Braškinis savaitgalis: nuo kokteilių ir kepinių iki salotų

Graikiškos, ispaniškos, lenkiškos ir, pagaliau, nors brangokos, tačiau jau ir lietuviškos – braškės nuraudonino parduotuves ir turgavietes. Didelio išradingumo, kaip valgyti laukiamiausias vasaros uogas, nė nereikia, tačiau kai šaus mintis pasiruošti šį tą įdomesnio, pravers receptų rinkinys.
Gaivinantis kokteilis su braškėmis
Gaivinantis kokteilis su braškėmis / Vida Press nuotr.

Salotos:

Perlinio kuskuso salotos su kaulavaisiais ir braškėmis
Receptas: Perlinio kuskuso salotos su kaulavaisiais ir braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Kuskusas: 1.00 puodelis (perlinio)
Apelsinų sultys: 1.00 puodelis
Vanduo: 0.50 puodelis
Kuminai: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (perpus kuskusui ir padažui)
Persikai: 2.00 vnt.
Nektarinai: 2.00 vnt.
Braškės: 1.00 sauja
Bazilikai: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (2 kuskusui paruošti ir 4 padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (padažui)
Žalioji citrina: 2.00 valg. š. (sulčių padažui)
Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite apelsinų sultis, vandenį, suberkite cinamoną, kuminą ir druską. Užvirkite, tuomet suberkite perlinį kuskusą. Virkite apie 10 minučių, nukaiskite ir palaikykite uždengę dar penkias minutes.

2. Dabar galite iškart maišyti su kitais ingredientais ir valgyti šiltas salotas, arba atvėsinkite ir turėsite šaltas.

3. Persikus ir nektarinus nukaulinkite ir supjaustykite gan stambiais gabalėliais. Keptuvę su dviem šaukštais aliejaus įkaitinkite ir apkepkite kaulavaisių gabalėlius.

4. Braškes nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais, baziliką sukapokite.

5. Dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus, tuomet suberkite išvirusį kuskusą, keptus kaulavaisius, braškes bei bazilikus. Paragaukite, ar pakanka prieskonių.

 

Kruopos: galite naudoti smulkų kuskusą, jį pakanka užpilti verdančiu skysčiu ir palikti pastovėti 10 minučių. Vienam puodeliui smulkaus kuskuso pakanka vieno puodelio skysčio. Galite naudoti bulgurą, miežines ar kitas mėgstamas kruopas.

Kaulavaisiai: tinka visi kaulavaisiai, taip pat vyšnios, trešnės. Koreguokite žaliosios citrinos sulčių kiekį padaže priklausomai nuo vaisių ar uogų rūgštumo. Uogų (braškių, šilauogių) aš niekuomet nekepu, man jos skanesnės neapdorotos.

Žolelės: čia tiktų šviežios mėtos arba šiek tiek šviežio šalavijo. Viskas priklauso nuo jūsų fantazijos.

Suskleisti
Rūkytos vištienos salotos su braškėmis
Receptas: Rūkytos vištienos salotos su braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (viščiuko, karštai rūkyta)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Nektarinai: 2.00 vnt.
Braškės: 400.00 g
Majonezas: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Kaip gaminti
  1. Salotų lapus kruopščiai nuplaukite, nuvarvinkite ir sudėkite į lėkštę, sudėkite nuplautas braškes (didesnes perpjaukite pusiau ar į keturis dalis), gabaliukais supjaustykite mėsą, nektarinus.
  2. Iš majonezo, jogurto, druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų sumaišykite padažą.
  3. Jį galima patiekti atskirame indelyje.
Suskleisti
Braškių salotos su feta
Receptas: Braškių salotos su feta
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 25
Receptas
Ingredientai
Braškės: 10.00 vnt. (didelės)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Špinatai: 1.00 sauja
Fetos sūris: 200.00 g (arba fetos tipo sūrio)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Migdolai: 1.00 valg. š. (užpilui)
Medus: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Užpilui)
Kaip gaminti
  1. Gražgarstes ir špinatus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir išdėliokite į kelis dubenėlius. Sūrį nuvarvinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Braškes nuplaukite, nuskabykite, perpjaukite pusiau, išdėliokite ant salotų ir fetos, gausiai pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  2. Paruoškite užpilą: migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumalkite. Medų ištirpinkite virš garų arba kambario temperatūroje. Česnakus sutraiškykite česnakų spaustuvu ir sumaišykite su aliejumi, balzaminiu actu, garstyčiomis ir medumi. Užpilą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bent 10 min. palaikykite, kad susimaišytų skoniai. Atvėsintu padažu apliekite salotas.
Suskleisti
Braškių salotos su vytintu kumpiu
Receptas: Braškių salotos su vytintu kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Gražgarstės: 200.00 g (didesnė pakuotė)
Kumpis: 300.00 g (mėgstamo vytinto ispaniško arba itališko kumpio juostelių)
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė)
Avokadai: 2.00 vnt.
Braškės: 500.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Sultys: 2.00 valg. š. (po šaukštą apelsino ir citrinos sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Braškes nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite ir perpjaukite per pusę, didesnes – į keturias dalis.
  2. Gražgarstes nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir išdėliokite lėkštėse. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką, apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, ir supjaustykite kubeliais. Kriaušę nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
  3. Avokado kubelius, kumpio griežinėlius, braškių puseles ir kriaušių skilteles išdėliokite ant salotų, ant viršaus berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Salotas apliekite padažu, paruoštu iš apelsino ir citrinos sulčių, klevų sirupo, aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų.
Suskleisti
Braškių salotos su rūkytu sūriu
Receptas: Braškių salotos su rūkytu sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Salotos: 200.00 g (įvairios)
Braškės: 10.00 vnt.
Sūris: 6.00 vnt. (nedideli rūkyto sūrio rutuliukai)
Balzaminis padažas: 2.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė - užpilui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (užpilui)
Medus: 1.00 valg. š. (užpilui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (užpilui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, didesnes suplėšykite ir išdėliokite lėkštelėse. Braškes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę ir išdėliokite ant salotų.
  2. Iš citrinos sulčių, sojų padažo, medaus, aliejaus ir acto užmaišykite padažą, juo apšlakstykite salotas ir braškes.
  3. Rūkytą sūrį sudėkite į kepimo indą, keliose vietose įpjaukite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Truputį atvėsinkite, į įpjovas įpilkite po truputį balzaminio padažo. Atvėsintą sūrį išdėliokite ant paruoštų salotų. Skanu valgyti braškių džemu aptepta skrudintos baltos duonos riekele.
Suskleisti
Braškių salotos su riešutais
Receptas: Braškių salotos su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (nemaža sviestinės salotos gūžė)
Braškės: 1.00 st.
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstami)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusė)
Balzaminis padažas: pagal skonį 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žalieji)
Kaip gaminti
  1. Salotas atsargiai nuplaukite (jų lapeliai labai gležni, greitai pajuosta), būtinai labai gerai nusausinkite ir išdėliokite lėkštėse.
  2. Braškes nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite kotelius, supjaustykite ketvirčiais, išdėliokite ant salotų, apšlakstykite apelsinų sultimis ir pagardinkite šviežiai maltais žaliaisiais pipirais.
  3. Riešutus perrinkite, nuvalykite, labai trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į nedidelį puodelį supilkite vandenį, suberkite cukrų. Kai jis ištirps, sumeskite į sirupą riešutus ir juos apvelkite. Atvėsintus riešutus suberkite ant salotų. Paruoštas salotas apšlakstykite balzaminio kremo padažu (galite rinktis braškių skonio). 
Suskleisti
Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
Receptas: Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 28
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (jaunų lapelių)
Braškės: 200.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (jei braškės rūgštokos)
Varškė: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žalioji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
  2. Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
  3. Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
Suskleisti
Braškių ir špinatų salotos
Receptas: Braškių ir špinatų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Braškės: 1.00 st.
Špinatai: 2.00 sauja (geriausia - mažųjų)
Braškių kompotas: ( 0,5 st.) 1.00 st.
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamosios)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Rabarbarai: 5.00 vnt. (stiebų)
Kaip gaminti

1. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, nugnybkite kotelius, didesnius – suplėšykite.

2. Uogas nuplaukite, nusausinkite, išvalykite, supjaustykite ketvirčiais. Išplakite grietinėlę.

3. Į indelius sudėkite špinatus, braškes, į stiklines – kompoto, plaktos grietinėlės, riešutų ir po rabarbaro stiebą. Valgykite sykiu iš abiejų indų.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti

Desertai:

