Tokį tortą jau kurį laiką kepa vilnietė studentė Banga Mudėnaitė, kuri sako, kad prancūziška konditerija susidomėjo įkvėpta močiutės pasakojimų.
„Močiutė lankėsi Prancūzijoje ir man pasakodavo apie gyvenimą ten, architektūrą. Prancūzija mane iki šiol žavi, o ypač patinka maistas, konditerija – tai vieni sudėtingiausių gaminių“, – teigia B.Mudėnaitė.
Taip ji atrado torto „Paris Brest“ receptą: „Močiutė papasakojo, kad buvo valgiusi tokį desertą, o aš, vėliau ieškodama naujų receptų, jį aptikau. Kaip tik artėjo močiutės gimtadienis, pagaminau šį tortą, nors iš pradžių gąsdino jo sudėtingumas. Bet pavyko, o šeima šį tortą įsimylėjo.“
B.Nicholson priduria, kad šis prancūziškas desertas – tikrai vertas pastangų, nes jo skonis ypatingas, o Lietuvoje neįmanoma jo nusipirkti.
„Šio konkurso procesas buvo labai įdomus, nes sulaukėme įvairiausių nuotraukų, pasakojimų, istorijų. Bet kai pamačiau, kad kažkas kepa „Paris Brest“, iš karto atkreipiau dėmesį. Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas ypatingo, legendinio ir nepakartojamo. Man tai turbūt vienas kada nors sugalvotų desertų“, – sako B.Nicholson.
Plikytos tešlos tortas su riešutiniu kremu „Paris Brest“
Ingredientai:
griliažui:
- 150 g lazdyno riešutų;
- 150 g migdolų;
- 375 g cukraus pudros;
- 60 ml vandens.
plikytai tešlai:
- 150 ml vandens;
- 150 ml pieno;
- 10–15 g cukraus;
- 2–3 g druskos;
- 150 g sviesto;
- 175 g miltų;
- 4–5 kiaušinių;
- kiaušinio aptepimui, cukraus pudros, migdolų plokštelių.
sūdytos karamelės padažui:
- 300 g cukraus;
- 120 g sviesto;
- 190 ml grietinėlės;
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
- žiupsnio druskos.
pralinė kremui:
- 650 ml šaltos grietinėlės;
- 2 pakelių grietinėlės standiklio;
- 4–5 šaukštų (15 ml) cukraus pudros;
- 150 g sūdytos karamelės padažo;
- 300 g griliažo masės;
- žiupsnelio druskos;
- 1 šaukšto (15 ml) tirpios kavos;
- šalto vandens/ledukų.
Gaminimo būdas – laidos įraše