Neįprastais cepelinų receptais pranešime žiniasklaidai dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
„Nors cepelinų kilmė ir kelia diskusijas, lietuviai didžkukulius laiko kone pagrindiniu nacionalinės virtuvės patiekalu. Pirmąkart Pasaulinė cepelinų diena paminėta 2014-ųjų vasarį, šventę inicijavo Amerikos lietuvis Jonas Vaičiūnas. Jis subūrė viso pasaulio lietuvius vieną dieną metuose paskirti būtent šiam patiekalui – paragino kartu su šeimomis gaminti ir skanauti cepelinų“, – priešistorę pristato maisto ekspertas. Jo teigimu, Lietuvoje cepelinai atsirado maždaug XIX ir XX amžių sandūroje, tikėtina, kad pirmiausia jų paragauta Žemaitijoje, kur jie atkeliavo iš vokiškosios Mažosios Lietuvos. Vėliau cepelinai tapo įprastu patiekalu ir kituose Lietuvos kraštuose.
Pasak A.Polenino, cepelinai gali būti gaminami iš virtų arba žalių bulvių tešlos, o tradiciniais laikomi jų įdarai iš mėsos, varškės ar grybų. Nors tešlos variacijų nėra daug, štai su įdarais tikrai galima drąsiai eksperimentuoti. Norintiems pasigaminti netradicinių cepelinų, specialistas siūlo net 5 neįprastus receptus.
1. Cepelinai su obuoliais
Obuoliais įdaryti tradicinės tarkuotų bulvių tešlos cepelinai nepaliks abejingų. Tokius pagaminti visai nesudėtinga: rūgščius obuolius reikia sutarkuoti stambia tarka, apibarstyti cinamonu ir cukrumi, įberti šviežių, smulkintų mėtų lapelių, sumaišyti ir įdaryti cepelinus. Išvirusius tokius cepelinus skanu valgyti su grietinėlės padažu.
2. Cepelinai su silke
Dar vienas netikėtas cepelinų receptas – su silke. Ruošiant tokius cepelinus silkę pirmiausia reikia išdarinėti, tada sumalti, įmušti vieną kiaušinį, pridėti smulkinto svogūno, pipirų pagal skonį ir šiek tiek mirkytos bandelės. Cepelinus su tokiu įdaru skaniausia valgyti užpylus sviestu.
3. Cepelinai su morkomis
Paprasta, tačiau nenuvilianti cepelinų variacija – tarkuotų bulvių tešlos cepelinai su morkomis. Tokiam įdarui paruošti reikės 400 g morkų, 100 g cukraus, 1 kiaušinio, 2 šaukštelių sviesto, cinamono ir, jei tik norisi, aguonų. Virtas morkas reikia sutarkuoti ir, sumaišius su likusiais ingredientais, patroškinti. O toliau gaminti it įprastus cepelinus.
4. Cepelinai su aguonomis
Tučtuojau išgraibstyti bus ir cepelinai su aguonomis. Jų įdarui pagaminti reikės 2 stiklinių aguonų, 1 kiaušinio ir 50 g cukraus, varškės. Aguonas nuplikykite ir sumalkite, sumaišykite su kiaušiniu ir cukrumi ir įmaišykite į bulvių tarkį. Įdarą naudokite tradicinį – varškės.
5. Cepelinai su raugintais kopūstais
Verta išsivirti bei paragauti ir ypač sočių cepelinų su raugintais kopūstais. Gaminant įdarą jums prireiks 1 litro raugintų kopūstų ir 100 g lašinių, 1–2 morkų, 1 svogūno, skiltelės česnako ir šlakelio pomidorų pastos. Ingredientus šiek tiek patroškinkite ir įdaras bus paruoštas.