Nekeptas sūrio torto desertas su braškėmis
Receptas: Nekeptas sūrio torto desertas su braškėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 119
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 150.00 g (šokoladiniai sausainiai - pagrindui)
Sviestas: 60.00 g (tirpintas - pagrindui)
Sūris: 250.00 g (kreminis sūris)
Cukrus: 100.00 g
Braškės: 130.00 g (šviežios arba šaldytos - kremui ir sauja - papuošimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Grietinėlė: 250.00 ml (riebi plakamoji)
Kaip gaminti
  1. Maisto smulkintuvu susmulkinkite šokoladinius sausainius iki smulkių trupinukų. Sumaišykite su tirpintu ir atvėsintu sviestu. Paskirstykite po šaukštą paruoštos trupinių masės į 6 stiklines, kuriose ruošite ir patieksite desertą. Šiek tiek paspauskite šaukštu ar pirštų galais.
  2. Paruoškite kreminio sūrio ir braškių kremą. Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kreminį sūrį, cukrų, trintas šviežias braškes, citrinų sultis ir vanilės ekstraktą.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu riebią grietinėlę suplakite iki standžių putų. Paskui ją lengvais judesiais įmaišykite į kreminio sūrio masę.
  4. Paruoštą kremą paskirstykite į stiklines, ant sausainių pagrindo. Uždenkite stiklinių viršų maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite jame mažiausiai porą valandų.
  5. Prieš patiekiant, desertų viršų papuoškite šviežiomis kubeliais pjaustytomis braškėmis.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai

Suskleisti
Braškių ir maskarponės desertas
Receptas: Braškių ir maskarponės desertas
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 32
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 250.00 g (traškūs)
Grietinėlė: 400.00 ml (plakamoji - kremui)
Maskarponės sūris: 200.00 g (kremui)
Braškės: 500.00 g (kremui)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (kremui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (kremui)
Kaip gaminti
  1. Dubenėlyje išplakite grietinėlę, sudėkite kambario temperatūros maskarponę, suberkite cukraus miltelius, vanilinį cukrų ir išsukite elektriniu plakikliu. Supjaustykite braškes, dalį jų atidėkite, o likusias sudėkite į kremą.
  2. Į desertinius indelius suberkite po kelis šaukštus sutrupintų sausainių. Uždėkite po keletą šaukštų paruošto kremo. Ant viršaus suberkite likusias braškes ir apibarstykite šokolado drožlėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Ryžių miltų trupiniuotis (crumble) su rabarbarais ir braškėmis
Receptas: Ryžių miltų trupiniuotis su rabarbarais ir braškėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Braškės: 140.00 g
Rabarbarai: 115.00 g
Rudasis cukrus: 100.00 g (100 - trupiniuočiui ir 50 - trupiniams)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ - nutarkuotos žievelės - trupiniuočiui ir ½ - trupiniams, 1 citrinos sultys - trupiniuočiui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (½ - trupiniuočiui ir 1 arbat. š. - trupiniams)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (½)
Avižiniai dribsniai: 70.00 g (trupiniams)
Miltai: 30.00 g (ryžių - trupiniams)
Migdolai: 60.00 g (smulkintų - trupiniams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (trupiniams)
Sviestas: 50.00 g (šalto - trupiniams)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C tempratūros.
  2. Braškes supjaustykite gabalėliais. Rabarbarus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite poros centimetrų dydžio gabalėliais.
  3. Dubenyje sumaišykite braškes, rabarbarus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis, kukurūzų krakmolą, cinamoną ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį ir palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 min., kol paruoškite trupinius.
  4. Trupiniams dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, ryžių miltus, smulkintus migdolus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, cinamoną ir žiupsnį druskos.
  5. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į dubenį su produktais trupiniams. Pirštais trinkite masę tol, kol gausite trupinius.
  6. Trupininį pyragą galite kepti tiek vienoje didelėje kepimo formoje (16–18 cm skersmens), tiek nedidelėse individualiose formelėse. Jei taip, padalinkite produktus į tiek dalių, kiek norite patiekti formelių.
  7. Braškių ir rabarbarų masę tolygiai paskleiskite ant indo (ar indelių) dugno.  Ant viršaus tolygiai paskirstykite trupinių masę.
  8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., kol kepinio paviršius gražiai apskrus. 
  9. Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir patiekite dar šiltą su kaušeliu vanilinių ledų.
Suskleisti
Panna cotta su braškėmis
Receptas: Jogurtinė „panna cotta“ su braškėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 39
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 250.00 ml (35 proc. riebumo)
Jogurtas: 200.00 ml (natūralaus)
Cukrus: 60.00 g
Želatina: 3.00 vnt. (lapeliai)
Braškės: 2.00 sauja
Kaip gaminti

Tiesa, labai svarbus šio deserto išvertimo momentas, tad indelį šiek tiek palaikome karštame vandenyje – tiek, kad atliptų nuo sienelių, bet ne per ilgai, kad nepradėtų tirpti. Paprastas patarimas: įdėjus indelį į karštą vandenį skaičiuoti reikia iki 7!

