- Ar žinote, kad braškėse gausu vitamino C? Tam, kad sustiprėtų imunitetas ir nesirgtume šaltuoju sezonu, per sezoną dietologai pataria suvalgyti 10-12 kg braškių (kita rekomendacija per dieną 500-600 g), tačiau būtina atsižvelgti į tai, ar organizmas toleruoja, nesukeliama alerginė reakcija.
- Kasdienis braškių vartojimas stiprina mūsų organizmą ir kraujagyslių sieneles, normalizuoja kraujo spaudimą, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių, nervų, virškinimo sistemas.
- Braškės padeda lieknėti, dovanoja vitaminą A, kuris naudingas regėjimui ir odai, netgi gerina nuotaiką, išvaiko liūdesį, sustabdo senėjimo procesus.
- Uogose gausu ir folio rūgšties, braškės greitina medžiagų apykaitą, gerina limfos sistemos darbą, taip pat žarnyną veikia kaip šluota, pašalina iš organizmo šlakus ir toksinus.
- Kaip išsirinkti? Stebėkite, kaip atrodo braškių koteliai. Jeigu jie gražiai atrodo, yra švieži, žali, „stovi“, tuomet braškės šviežios. Geros braškės visada gardžiai kvepia.
- Neužmerkite braškių vandenyje, kadangi taip jos taps vandeningos, suteš, todėl patartina uogas plauti tik prieš pat valgymą. Nevalgykite ir labai šaltų, kadangi tokių skonio savybės ganėtinai priblėsusios.
- Braškės dar ir gražina odą, stiprina dantenas, šviesina dantis, padeda užgyti žaizdoms, tinka įvairioms grožio procedūroms, pavyzdžiui, veido kaukėms. Taigi, skanaukite į sveikatą!
Receptai su braškėmis
1. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, įdėkite 80g cukraus ir šiek tiek apvirkite nedideliame kiekyje vandens (kad tik apsemtų), kol suminkštės. Tuomet grūstuve sugrūskite ir supilkite karštame vandenyje ištirpintą žalatiną ir palikite atvėsti.
2. Keksams kepti skirtų formelių (12vnt.) kraštus padenkite sluoksniu tešlos, o perteklių tiesiog pašalinkite – visas indelio vidus turi būti gražiai padengtas sloksniuota tešla.
3. Varškę, kiaušinį ir likusį cukrų išsukite ir šią masę vienodomis dalimis patalpinkite į formeles.
4. Kepkite tiek, kiek nurodyta sluoksniuotos tešlos instrukcijoje, bet įprastai apie 15 min. 180 °C karštumo orkaitėje.
5. Keksiukams atvėsus, supilkite rabarbarų masę ir kiekvieną keksiuką dekoruokite braške.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Į plaktuvą sudėkite šaldytas braškes, supilkite sirupą, cukrų ir plakite iki vientisos masės. Tada supilkite sultis, įmeskite gerą saują ledukų ir plakite, kol masė taps vientisa.
2. Supilkite į plastikinį indą ir kelias valandas laikykite šaldiklyje. Beveik sustingusią masę vėl sukrėskite į plaktuvą ir paplakite. Sudėkite šerbetą į taures, papuoškite braškėmis ir tuoj pat tiekite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš vanilinio cukraus, sviesto, miltų ir grietinėlės sūrio užminkykite tešlą. Padarykite rutulį, suvyniokite į popierių ir laikykite valandą šaldytuve.
2. Iš tešlos iškočiokite maždaug 2 mm storio lakštą. Formele išspauskite 3 cm skersmens skritulius. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių, kol gražiai pagels. Ištraukę atvėsinkite.
3. Iš vanilės ankščių išimkite šerdis. Pieną užvirinkite, sudėkite šerdis, suberkite cukrų ir ryžių dribsnius. Virkite kelias minutes, nukaiskite ir uždengę palikite 20 minučių (vis pamaišykite), kad išbrinktų ryžiai. Atvėsinkite.
4. Braškes nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Ant paplotėlių uždėkite po šaukštelį ryžių masės, ant jos – po griežinėlį braškių. Pabarstykite kapotomis pistacijomis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Miltus išsijokite ant stalo, pabarstykite druska. Ant jų sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir kapokite dideliu plačiu peiliu, kol susidarys vienodi trupiniai. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltelinį cukrų ir maišykite peiliu iš kraštų užversdami trupinius. Greitai užminkykite lygią ir vientisą tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir mažiausiai valandai dėkite į šaldytuvą.
2. Stalą pabarstykite miltais, ant jo dėkite tešlos rutulį ir paminkykite, kad būtų lengviau kočioti. Iš tešlos iškočiokite 3–4 mm storio lakštą. Į tefloninę stačiakampę skardą įklokite tešlą ir kraštus prispauskite prie indo. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai pagels. Ištraukus iš orkaitės kepinį atvėsinkite, išimkite iš skardos.
3. Grietinėlę išplakite su cukrumi ir dešimčia lašų citrinos sulčių. Braškes nuplaukite, nuvarvinkite ir kiekvieną supjaustykite į šešias dalis.
4. Grietinėlę supilkite į kepinį, išlyginkite, susmaigstykite braškes ir papuoškite šviežių mėtų lapeliais.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Ledus palikite šiek tiek aptirpti, tada išmaišykite su 50 ml likerio. Braškes nuplaukite, gražesnes atidėkite, kitas išsukite su milteliniu cukrumi ir ištrinkite pro sietelį, kad išeitų vientisa tyrė (dalį jos atidėkite).
2. Kvadratinę torto formą išklokite kepimo popieriumi taip, kad juo būtų galima uždengti torto viršų. Sausainius išdėliokite per visą dugną ir aptepkite migdolų likeriu.
3. Ant sausainių užtepkitenpusę ledų masės.
4. Ant ledų supilkite braškių tyrę. Dėkite antrą eilę sausainių, apšlakstykite likeriu ir užtepkite likusią ledų masę. Torto viršų užklokite kepimo popieriumi, dėkite į šaldiklį ir laikykite apie 3 valandas, kad gerai sustingtų. Išėmę supjaustykite, užpilkite atidėta braškių tyre, papuoškite braškėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sausainius sudėkite į storą polietileninį maišelį arba susukite į lininį rankšluostį, sutrinkite kočėlu ir suberkite į dubenį.
2. Trupinius sumaišykite su ištirpintu sviestu.
3. Masę sudėkite į apskritą išardomą 20 cm skersmens skardą, prispauskite prie dugno ir šonų. Laikykite šaldytuve.
4. Baltąjį šokoladą ištirpinkite.
5. Dubenyje gerai išsukite grietinėlės sūrį ir varškės kremą. Atsargiai įmaišykite supjaustytas braškes ir tirpintą šokoladą.
6. Masę sukrėskite ant sausainių papločio skardoje, išlyginkite viršų ir 4 valandas laikyti šaldytuve, kad susitingtų. Papuoškite braškėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Kiaušinių baltymus su trupučiu druskos plakite tol, kol susidarys standžios putos.
2. Sviestą, kiaušinį, miltelinį cukrų, šiek tiek vanilinio cukraus, citrinos žieveles, migdolų esenciją, cinamoną ir anyžius maišykite mediniu šaukštu, kol pasidarys kremas.
3. Miltus ir kepimo miltelius gerai išmaišykite su vandeniu.
4. Į tešlą įmaišykite išplaktus baltymus, sviesto masę. Vaflių keptuvę įkaitinkite, patepkite riebalais, samčiu įpilkite paruoštos tešlos ir apverčiant iškepkite vaflius. Patiekite su braškėmis ir plakta grietinėle.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite, sumaišykite su pienu, kiaušiniais, miltais ir druska. Uždenkite ir palikite pastovėti 20 minučių.
2. Varškę sumaišykite su braškiniu jogurtu, įdėkite supjaustytų braškių, įberkite miltelinio ir vanilinio cukraus. Viską sumaišykite.
3. Iškepkite lietinius blynus. Ant blyno dėkite varškės su braškėmis, suvyniokite ir dar kartą apkepkite.
4. Lietinius tiekite su trintomis braškėmis, apibarstytus milteliniu cukrumi. Braškes galite pakeisti bananais.
1. Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, perliekite verdančiu ir smulkia trintuve nutarkuokite žievelę.
2. Migdolus nuplikykite, nulupkite žieveles, riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
3. Abrikosus labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumulkinkite. Abrikosų gabalėlius ir maskarponę sukrėskite į plakimo indą, suberkite vanilę, nutarkuotas apelsinų žieveles, supilkite klevų sirupą ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
4. Į masę šaukštu įmaišykite riešutus ir 2 val. padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
5. Braškes gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kiekvienos viršų dailiai įpjaukite. Į braškių taureles konditeriniu švirkštu įspauskite po šiek tiek kremo. Tiekite kaip desertą dailiose lėkštelėse.
1. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, nugnybkite kotelius, didesnius – suplėšykite.
2. Uogas nuplaukite, nusausinkite, išvalykite, supjaustykite ketvirčiais. Išplakite grietinėlę.
3. Į indelius sudėkite špinatus, braškes, į stiklines – kompoto, plaktos grietinėlės, riešutų ir po rabarbaro stiebą. Valgykite sykiu iš abiejų indų.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kiaušinius, pieną, druską ir miltus gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Atsargiai įmaišykite lydytą sviestą ir tešlą palikite 30 minučių brinkti. Jeigu ji per tiršta, atskieskite pienu.
2. Įkaitintą keptuvę ištepkite aliejumi ir iškepkite lietinius.
3. Patiekti su braškių uogiene.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sausainius sutrinkite blenderiu iki miltinės masės. Išmaišykite su lydytu sviestu.
2. Pasiruoškite nedidelią apvalią formą (apie 20cm) ir išklokite sausainius, suformuokite kraštus.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Kepkite sausainių pagrindą apie 10minučių.
4. Blenderiu sutrinkite paprastą liesą varškę, kiaušinius ir cukrų. Pilkite ant pagrindo ir kepkite dar kokias 35 minutes.
5. Kai pyragas atvėsta, ištirpdykite želatiną ir sumaišykite su šaldytomis braškėmis (su cukrumi). Pilkite ant pyrago ir palikite sustingti (dėkite į šaldytuvą).
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Maisto smulkintuvu susmulkinkite šokoladinius sausainius iki smulkių trupinukų. Sumaišykite su tirpintu ir atvėsintu sviestu. Paskirstykite po šaukštą paruoštos trupinių masės į 6 stiklines, kuriose ruošite ir patieksite desertą. Šiek tiek paspauskite šaukštu ar pirštų galais.
- Paruoškite kreminio sūrio ir braškių kremą. Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kreminį sūrį, cukrų, trintas šviežias braškes, citrinų sultis ir vanilės ekstraktą.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu riebią grietinėlę suplakite iki standžių putų. Paskui ją lengvais judesiais įmaišykite į kreminio sūrio masę.
- Paruoštą kremą paskirstykite į stiklines, ant sausainių pagrindo. Uždenkite stiklinių viršų maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite jame mažiausiai porą valandų.
- Prieš patiekiant, desertų viršų papuoškite šviežiomis kubeliais pjaustytomis braškėmis.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai
- Dubenėlyje išplakite grietinėlę, sudėkite kambario temperatūros maskarponę, suberkite cukraus miltelius, vanilinį cukrų ir išsukite elektriniu plakikliu. Supjaustykite braškes, dalį jų atidėkite, o likusias sudėkite į kremą.
- Į desertinius indelius suberkite po kelis šaukštus sutrupintų sausainių. Uždėkite po keletą šaukštų paruošto kremo. Ant viršaus suberkite likusias braškes ir apibarstykite šokolado drožlėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Į prikaistuvį supilkite 2 puodelius vandens ir suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį, kol atvės.
- Į maisto smulkintuvą sudėkite braškes, mėlynes ir supilkite vieną puodelį vandens. Išplakite ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į prikaistuvį su atvėsusiu cukraus sirupu supilkite trintas uogas ir šviežiai išspaustas citrinų sultis. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Įdėkite kelis citrinų griežinėlius.
- Prieš patiekdami, palaikykite porą valandų šaldytuve. Skanaus!
