Rizotas su moliūgais
Ingredientai:
- 300 g rizotui tinkančių ryžių („carnaroli“ arba „arborio“);
- 600 g moliūgo;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas;
- 1,5 l vandens;
- 2 kubeliai daržovių sultinio;
- 80 g parmezano sūrio;
- 60 g baltojo vyno;
- 50 g sviesto;
- balzaminio acto;
- keli šviežio baziliko lapeliai;
- juodųjų pipirų;
- druskos;
- ypač tyro alyvuogių aliejus.
Gaminimas:
1. Rizoto gamybą reikia pradėti nuo sultinio – į verdantį vandenį įdėti sultinio kubelius, išmaišyti ir palikti.
2. Moliūgą nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Taip pat smulkiai supjaustyti svogūną.
3. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinti svogūną. Tuomet sudėti moliūgą ir dar šiek tiek pakepinti.
4. Supilti ryžius ir kepti, kol jie taps beveik skaidrūs (viduryje dar matoma balta širdelė). Tuomet supilti vyną. Po dviejų minučių pradėti pilti verdantį sultinį. Pradžiai įpilti du samčius. Rizotą virti ant vidutinės kaitros nuolat maišant. Nugaravus skysčiui po truputį vis įpilti sultinio. Tai užtruks apie 15-20 min. Kai ryžiai suminkštėja, dėti sviestą ir išmaišyti. Įpilti šlakelį balzaminio acto ir įdėti kelis baziliko lapelius.
5. Patiekti lėkštėje rizotą paskleidžiant joje plonu sluoksniu. Pagardinti balzaminiu actu, druska ir pipirais.
Tortas „Opera“
Ingredientai:
biskvitui:
- 4 kiaušinių baltymų;
- 4 kiaušinių;
- 80 g cukraus;
- 130 g migdolų miltų;
- 40 g miltų;
- 75 g cukraus pudros;
- 15 g sviesto.
šokoladiniam ganašui:
- 250 g grietinėlės;
- 450 g juodo šokolado;
- 50 g pieniško šokolado;
- 20 g sviesto (kambario temperatūros).
sviestiniam kiaušininiam kremui:
- 125 g cukraus;
- 60 g vandens;
- 6 kiaušinių tryniai;
- 200 g sviesto (kambario temperatūros).
biskvitų sulaistymui:
- puodelis kavos.
Gaminimas:
1. Kiaušinius su 40 g cukraus išplakti iki standžių putų. Atskirai išplakti kiaušinių baltymus su likusiu 40 g cukraus taip pat iki standžių putų.
2. Birius ingredientus sumaišyti atskirame inde. Kiaušinių mases sumaišyti ir suberti birius ingredientus. Permaišyti iki vientisos masės. Supilti išlydytą sviestą ir dar kartą permaišyti.
3. Masę supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti iki 190° C temperatūros įkaitintoje orkaitėke apie 10 min. Iškepusį biskvitą atvėsinti.
4. Prikaistuvyje pakaitinti grietinėlę maždaug iki 80° C. Į atskirą indą supilti abu šokoladus ir užpilti karšta grietinėle. Maišant ištirpinti šokoladą. Sudėti sviestą ir trintuvu sujungti į vientisą blizgią masę. Palikti atvėsti.
5. Kremo gamybą pradėti nuo sirupo. Cukrų ir vandenį supilti į prikaistuvį ir kaitinti iki 118°C temperatūros. Trynius plakti šluotele ir lėta srovele nuplikyti sirupu (sirupą pilti plona srovele katiliuko sienele). Plakti iki standžių putų.
6. Į masę sudėti kambario temperatūros sviestą ir šiek tiek paplakti iki vientiso blizgaus kremo.
7. Torto surinkimas pradedamas nuo viršutinio sluoksnio. Ant pjaustymo lentelės padėti skaidrią plėvelę ir ant jos torto formą. Visų pirma įpilti ganašą ir plonu sluoksniu išlyginti. Tuomet dėti išpjautą biskvitą, suvilgyti kavos sirupu, dėti sviestinį kremą, kurį reikia kiek įmanoma lygiau paskleisti. Ant jo užpilti ir išlyginti ganašą ir vėl kartoti sluoksnius iki formos viršaus. Paskutinis sluoksnis turi būti biskvito, kurį dar reikia suvilgyti kava. Tortą palikti šaldytuve parai.
8. Prieš patiekiant tortą išimti iš formos. Jo viršus turi būti ganašas.