1. Naudoju beržų cukrų, kuris turi mažiau kalorijų nei įprastas cukrus, bet yra labai panašaus saldumo. Jeigu neturite, galite naudoti įprastą baltą cukrų arba skystą šviežią medų – pastarasis nežymiai pakeis deserto spalvą ir skonį.

2. Į puodą supilame grietinėlę su cukrumi ir užverdame. Paverdame kelias minutes ir išjungiame.

3. Dubenėlyje su šaltu vandeniu 5 minutes palaikome visiškai pamerktus želatinos lapelius. Išbrinkus juos nusunkiame ir sudedame į šiltą grietinėlę. Išmaišome, kol ištirpsta.

4. Kai grietinėlė tampa vos vos šilta, įmaišome jogurtą. Gerai išmaišome ir išpilstome į indelius (7,5 cm skersmens, 4,5 cm aukščio) ir dedame į šaldytuvą, kad per naktį visiškai atvėstų.

5. Prieš patiekiant, užverdame vandenį, pilame į dubenėlį, o tada statomepanna cotta indelį ir skaičiuojame iki 7. Traukiame ir verčiame į paruoštą lėkštę. Ant viršaus dedame sezoninių uogų, šįkart naudojome braškes.

Suskleisti
Vyniotinis su braškėmis
Receptas: Burnoje tirpstantis vyniotinis su braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 29
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai, kruopščiai atskirti nuo baltymų; tešlai)
Cukrus: 180.00 g (160 g tešlai ir 20 g pabarstymui)
Miltai: 120.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Vanduo: 3.00 valg. š. (karšto; tešlai)
Braškės: 350.00 g (įdarui)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios (35 proc.); įdarui)
Kaip gaminti

1. Trynius išplakite su nedidele dalimi cukraus ir druska.

2. Kitame dubenyje baltymus plakite tol, kol pradės putoti, po truputį berkite likusį cukrų ir plakite iki labai standžių putų.

3. Persijotus miltus pakaitomis su baltymais dėkite į trynių masę, supilkite karštą vandenį ir gerai išmaišykite.

4. Sukrėskite masę į kepimo popieriumi išklotą skardą ir išlyginkite. Iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min., kol kepinys įgaus auksinį atspalvį.

5. Kai biskvitas iškeps, iškart išverskite jį ant lygaus paviršiaus patiesto švaraus rankšluosčio, pabarstyto cukrumi. Nuimkite nuo kepinio popierių ir kol jis dar karštas, imdami už rankšluosčio galų, susukite ritinį. Palikite atvėsti.

6. Braškes supjaustykite nedideliais kubeliais ir atidėkite.

7. Giliame dubenyje išplakite grietinėlę su cukrumi.

8. Biskvitą išvyniokite ir palikite ant rankšluosčio. Sukrėskite ant jo plaktą grietinėlę, paskirstykite ją tolygiai per visą kepinį, užberkite pjaustytų braškių. Vėl susukite ritinį, šįkart jau be rankšluosčio – tačiau jį panaudokite kitaip: apsukę rankšluosčiu vyniotinį ir padėję ant lentelės palikite šaldytuve. Idealu, jei šiam desertui leisite šaldytuve „pailsėti“ per naktį.

9. Pjaustykite gabalėliais ir ragaukite!

Suskleisti
Desertas su braškėmis
Receptas: Nekeptas sūrio desertas su braškėmis ir bananais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 50.00 ml (plakamosios)
Pienas: 1.50 puodelis (šalto, nenugriebto)
Šokoladas: 40.00 g (baltojo)
Cukrus: 5.00 valg. š.
Braškės: 300.00 g
Bananai: 2.00 vnt.
Sviestas: 10.00 g
Želatina: 2.00 vnt. (maži pakeliai)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite braškes, nupjaukite žiedkočius, gerai jas nusausinkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Pusę atskirkite ir atidėkite į šalį.

2. Nulupkite bananus ir taip pat supjaustykite mažais gabalėliais.

3. Gerai įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir dvi minutes pakepkite bananus ir pusę pjaustytų braškių. Įberkite vieną valgomąjį šaukštą cukraus, dar minutę pakepkite ir padėkite į šalį.

