo laikui rungtyse, derino prie vyno pateiktus sūrius, turėjo įvardyti bendras šaknis turinčių vynuogių veisles. Šampano užduotyje someljė privalėjo nustatyti šešių šampanų patiekimo seką ir priderinti prie jų maistą.
Antrosios ir trečiosios vietų nugalėtojai – estai
Finalo dalyvių sugebėjimus vertino dalyvaujančių šalių someljė asociacijų prezidentai ir nusipelnę, aukščiausio lygio profesionalai. Komisijai pirmininkavo geriausias Europos bei Afrikos someljė ir septintas geriausias someljė pasaulyje šiais metais Raimonds Tomsons iš Latvijos.
Baltijos šalių someljė varžybų „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix“ finale antroji vieta atiteko estei – Els Maria Uibo. Į Estiją iškeliavo ir trečiosios vietos apdovanojimas, kurį iškovojo Ketri Leis. Varžybų „Grand Prix“ laimėtoju tapo švedas Fredrik Lindfors.
Konkursą „Vana Tallinn Grand Prix“ bendrovė „Liviko“ drauge su Estijos, Latvijos ir Lietuvos someljė asociacijomis rengia nuo 2006 metų.