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 1,5 l citrinų ir braškių gėrimo.
Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“
- Salotas atsargiai nuplaukite (jų lapeliai labai gležni, greitai pajuosta), būtinai labai gerai nusausinkite ir išdėliokite lėkštėse.
- Braškes nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite kotelius, supjaustykite ketvirčiais, išdėliokite ant salotų, apšlakstykite apelsinų sultimis ir pagardinkite šviežiai maltais žaliaisiais pipirais.
- Riešutus perrinkite, nuvalykite, labai trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į nedidelį puodelį supilkite vandenį, suberkite cukrų. Kai jis ištirps, sumeskite į sirupą riešutus ir juos apvelkite. Atvėsintus riešutus suberkite ant salotų. Paruoštas salotas apšlakstykite balzaminio kremo padažu (galite rinktis braškių skonio).
- Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
- Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
- Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, didesnes suplėšykite ir išdėliokite lėkštelėse. Braškes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę ir išdėliokite ant salotų.
- Iš citrinos sulčių, sojų padažo, medaus, aliejaus ir acto užmaišykite padažą, juo apšlakstykite salotas ir braškes.
- Rūkytą sūrį sudėkite į kepimo indą, keliose vietose įpjaukite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Truputį atvėsinkite, į įpjovas įpilkite po truputį balzaminio padažo. Atvėsintą sūrį išdėliokite ant paruoštų salotų. Skanu valgyti braškių džemu aptepta skrudintos baltos duonos riekele.
- Braškes nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite ir perpjaukite per pusę, didesnes – į keturias dalis.
- Gražgarstes nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir išdėliokite lėkštėse. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką, apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, ir supjaustykite kubeliais. Kriaušę nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
- Avokado kubelius, kumpio griežinėlius, braškių puseles ir kriaušių skilteles išdėliokite ant salotų, ant viršaus berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Salotas apliekite padažu, paruoštu iš apelsino ir citrinos sulčių, klevų sirupo, aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų.
- Gražgarstes ir špinatus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir išdėliokite į kelis dubenėlius. Sūrį nuvarvinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Braškes nuplaukite, nuskabykite, perpjaukite pusiau, išdėliokite ant salotų ir fetos, gausiai pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite užpilą: migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumalkite. Medų ištirpinkite virš garų arba kambario temperatūroje. Česnakus sutraiškykite česnakų spaustuvu ir sumaišykite su aliejumi, balzaminiu actu, garstyčiomis ir medumi. Užpilą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bent 10 min. palaikykite, kad susimaišytų skoniai. Atvėsintu padažu apliekite salotas.
- Salotų lapus kruopščiai nuplaukite, nuvarvinkite ir sudėkite į lėkštę, sudėkite nuplautas braškes (didesnes perpjaukite pusiau ar į keturis dalis), gabaliukais supjaustykite mėsą, nektarinus.
- Iš majonezo, jogurto, druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų sumaišykite padažą.
- Jį galima patiekti atskirame indelyje.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Kepimo popieriumi arba folija išklokite 16 cm skersmens kepimo indą.
- Į didelį dubenį sudėkite kiaušinio baltymą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite minkštas baltas putas.
- Toliau plakdami, suberkite miltelinį cukrų, supilkite vanilės ekstraktą, suberkite kepimo miltelius ir žiupsnį druskos.
- Gerai išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite smulkintus riešutus ir gabalėliais sulaužytus krekerius.
- Stenkitės, kad visi riešutai ir krekeriai apsiveltų baltymų mase.
- Sudėkite paruoštą masę į kepimo indą, išlyginkite paviršių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 minučių.
- Iškepusį pagrindą atvėsinkite kelias minutes formoje, tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
- Atsargiai nuimkite kepimo popierių arba foliją.
- Pasiruoškite kremą.
- Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir miltelinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.
- Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Į masę supilkite grietinėlę ir toliau plakite plaktuvu, kol gausite tirštą kremą.
- Atvėsusį torto pagrindą dėkite į lėkštę ar padėklą.
- Ant jo tolygiai paskleiskite paruoštą kremą. Braškes nuplaukite, gerai nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Gražiai išdėliokite ant kremo.
- Tortą palaikykite šaldytuve apie 30 minučių, tuomet patiekite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C tempratūros.
- Braškes supjaustykite gabalėliais. Rabarbarus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite poros centimetrų dydžio gabalėliais.
- Dubenyje sumaišykite braškes, rabarbarus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis, kukurūzų krakmolą, cinamoną ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį ir palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 min., kol paruoškite trupinius.
- Trupiniams dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, ryžių miltus, smulkintus migdolus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, cinamoną ir žiupsnį druskos.
- Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į dubenį su produktais trupiniams. Pirštais trinkite masę tol, kol gausite trupinius.
- Trupininį pyragą galite kepti tiek vienoje didelėje kepimo formoje (16–18 cm skersmens), tiek nedidelėse individualiose formelėse. Jei taip, padalinkite produktus į tiek dalių, kiek norite patiekti formelių.
- Braškių ir rabarbarų masę tolygiai paskleiskite ant indo (ar indelių) dugno. Ant viršaus tolygiai paskirstykite trupinių masę.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., kol kepinio paviršius gražiai apskrus.
- Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir patiekite dar šiltą su kaušeliu vanilinių ledų.
- Varškę sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vienalytės masės, į ją įberkite cukraus, įdėkite vanilės ir įmuškite kiaušinį.
- Viską gerai išplakite.
- Varškės masę sumaišykite su virtomis ir sutrintomis bulvėmis, įmaišykite miltus ir krakmolą.
- Minkoma tešla, jei ji limpa prie rankų galima įberti dar šiek tiek miltų.
- Iš tešlos formuokite rutuliukus į kiekvieno vidų įdėkite po braškę (galite naudoti ir šaldytas braškes).
- Virtinukus sudėkite į verdantį vandenį ir virkite ~5 minutes.
- Braškių padažui:
- Visus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite. Jei trūksta, galima įberti dar šiek tiek cukraus.
- Virtinukai patiekiami su braškių padažu.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Želatiną sumaišykite su 4 valg. š. pieno ir palikite 15–20 minučių, kad išbrinktų. Po to, karšto vandens vonelėje, įstatę indą, ištirpinkite.
- Grietinėlę plakite apie 1 minutę elektriniu plakikliu, kol nepradės tirštėti, tuomet supilkite pieną ir sudėkite įprastą ir vanilinį cukrų. Plakite masę dar 2–3 minutes.
- Dabar grietinėlės ir pieno masę sumaišykite su burokėlių sultimis ir ištirpinta želatina. Išplakę kremą iki vientisos masės, jį padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
- Braškės nuplaukite ir nusausinkite. Zefyrus supjaustykite išilgai taip, kad gautumėte iš vieno 3–4 apskritimus.
- Į torto formą įdėkite biskvitą, padenkite jį zefyrais, sudėkite smulkintas braškės ant viršaus ir užpilkite gautu kremu. Antrą sluoksnį dėliokite tokiu pačiu būdu. Papuoškite torto viršų kremu ir braškėmis.
- Palikite šaldytuve 4–5 valandoms.
- Braškes gerai nuplaukite, nusausinkite.
- 3-4 braškes atidėkite į šalį, visas kitas berkite į elektrinį plakiklį. Į jį taip pat suberkite cukrų, supilkite pieną.
- Suplakite iki vientisos masės.
- Likusias nesutrintas braškes perpjaukite į kelias dalis ir įmaišykite į šaltsriubę, papuoškite jos viršų. Patiekdami į sriubos vidurį dėkite šaukštą vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės. Puoškite mėtos šakele.
- Į tortinę, (recepto autorės 26 cm skersmens), įklokite kepimo popieriaus. Dugne išdėliokite sausainius.
- Želatiną užpilkite šiltu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite išbrinkti.
- Kai išbrinksta, virš karštų garų, ją ištirpinkite iki vientisos masės ir kelioms minutėms atidėkite.
- Maskarponę gerai suplakite su kokosų pienu, cukrumi ir vanilės ekstraktu.