4. Paruoškite sirupą iš 2 valgomųjų šaukštų cukraus ir 2 valgomųjų šaukštų vandens (pakaitinkite mažame inde, kol cukrus ištirps), užpilkite ant pjaustytų braškių, kurias buvote atidėję, ir leiskite atvėsti.

5. Pusėje šalto pieno ištirpinkite du pakelius želatinos miltelių. Kitą pusę pieno pakaitinkite ant žemos ugnies su kreminiu sūriu, grietinėle, pjaustytu baltuoju šokoladu ir dviem valgomaisiais šaukštais cukraus. Viską maišykite plakimo šluotele, kad susimaišytų. Kai užvirs, nuimkite nuo ugnies, supilkite pieną su želatinos milteliais ir statykite atgal ant ugnies, iki kol vėl užvirs.

6. Į skystą masę dėkite trumpai apkeptus vaisius, viską sumaišykite ir verskite į indą, kuriame stingdysite – tam tinka atskiri indeliai, vienas didelis indas, pailga kekso forma. Leiskite visiškai atvėsti ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

7. Patiekite išėmę iš formos su braškėmis ir sirupu ant viršaus.

Suskleisti
Plakta grietinėlė su braškėmis
Receptas: Braškės su šampanine plakta grietinėle
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Šampanas: 150.00 arbat. š. (sauso)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š.
Citrinos: 0.50 vnt. (nutarkuotos žievelės ir sulčių)
Grietinėlė: 300.00 ml (skirtos plakimui)
Braškės: 300.00 g (galite naudoti ir žemuoges ar maišyti abiejų rūšių uogas)
Kaip gaminti

1. Dideliame puodelyje sumaišykite šampaną, cukraus pudrą, citrinos sultis ir žievelę.

2. Į platų dubenį pilkite grietinėlę, mišinį su šampanu ir išplakite iki standumo rankiniu ar elektriniu plaktuvu.

3. Perdėkite plaktą grietinėlę į plačias skaidraus stiklo stiklines ir dėkite į šaldytuvą 1–2 val., kad atšaltų.

4. Patiekite su susmulkintomis braškėmis ir/ar žemuogėmis ant viršaus.

Suskleisti
Tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis
Receptas: Tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 24
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (šokoladiniam biskvitui)
Šokoladas: 270.00 g (karčiojo; šokoladiniam biskvitui)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (šokoladiniam biskvitui)
Miltai: 25.00 g (šokoladiniam biskvitui)
Rudasis cukrus: 120.00 g (šokoladiniam biskvitui)
Migdolų miltai: 55.00 g (šokoladiniam biskvitui)
Maskarponės sūris: 500.00 g (maskarponės sūrio kremui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (maskarponės sūrio kremui)
Cukraus pudra: 50.00 g (maskarponės sūrio kremui)
Braškės: 250.00 g (šaldytų; braškių įdarui)
Želatina: 5.00 g (braškių įdarui)
Cukrus: 20.00 g (braškių įdarui)
Kaip gaminti

1. Iškepkite šokoladinį biskvitą. Kiaušinius kartu su ruduoju cukrumi išplakite iki standžių putų. Šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu ir supilkite į kiaušinių masę. Suberkite persijotus miltus ir migdolų miltus. Supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min.

2. Paruoškite maskarponės sūrio kremą. Nutarkuokite apelsino žievelę, o iš apelsino išspauskite sultis. Sutarkuotą žievelę sumaišykite su 2 šaukštais apelsinų sulčių, įmaišykite maskarponės sūrį, cukraus pudrą ir gerai išmaišykite.

3. Paruoškite braškių įdarą. Į sutrintą atitirpintų braškių tyrę supilkite išbrinkintą temperatūroje iki 40°C želatiną, viską išmaišykite.

4. Formuokite tortą. Šis desertas susideda iš 4 šokoladinio biskvito sluoksnių. Pirmą biskvito sluoksnį aptepkite maskarponės sūrio kremu, ant jo tepkite braškių įdarą, tada dėkite antrąjį biskvito sluoksnį, tepkite ant jo maskarponės sūrio kremą, uždėkite trečiąjį biskvito sluoksnį, ant jo vėl tepkite maskarponės sūrio kremą ir tada ketvirtą biskvito sluoksnį, o jį vėl gražiai aptepkite maskarponės sūrio kremu. Tortą puoškite braškėmis ir šilauogėmis.

