Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baristė R.Stankevičiūtė: „Rūšinę kavą išbando drąsesni ir smalsesni žmonės“

Kavos ruošimo čempionatų dalyvė, iš garsiausio Europos rūšinės kavos asociacijos susibūrimo „Barista Camp“ diplomą parsivežusi nedidukės, neseniai Vilniaus senamiestyje duris atvėrusios kavinukės „Her Excellency“ baristė Rusnė Stankevičiūtė paslaptingame kavos pasaulyje nardo jau trejus metus. Mergina neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių.
Kavos virimo pasaulio čempiono viešnagė Lietuvoje
Kavos virimo pasaulio čempiono viešnagė Lietuvoje

– Pasaulyje populiarėja rūšinės kavos pupelės. Ar tai – nauja mada, o gal žmonių skonis keičiasi?

– Aukštesnės klasės kavos mada dabar – aukso amžiuje. Juk kai geri daugiau kavos, tobulėja skonis. Nemanau, jog atsirastų nors vienas žmogus, perlipęs „tiesiog kavos“ lygį ir atsisakęs paragauti gėrimo, kurio skonis sukelia daugiau pojūčių.

Rytės Šidlauskaitės nuotr./Rusnė Stankevičiūtė
Rytės Šidlauskaitės nuotr./Rusnė Stankevičiūtė

– Iš kur atkeliauja rūšinės kavos? Kuo jos ypatingos?

Rūšinės kavos statusą gauna tik nedidelė dalis visos kavos, kuri užauginama.

– Atkeliauja iš griežtai stebimų kavos plantacijų ir ūkių, kuriuose augimo procesas prižiūrimas nuo pirmosios dienos, kai pasodinamas kavos medis. Rūšine kava laikomos pupelės, kurios 100 balų sistemoje yra įvertintos nuo 80 taškų. Rūšinės kavos statusą gauna tik nedidelė dalis visos kavos, kuri užauginama. Rankomis atrenkamos pupelės arba išvis neturi, arba turi itin mažai defektų, atsižvelgiama į pupelių dydį, ar prinokusi kavos uoga. Visa tai užtikrina begalę unikalių skonių ir poskonių kavos puodelyje.

Savo kavinėse Vilniuje ir Kaune dažnai sulaukiame kavų-viešnių iš žymių kavos namų. Paskutinis laimikis – rinktinės kavos pupelės iš daugkartinių pasaulio kavos skrudinimo čempionų „Gardelli specialty coffees“, pupeles mums skrudina ir kavos namai „Vero Coffee House“.

Rytės Šidlauskaitės nuotr./Kavinė „Her Excellency“
Rytės Šidlauskaitės nuotr./Kavinė „Her Excellency“

– Kaip galima pajusti skirtumą tarp paprastos pupelių kavos ir rūšinės kavos, gavusios excellence laipsnį? Kada toks laipsnis suteikiamas kavai?

– Viską lemia skonis. Kol neparagauji, sunku patikėti, jog puodelis gėrimo gali net nepriminti tos kavos, kurią esame įpratę suprasti kaip kavą. „Cup of Excellence“ yra prestižiškiausias aukštos klasės kavos apdovanojimas, dėl kurio varžosi daugybė kavos augintojų.

Vis dėlto atrenkama vos keletas nepriekaištingos kokybės ir neįtikėtinų skonių paletės kavos.

– Ar naujausios kavos ruošimo tendencijos pasiekia Lietuvą?

„Brew“ baras – filtruotos, rankomis paruoštos kavos tradicija Lietuvoje sparčiai populiarėja, tačiau dar daug tokių, kurie bijo atsisakyti „normalios kavos“. Tačiau tie, kurie išmėgina, galų gale vis tiek pradeda rinktis kažką įdomesnio.

Rytės Šidlauskaitės nuotr./Kavinė „Her Excellency“
Rytės Šidlauskaitės nuotr./Kavinė „Her Excellency“

– Kokie žmonės lankosi kavinėje, kurioje dirbi?

– Tokie, kuriems įdomu atrasti kažką naujo ir netikėto, drąsūs, mėgstantys kokybę. Taip pat turistai ir kavos mylėtojai, naujame mieste ieškantys filtruojamos kavos namų. Dažnai tai ir aplinkiniai gyventojai, vis naujų rūšių paragauti užsukantys kavomanai, pasaulio kavos žmonės, tie, kurie mėgsta ryto ritualus. Savaitgaliais mes ruošiame signature kavos gėrimus, kuriuos vadiname long drinkais arba kavos kokteiliais be alkoholio. Kavinėse tai neįprasta, paprastai tokius gėrimus ruošiame per kavos čempionatus, jis – tarsi baristos sugalvotas parašas.

Kažin ar kam šaus į galvą, kad agurkai, mėtos ir ananasai šitaip dera su kava!

Per savaitę degustuojame visas į galvas šovusias idėjas, kad penktadienį galėtume parodyti pačius netikėčiausius, išsižioti verčiančius kavos gėrimus. Kažin ar kam šaus į galvą, kad agurkai, mėtos ir ananasai šitaip dera su kava! Dėl to ir juokingi pavadinimai atsirado – „Mint enigma“, „Always double“, „Wondering orange“.

Rytės Šidlauskaitės nuotr./Kavinė „Her Excellency“
Rytės Šidlauskaitės nuotr./Kavinė „Her Excellency“

– Kuo ypatingas baristos darbas su rūšine kava?

– Bent jau man su tokia kava be galo malonu dirbti. Gali įsiklausyti į kavos mėgėjo skonį ir norus, o iš tų pačių pupelių sukurti daug skirtingų gėrimų. Tada mes abu – aš, kuri ruošiu kavą, ir tas, kuris ją geria, pasineriame į nuostabią kelionę nuo kavos ūkio iki puodelio rankoje.

Rusnė Stankevičiūtė dalijasi dviem modernios, šaltos kavos karštai vasaros dienai, kurią galite pasigaminti namuose, receptais:

Cold brew kava

Skirtumas tarp karšto gėrimo, atvėsinto ledukais, ir šaltu metodu ruoštos kavos – milžiniškas. Išbandykite!

Ingredientai:

  • 25 g mėgstamiausių kavos pupelių;
  • 400 ml šalto vandens.

Gaminimas:

1. Kavą sumalkite kiek stambiau – turėtų būti panašu į duonos trupinius. Nebijokite uoginę ar vaisinę rūgštelę turinčių pupelių (pvz. afrikietiškų kavų). Šitaip ruošiant kavą, rūgštelė virsta maloniu, daug saldumo turinčiu poskoniu, kartais primenančiu braškes, mėlynes, apelsinus ar kokį egzotinį vaisių.

2. Kavą berkite į stiklainį, užpilkite vandeniu ir gerai išmaišykite. Paliekame stovėti šaldytuve 12–18 val. Galų gale tiek išlaukus, lieka tik nukošti kavos tirščius. Tam galima naudoti nuplikytą marlę (tuomet perkošti reikės 2–3 kartus) ar popierinį kavos filtrą.

3. Kai gėrime nelieka tirščių – ragaujame.

Kavos kokteilis su vyšniomis

Ingredientai:

  • 70 ml cold brew kavos;
  • 150 g ledukų;
  • 50 ml vyšnių nektaro;
  • 50 ml „Schweppes“ toniko;
  • vyšnios ir apelsino skiltelė papuošimui.

Gaminimas:

1. Į stiklinę ant ledukų pilame cold brew kavą.

2. Supilame vyšnių nektarą ir toniką. Išmaišome šiaudeliu, papuošiame taurės kraštą vyšnia ir apelsino skiltele ir mėgaujamės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos