Kaip pranešime spaudai teigia teigia „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas, šiuo metu reikėtų valgyti dar daugiau daržovių, vaisių ir riešutų. „Jei laikotės pasninko ir iš savo maisto raciono išėmėte mėsą, pieno produktus, reikėtų vartoti daugiau kitų maisto produktų – gamtos gėrybių. Jeigu ne itin mėgstate šviežias daržoves – pomidorus, agurkus, morkas, paprikas, pakeiskite jas virtais, keptais, troškintais, raugintais burokėliais, taip pat raugintais kopūstais, raugintais agurkais, konservuotomis daržovėmis. Maisto racioną praturtinkite ir lapinėmis daržovėmis bei prieskoninėmis žolelėmis – špinatais, rukola, šaldytais krapais ir petražolėmis, kurių skonis ir šviežumas nepriklauso nuo sezoniškumo. Taip papildysite organizmo resursus naudingomis maistinėmis medžiagomis“, – teigia ekspertas.
Kartu su gamta turėtų prabusti ir prisikelti ir žmogus. Tam reikalingas kūno išvalymas – pasninkas, kuomet nevartojami kiaušiniai, mėsos ir pieno produktai.
Jam antrina ir etnologė Marija Lugienė. „Septynios gavėnios savaitės yra skirtos pasiruošimui didžiajai šventei – Velykoms. Ilgas gavėnios laikas rodo šventės svarbumą, pavyzdžiui, Kalėdų pasiruošimui yra skirtos keturios savaitės. Pasiruošimo esmė – parengti kūną ir sielą didžiajam pavasariniam virsmui – gamtos ir visa, kas gyva prisikėlimo šventei. Kartu su gamta turėtų prabusti ir prisikelti ir žmogus. Tam reikalingas kūno išvalymas – pasninkas, kuomet nevartojami kiaušiniai, mėsos ir pieno produktai“, – sako etnologė.
Pavasario salotos su gervuogėmis
Ingredientai:
- 100 g gervuogių;
- 400 g raudonojo kopūsto;
- 1 obuolys;
- 0,5 puodelio graikinių riešutų;
- 2 puodelių špinatų;
- 1 apelsino sultys;
- 50 ml riešutų aliejaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Juostelėmis supjaustykite obuolį, špinatus, kopūstą. Susmulkinkite riešutus. 3-4 šaukštus apelsino sulčių sumaišykite su aliejumi ir druska.
2. Visus ingredientus gerai sumaišykite.
Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis
Ingredientai:
- 1 stiklinė bolivinių balandų;
- ½ mango;
- 1 trumpavaisis agurkas;
- 1/3 raudonojo svogūno;
- 1/2 pakelio fetos sūrio;
- saujelė šviežių petražolių;
- saujelė mėtų lapelių;
- saujelė kalendros lapelių.
Gaminimas:
1. Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite 2-ose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.
2. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.
3. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.
Morkų pyragas
Ingredientai:
- 175 g rudojo cukraus;
- 175 ml alyvuogių aliejaus;
- 150 g miltų;
- 140 g nevirtų morkų;
- 3 dideli kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1/2 arbat. šaukšt. muskato riešuto.
Gaminimas:
1. Morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais, pavyzdžiui, burokine tarka.
2. Sumaišykite cukrų, kiaušinius, aliejų, suberkite morkas ir įtarkuokite apelsino žievelių. Jeigu norite, berkite paskrudintų ir susmulkintų graikinių riešutų, migdolų, razinų ar kitų priedų.
3. Miltus sumaišykite su soda, prieskoniais, suberkite į kiaušinių masę ir sumaišykite. Nereikia maišyti ilgai – tik tol, kol sudrėks sausi ingredientai.
4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą į formą ir kepkite maždaug 45 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
5. Kai pyragas iškeps ir atauš, jį galite papuošti glajumi, tačiau juo pasninko metu derėtų nepiktnaudžiauti.
Glajui reikės: 250 g minkštojo maskarponės sūrio, 175 g cukraus pudros, 1 apelsino. Jį paruošite sumaišydami cukraus pudrą, kelis šaukštus apelsinų sulčių ir minkštąjį sūrį.