Suskleisti
Biskvitinis pyragas su grietinėlės-šokolado kremu ir braškėmis
Receptas: Pasakiškas biskvitinis pyragas su braškėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 24
Receptas
Ingredientai
Baltasis šokoladas: 70.00 g (smulkiai sukapoto; kremui)
Grietinėlė: 190.00 ml (plakamosios; kremui)
Braškės: 400.00 g (250 g troškinimui ir 150 g papildomai)
Cukrus: 170.00 g (70 g troškintoms braškėms ir 100 g biskvitui)
Citrinos sultys: 1.50 arbat. š. (troškintoms braškėms)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (pabarstymui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli; biskvitui)
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt. (biskvitui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; biskvitui)
Sviestas: 60.00 g (biskvitui)
Miltai: 100.00 g (biskvitui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pradėkite gaminti kremą. Smulkintą šokoladą sudėkite į vidutinio dydžio dubenį ir atidėkite į šalį. Į storadugnį nedidelį prikaistuvį supilkite 70 ml grietinėlės ir užkaitinkite beveik iki virimo. Tuomet supilkite karštą grietinėlę ant šokolado, leiskite kokias 3 min. ramiai jam tirpti, o tada švelniai išmaišykite iki vientisos masės. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir statykite į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų (ne mažiau kaip 1 val.). Kremą baigsite gaminti ir likusios grietinėlės prireiks kiek vėliau.

2. Braškių troškiniui skirtas uogas dėkite į nedidelį puodą, ten pat berkite ir jam skirtą cukrų, pilkite citrinos sultis, dėkite vanilės ankštį be sėklyčių (šias iškrapštykite, nes prireiks biskvitui). Užkaiskite ant vidutinės ugnies, kai užvirs, kartais pamaišydami kaitinkite apie 4–5 min., braškės turi šiek tiek apvirti, o sirupas sutirštėti. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad atvėstų.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C (iki 150 °C, jei naudojate kaitinimą iš viršaus-apačios bei ventiliatorių). Apvalią pyrago formą (20–24 cm skersmens) nuimamais kraštais išklokite kepimo popieriumi.

4. Plačiame puode, ant kurio galės būti uždėtas erdvus plakimui skirtas dubuo, užkaiskite ir užvirkite vandenį. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos virtų.

 

5. Į plakimui skirtą dubenį muškite kiaušinius, berkite cukrų, vanilės sėklytes bei citrinos žievelę. Dėkite dubenį ant puodo su verdančiu vandeniu, labai svarbu, kad dubens dugnas nesiektų vandens. Plakimo šluotele intensyviai plakite visus ingredientus apie 5 min. – masė turi tapti putota, puri, gana stipriai šilta. Nuimkite dubenį nuo puodo su vandeniu ir toliau intensyviai plakite (galite procesą perleisti ir elektriniam plaktuvui). Masė turi patrigubėti, tapti itin puri, lengva ir visiškai atvėsti.

6. Išlydykite sviestą ir palaukite, kol atvės. Miltus ir druską 2 kartus persijokite. Kai kiaušinių plakinys bus visiškai išplaktas, įsijokite pusę miltų, labai atsargiai, užgriebdami iš kraštų išmaišykite, įsijokite antrąją miltų dalį ir vėl švelniai išmaišykite. Dabar supilkite atvėsusį lydytą sviestą ir atsargiai įmaišykite į masę.

7. Supilkite gautą masę į kepimo formą, dėkite į skardą ir kepkite apie 25 min. Biskvitas turi tapti rusvas, o paspaudus priminti kempinę – bakstelėkite pirštu ir patikrinkite. Išimkite iš orkaitės ir leiskite kiek pastovėti. Tada formos kraštus atsargiai peiliu atskirkite nuo biskvito, nuimkite formos šonus, perkelkite kepinį visiškai atvėsti ant grotelių.

8. Kai ateis laikas konstruoti pyragą, išimkite iš šaldytuvo šokolado-grietinėlės masę, supilkite likusią grietinėlę ir išplakite iki standumo. Būkite atsargūs, nes perplakti labai nesunku, vos tik kremas laikosi ant plakiklio šluotelės, plakti pakanka. Geriau išplakti šiek tiek per mažai, nei perplakti.

9. Perpjaukite biskvitą perpus horizontaliai (sau pagelbėsite, jei ant viršaus uždėsite didelę lėkštę ir ją švelniai prispausite, kol kita ranka darbuositės peiliu). Atsargiai nuimkite viršutinę biskvito dalį. Dėkite ant apatinės biskvito dalies troškintas braškes, tada pusę kremo, kurį švelniai paskirstykite, tada dėliokite šviežių braškių riekeles, o ant jų – likusį kremą. Galiausiai uždėkite viršutinę biskvito dalį ir vos vos, švelniai prispauskite (kremas neturi trykšti per kraštus). Pabarstykite viršų cukraus pudra ir galite kviesti smaližius. Šis pyragas skaniausias vos tik paruoštas, tačiau šaldytuve likučiai sulauks ir kitos dienos.