- Įplakite ištirpintą želatiną. Gautą masę supilkite į tortinę, ant sausainių. Kremas skystokas, o sausainiukai lengvi, nenustebkite, jei keli iškils į paviršių.
- Braškes supjaustykite taip smulkiai, kaip tik norite.
- Suberkite ant pradėjusio stingti kremo. Pastatykite į šaldytuvą galutinai sustingti.
- Greitai paruošiamą želė užpilkite verdančiu vandeniu, maišykite, kol ištirpsta. Palikite atvėsti. Supilkite ant braškių. Pastatykite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų ir skanaujame.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Grietinėlę, kondensuotą pieną ir vanilės esenciją supilkite į vieną dubenį. Elektriniu plaktuvu plakite, kol masė taps puresnė, kaip beveik iki standumo plakta grietinėlė (akimirkai turi išlikti plakimo žymės). Tam gali prireikti šiek tiek kantrybės, bet verta laukti.
- Braškes sutrinkite grūstuve, šakute ar kitu įrankiu. Turėtų likti tiek didesnių, tiek mažesnių gabalėlių.
- Į grietinėlės masę įmaišykite braškes.
- Ledus supilkite į norimą indą arba tiesiog su visu dubeniu dėkite į šaldiklį sustingti per naktį. Labai nekantriems laukti per naktį, siūlau palaukti bent 4 valandas.
Patarimai:
- Jei neturite braškių – čia puikiai tiks kitos uogos. Ypač rūgštesnės. Pavyzdžiui serbentai, vyšnios. Jei norite dėti saldžias uogas, kaip trešnės, šilauogės ar pan., siūlau sumažinti kondensuoto pieno kiekį, kadangi nebus skonio, kuris atsvertų saldumą.
- Jei iš vis neturite jokių uogų, į grietinėlės plakinį galite įmaišyti šokolado, riešutų, citrininio kremo, vaisių ar ką mėgstate.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS
1. Uogas nuplaukite, pašalinkite lapelius ir kotelius. Stambias uogas supjaustykite arba sutrinkite.
2. Į prikaistuvį suberkite uogas, cukrų uogienėms. Supilkite citrinos sultis, įdėkite citrinos žievelė ir mėtų lapelius. Užvirkite ir 2–5 minutes kaitinkite ant lėtos ugnies.
3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.
Receptas DANSUKKER
- Į maisto plaktuvą/trintuvą sudėkite bananus, atšildytas braškes ir išspaustas mandarinų sultis.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Likusį ½ banano supjaustykite skiltelėmis, jas prilipdykite ant ledų formalių sienelių (kaip kad matoma nuotraukose).
- Į ledų formeles supilstykite paruoštą trintą vaisių masę ir dėkite į šaldiklį pernakt arba bent 4–6 val., kol ledai bus visiškai sustingę.
- Arbūzą perspauskite per sietelį – pašalinkite sėklas.
- Pašalinkite uogų kotelius ir lapelius. Uogas nuplaukite.
- Sudėkite į prikaistuvį ir sutrinkite rankiniu trintuvu.
- Supilkite citrinų sultis, suberkite cukrų uogienėms.
- Virkite 3–6 minutes (arba kol uogienė sutirštės).
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.
Receptas DANSUKKER
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Ištirpinkite sviestą.
- Kiaušinius, ekologišką bei vanilinį cukrų išplakite iki purumo.
- Supilkite tirpintą sviestą, pieną ir susmulkintą citrinos žievelę.
- Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Per sietelį suberkite į mišinį.
- Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite braškes. Sudėkite į mišinį.
- Į keksiukų kepimo formą sudėkite popierinius indelius. Tolygiai išpilstykite mišinį.
- Keksiukus kepkite orkaitės viduryje maždaug 10 minučių, kol įgaus auksinę spalvą. (Patikrinkite mediniu iešmeliu. Įsmeikite ir ištraukite – iešmelis turi likti visiškai sausas.)
- Prieš tiekdami padenkite glaistu.
Glaistas:
- Iki purumo išplakite sviestą, persijotus cukraus miltelius ir braškių miltelius.
- Įmaišykite sūrį ir citrinų sultis.
- Įmaišykite braškių uogienę.
- Keksiukus padenkite glaistu.