Suskleisti
Avižinių dribsnių-braškių batonėliai
Receptas: Avižinių dribsnių-braškių batonėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 60.00 g
Cukrus: 110.00 g (80 g avižų sluoksniui ir 30 g braškių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Braškės: 200.00 g (braškių sluoksniui)
Krakmolas: 7.00 g (braškių sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.

2. Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, miltus, cinamoną, druską, kepimo miltelius, cukrų. Įmaišome aliejų.

3. Du trečdalius gautos masės sudedame į kepimo formą ir stipriai suspaudžiame.

4. Braškes supjaustome, dedame į dubenėlį, sumaišome su kukurūzų krakmolu ir cukrumi. Braškių mišinį tolygiai dedame ant masės formoje, o ant viršaus dedame likusią avižinių dribsnių masę. Stipriai suspaudžiame.

5. Dedame į orkaitę ir kepame 35 min.

6. Iškepus atvėsiname, o tada 2 val. palaikome šaldytuve.

7. Supjaustome ir ragaujame.

Suskleisti
Braškinis desertas
Receptas: Veganiškas braškinis desertas be pridėtinio cukraus
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
4.3 / 14
Receptas
Ingredientai
Braškės: 2.00 st.
Riešutų sviestas: 2.00 valg. š. (brazilinių arba graikinių riešutų)
Datulės: 6.00 vnt. (minkštos; galima dėti ir daugiau, jei mažesnės)
Kaip gaminti

1. Visus ingredientus sudedame į elektrinio smulkintuvo indą ir labai gerai išsukame. Išpilame į dubenį.

2. Desertą galima valgyti iš karto arba palaikyti valandą šaldytuve, tuomet masė labiau sustings. Jei viso iš karto nesuvalgysite, šaldytuve skanėstą laikykite iki trijų dienų.

Suskleisti
Trupininis pyragas su braškėmis ir rabarbarais
Receptas: Trupininis pyragas su braškėmis ir rabarbarais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 300.00 g (pilno grūdo)
Saulėgrąžos: 45.00 g
Linų sėmenys: 20.00 g (maltų)
Datulės: 90.00 g (minkštų)
Kokosų palmių cukrus: 70.00 g (35 g pagrindui ir 35 g (ar kiek daugiau) uogienei)
Kokosų miltai: 35.00 g
Kokosų aliejus: 0.50 puodelis (ištirpinto)
Riešutų sviestas: 0.30 puodelis (migdolų ar žemės riešutų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Braškės: 200.00 g (šviežių; uogienei)
Rabarbarai: 230.00 g (uogienei)
Datulių sirupas: 3.00 valg. š. (arba agavų/klevų; uogienei)
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės: 2.00 valg. š. (uogienei)
Kaip gaminti

1. Visų pirma nedideliais gabalėliais supjaustome braškes ir rabarbarus, puode sumaišome su cukrumi bei sirupu ir paliekame pastovėti.

2. Iki labai smulkių trupinių sumalame saulėgrąžas. Dedame avižų dribsnius ir malame dar kelias minutes, kol virs miltais. Sudedame visus sausus ingredientus, dar šiek tiek pamalame.

3. Į Smulkintuvą dedame taip pat it datules, riešutų sviestą, kokosų aliejų ir malame, kol susiformuoja vientisa gana lipni masė. Jeigu ji atrodo per sausa, įpilame dar kelis šaukštus kokosų aliejaus ir įdedame kelis šaukštelius riešutų sviesto. Jei trūksta saldumo ir drėgmės, galima įdėti kelis šaukštus agavų sirupo.

4. 2/3 gautos masės dedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir pirštais arba puodelio dugnu gerai suspaudžiame. Šiek tiek užkeliame kraštus. Pagrindas neturėtų būti labai plonas, nes kitaip subyrės. Jį dedame kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 10 minučių.

 

5. Kol pagrindas kepa, braškes ir rabarbarus užverdame. Kai viskas suminkštėja ir išsiskiria sultys, sumažiname kaitrą ir įmaišome gysločių luobeles. Nukeliame nuo kaitros ir paliekame pastovėti apie 10 min.

6. Uogienę tolygiai paskirstome ant iškepusio ir pravėsusio pagrindo.

7. Ant viršaus trupiname likusią dalį tešlos ir dedame kepti 20 minučių, kol visus gražiai apskrunda.

8. Iškepusį pyragą atvėsiname ir dedame porai valandų į šaldytuvą, kad geriau sustingtų ir būtų lengviau pjaustyti.

Suskleisti

Gėrimai:

 Jogurtinis kokteilis su braškėmis
Receptas: Jogurtinis kokteilis su braškėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 86
Receptas
Ingredientai
Braškės: 125.00 g
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Jogurtas: 0.50 st. (lieso graikiško natūralaus skonio)
Pienas: 1.00 st.
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (arba šiek tiek daugiau, jei mėgstate saldžiau arba jei uogos labai rūgščios)
Ledo kubeliai: 0.50 st.
Kaip gaminti

1. Į plaktuvą sudėkite braškes ir vanilę. Plakite kol gausite vientisą masę. Išpilstykite į dvi ilgas ir siauras stiklines.

2. Į švarų plaktuvą supilkite jogurtą, pieną, klevų sirupą ir ledukus, ir plakite, kol gausite tirštą suputojusią masę. Supilkite į tas pačias stiklines, ant braškių masės viršaus. Galite šiek tiek pamaišyti, kad stiklinės atrodytų gražiau, tačiau galite šį menišką „darbą“ palikti kokteilio gėrėjams!

Suskleisti
Citrinų ir braškių gėrimas
Receptas: Citrinų ir braškių gėrimas
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 750.00 ml
Cukrus: 200.00 g
Braškės: 350.00 g (šviežios)
Mėlynės: 150.00 g (šviežios)
Citrinos: 1.00 vnt. (250 ml šviežiai spaustų sulčių, 1 citrinos tarkuota žievelė ir papuošimui kelios riekelės)
Kaip gaminti
  1. Į prikaistuvį supilkite 2 puodelius vandens ir suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį, kol atvės.
  2. Į maisto smulkintuvą sudėkite braškes, mėlynes ir supilkite vieną puodelį vandens. Išplakite ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į prikaistuvį su atvėsusiu cukraus sirupu supilkite trintas uogas ir šviežiai išspaustas citrinų sultis. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Įdėkite kelis citrinų griežinėlius.
  3. Prieš patiekdami, palaikykite porą valandų šaldytuve. Skanaus!

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 1,5 l citrinų ir braškių gėrimo.

Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“

Suskleisti
Braškių gira
Receptas: Braškių gira
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.4 / 33
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 3.00 l
Braškės: 750.00 g
Medus: 1.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Razinos: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Gerai prinokusias braškes nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į emaliuotą indą. Užpilkite vandeniu ir kaitinkite, kol užvirs, nuimkite nuo ugnies.

2. Po 10 minučių braškes perkoškite. Į braškių sultis sudėkite medų, cukrų, citrinų rūgštį ir gerai išmaišykite. Paragaukite: jei trūksta saldumo, pridėkite dar cukraus ar medaus. Leiskite 1–2 valandas pastovėti.

3. Tuomet gėrimą išpilstykite į tamsius butelius – neperpildykite, palikite 7–10 centimetrų nuo viršaus. Į butelius įmeskite po kelias razinas ir sandariai užsukite. Laikykite butelius šaltoje vietoje 7–10 parų. Jei norite girą gerti greičiau, butelius pirmas 2 paras laikykite šiltoje, kitas 2 paras – šaltoje vietoje.   

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

 Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Braškinis lassi
Receptas: Braškinis lassi
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Braškės: 350.00 g
Jogurtas: 700.00 ml (natūralus)
Medus: 5.00 arbat. š.
Ledas: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1.  Į plaktuvą sudėkite braškes ir medų, gerai suplakite. Tada supilkite jogurtą ir pridėkite daug ledukų, dar kartą suplakite. Tiekite tuoj pat. Puoškite braškėmis.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Bananų ir braškių smutis
Receptas: Bananų ir braškių kokteilis
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 44
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt.
Braškės: 3.00 st.
Sultys: 3.00 st. (apelsinų)
Kaip gaminti

1. Į plaktuvą sudėkite atšaldytus smulkintus bananus, braškes ir išplakite iki vientisos masės. Jei braškės labai rūgščios, įberkite šaukštą cukraus ar įdėkite medaus. Po truputį pilkite sultis ir plakite, kol supilsite visas. Gerai atšaldykite ir tiekite papuošę braškėmis.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis