Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų klasika – čederio sūris: kaip išsirinkti, laikyti ir ką gaminti. Receptai

Sūrį mėgsta daugelis – šis produktas ne tik puikus patiekalų ingredientas, bet mėgstamas ir kaip savarankiškas užkandis. Sūrio rūšių yra daugybė, o jų skonio ypatumai dažniausiai priklauso nuo jų kilmės regiono ir gamybos būdo. Tad jei, tarkime, italai didžiuojasi parmezanu, tai Jungtinės Karalystės gyventojai savo virtuvės neįsivaizduoja be čederio sūrio.
Pikantiški keksiukai su čederiu
Pikantiški keksiukai su čederiu / Fotolia nuotr.

Čederis yra kietojo sūrio rūšis, pradėta gaminti dar XII amžiuje Anglijoje. Šis sūris pavadintas vietos, kurioje atsirado garbei – čederis gimė pietvakarių Anglijoje esančiame to paties pavadinimo miestelyje.

Kaip ir daugybė kitų tradicinių sūrių, šis yra gaminamas iš karvės pieno, o jo brandinimas užtrunka nuo 3 iki 18 mėnesių. Čederis pasižymi aitriu, riešutus primenančiu skoniu. Sūrio spalva priklauso nuo brandinimo trukmės – jis gali būti gelsvos arba ryškiai oranžinės spalvos.

„Čederio skonio intensyvumas priklauso nuo to, kiek jis laiko buvo brandinamas. Švelniausio skonio čederio sūris brandinamas 2–3 mėnesius, stipresnio skonio – 6–9 mėnesius, o stipriausio ir intensyviausio skonio sūriui subrandinti skiriama net nuo metų iki dvejų. Brandinant sūrį keičiasi ne tik jo skonis, bet ir spalva. Jaunas čederis dažniausiai būna baltos, o bręstant sūris įgauna vis ryškesnę geltoną spalvą“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto gamybos ekspertė Vilma Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Čederio sūris
Vida Press nuotr./Čederio sūris

Kaip laikyti ir ką gaminti?

V.Juodkazienė pasakoja, kad, norint sūrį kuo ilgiau išlaikyti šviežią, pravartu žinoti kelias gudrybes.

Nepjaustykite sūrio iš anksto, nes atskiri gabalėliai greitai džiūsta, praranda skonį ir aromatą.

„Sūris ilgiau išliks šviežias, jei jį suvyniosite į audinį, išmirkytą sūriame vandenyje. Kadangi sūris greitai prisigeria kitų produktų kvapo, jį laikykite sandariai uždarytose dėžutėse. Dar viena kasdien praversianti gudrybė: nepjaustyti sūrio iš anksto, nes atskiri gabalėliai greitai džiūsta, praranda skonį ir aromatą. Geriau atsipjaukite tik prieš valgant“, – pataria.

Čederio sūrio ir alaus sriuba
Receptas: Čederio sūrio ir alaus sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Šoninė: 200.00 g (neriebios rūkytos, supjaustytos mažais kubeliais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, supjaustytas smulkiais kubeliais)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas, supjaustytas smulkiais kubeliais)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (Chalapos alapeño, be sėklų ir supjaustyta (galite nedėti, jei nemėgstate aštriai))
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Alus: 1.00 vnt. (nedidelė skardinė; lagero arba pilzeno, tiks ir nealkoholinis)
Sviestas: 4.00 valg. š.
Sultinys: 2.00 st. (vištienos arba daržovių; jei neturite, pakeiskite vandeniu)
Miltai: 2.00 valg. š.
Čederio sūris: 300.00 g (sutarkuoto stambia tarka)
Grietinėlė: 50.00 ml (nebūtina, nes sriuba ir taip rieboka, bet labai skanu)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite didelį puodą storu dugnu ir sudėkite susmulkintą šoninę. Kepkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol šoninės gabalėliai apskrus, riebalai išsilydys, šoninė taps itin traški. Kiaurašaukščiu išgriebkite apskrudusius gabalėlius iš riebalų ir sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius. Puode likusius riebalus išpilkite, palikdami maždaug vieną šaukštą tolimesniam gaminimui.

2. Grąžinkite puodą ant ugnies, suberkite susmulkintus salierus, svogūnus, Chalapos aitriąją papriką, česnakus ir čiobrelius ir kepinkite ant mažos ugnies apie 5–6 minutes, kol visos šios daržovės taps labai minkštos. Tada įpilkite pusę skardinės alaus ir padidinę ugnį kaitinkite, kol išgaruos maždaug pusė alaus kiekio. Supilkite sultinį ir užvirinkite.

3. Per tą laiką mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami kaitinkite, kol masė ims šiek tiek tamsėti. Supilkite šį sviesto ir miltų mišinį į puodą ir užvirinkite. Kaitinkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie 8 minutes, kol sriuba ims tirštėti, taps vienalytės konsistencijos. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, supilkite likusį alų, pagardinkite druska ir pipirais (ir grietinėle, jei pageidaujate), ir dar maišydami pavirinkite apie 5 minutes.

4. Patiekdami išpilstykite sriubą į dubenėlius, įberkite paskrudintos šoninės, pabarstykite šviežiais čiobreliais (ir aitriąja paprika, jei norite aštriau). Patiekite su paskrudinta balta duona, įtrinta česnakais.

Suskleisti

Čederį, kaip ir daugelį kietųjų sūrių, gaminant maistą galima panaudoti labai įvairiai. Pasak ekspertės, dažniausiai čederiu gardinami makaronai arba jų apkepai, trintos daržovių sriubos, sumuštiniai, mėsainiai ar pikantiško skonio vafliai.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su čederio sūriu
Vida Press nuotr./Sumuštinis su čederio sūriu

Čederis – mėgstamas sūris ir gaminant meksikietiškus patiekalus: juo dažnai pagardinamos čili sriubos, buritai, takai ar kesadilijos.

Omletas su čederiu
Receptas: Omletas su čederiu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kiauliena: 100.00 g (karštai rūkytos filė)
Sūris: 100.00 g (čederio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 100.00 g (šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Kaip gaminti

1. Kumpį supjaustykite smulkiais kvadratėliais, nuplautus ir nusausintus pievagrybius – griežinėliais, pomidorus – kubeliais.

2. Smulkintus svogūnus pakepinkite karštuose riebaluose.

3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius sumaišykite su smulkintu kumpiu, pomidorais, pievagrybių griežinėliais.

4. Pagal skonį masę dar pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.

5. Kiaušinių baltymus standžiai išplakite ir atsargiai sumaišykite su trynių ir pievagrybių mase.

6. Gilioje nepridegančioje keptuvėje išlydykite sviestą, sukrėskite paruoštą masę ir kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies apie 3 minutes.

7. Ugnį sumažinkite, omleto viršų apibarstykite smulkintu čederiu (pora šaukštų palikite), keptuvę uždenkite ir omletą kepkite dar 3–5 minutes.

8. Tiekdama omletą apibarstykite likusiu čederiu. Tiks papuošti šviežiais žalumynais.

Suskleisti

Žinoma, čederis puikiai tinka ir į įvairiausius omletus ar kišus. Pavyzdžiui, Anglijoje kišas dažniausiai gaminamas į jį pridedant šoninės, porų ir čederio sūrio. Šioje šalyje čederis taip pat dažnai patiekiamas ir pavalgius pietus ar vakarienę. Dažniausiai prie jo būna padėta duonos ir sviesto.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Čili troškinys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Čili troškinys

Taip pat šis sūris derinamas ir su įvairiausiais šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis: obuoliais, kriaušėmis, vynuogėmis ar kaulavaisiais. Kartais čederis valgomas su medumi ar įvairiausiais džemais.

Sviestinis moliūgas, įdarytas sūriu

Ingredientai:

  • 2 sviestiniai moliūgai;
  • 200 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 250 g mocarelos;
  • 100 g čederio;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 100 ml pieno;
  • 120 ml daržovių sultinio;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

2. Sviestinius moliūgus nuplaukite ir perpjaukite pusiau išilgai. Į skardą, išklotą kepimo popieriumi, žieve į apačią sudėkite perpjautus moliūgus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos bei pipirų ir kepkite 35–45 minutes.

3. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite, čederį sutarkuokite, o mocarelą supjaustykite nedideliais gabalėliais.

4. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite česnaką, supilkite pieną, daržovių sultinį ir viską maišydami virkite 2–3 minutes. Tuomet sudėkite miltus, sūrį ir virkite dar 3 minutes, kol masė taps tąsi.

5. Iškeptus moliūgus išskobkite, minkštimą sutrinkite šakute ir suberkite į puodą su sūrio padažu. Viską išmaišykite, pavirkite dar 2–3 minutes ir sudėkite masę atgal į moliūgo žievę.

Suktinukai su čederio sūriu

Ingredientai:

  • 200 g filo tešlos;
  • 120 g plonai pjaustyto mėgstamo kumpio;
  • 120 g plonai pjaustyto čederio sūrio;
  • 1 kiaušinio plakinys;
  • 3 valg. šaukšt. kokosų aliejaus (kepimui).

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. grietinės;
  • 50 g majonezo;
  • žiupsnis druskos;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. smulkintų petražolių;
  • 1 arbat. šaukšt. smulkinto baziliko.

Gaminimas:

1. Filo tešlą supjaustykite kvadratais, į kuriuos galėsite sluoksniuoti kumpio ir sūrio gabalėlius.

2. Vieną filo tešlos gabalėlio kraštą švelniai patepkite aliejumi, ant viršaus dėkite dar vieną tešlos gabalėlį. Ant viršaus uždėkite kumpio, tada sūrio. Suvyniokite tešlą su įdaru į suktinuką užlenkdami kraštus, kad įdaras neišbėgtų, ir patepkite paviršių kiaušinio plakiniu.

3. Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų ir kepkite suktinukus iš visų pusių, kol apskrus (apie 3–4 minutes iš kiekvienos pusės).

4. Iškepus suktinukus dėkite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite susigerti riebalams.

5. Prieš patiekiant perpjaukite suktinukus ir patiekite juos su grietinės ir majonezo padažu. O jį gaminkite taip: grietinę, majonezą, druską ir citrinos sultis labai gerai išmaišykite ir supilkite į atskirą dubenėlį. Pabarstykite padažą baziliku, petražolėmis ir patiekite šalia suktinukų.

Kišas su daržovėmis ir čederiu

Ingredientai:

  • 7 kiaušiniai;
  • 1 geltonoji cukinija;
  • 200 g čederio sūrio;
  • 150 g fetos;
  • 2 pomidorai;
  • 100 ml augalinio sojų gėrimo;
  • 10 g šviežių krapų;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis džiovintų raudonėlių;
  • žiupsnelis džiovintų bazilikų;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

2. Į dubenį muškite kiaušinius ir gerai juos išplakite. Į kiaušinius supilkite pieną, sudėkite rankomis sutrupintą fetą, 100 gramų tarkuoto čederio sūrio, suberkite prieskonius, susmulkintus krapus ir viską gerai išmaišykite.

3. Cukiniją ir pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais. Dalį cukinijos ir pomidorų griežinėlių atidėkite, o likusius sudėkite į kiaušinio ir sūrių plakinį.

4. Norimo dydžio kepimo formą ištepkite aliejumi ir supilkite paruoštą masę. Ant viršaus išdėliokite likusius daržovių griežinėlius ir pašaukite kišą į įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug pusvalandį. Šis kišas skanus ir šiltas, ir atvėsęs.

Pikantiški keksiukai su čederiu
Receptas: Pikantiški keksiukai su čederiu
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
4.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (3 - 4)
Čederio sūris: 250.00 g (stiklinė tarkuoto)
Miltai: 1.00 st. (1,5)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Jogurtas: 1.00 st. (natūralus)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 50.00 ml (moliūgų sėklų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Moliūgo sėklos: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Didesniame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Sukrėskite tarkuotas morkas, suberkite pusę tarkuoto sūrio, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, gerai sumaišykite.

2. Kitame inde kiaušinius suplakite su jogurtu bei aliejumi. Masę supilkite į miltų ir morkų mišinį, gerai išmaišykite.

3. Gautą masę sukrėskite į keksiukų formeles (iki viršaus turi likti 2 cm), ant viršaus užberkite likusio sūrio, moliūgų sėklų. Kepkite ik 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

Suskleisti
Sumuštinis su čederio sūriu
Receptas: Kepti sumuštiniai su obuoliais ir čederio sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 15
Receptas
Ingredientai
Duona: 8.00 riekės (sumuštinių, tinka ir kvietinė, ir speltų miltų)
Sviestas: 1.00 arbat. š. (kambario temperatūros)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdėtųjų (galite ir nemnaudoti))
Čederio sūris: 120.00 g (sutarkuoto burokine tarka)
Obuoliai: 2.00 vnt. (supjaustyti itin plonais griežinėliais)
Kaip gaminti

1. Priklausomai nuo jūsų keptuvės dydžio, kepkite po vieną ar du sumuštinius vienu kartu. Kiekvienam sumuštiniui reikės po dvi duonos riekes. Įkaitinkite nepridegančią keptuvę ant vidutinės ugnies. Vieną iš dviejų sumuštinio riekių patepkite sviestu ir dėkite sviestuota puse žemyn į keptuvę, uždėkite vos vos garstyčių (jei naudojate), dėkite gerą žiupsnį sūrio, paskirstykite, uždėkite kelis griežinėlius obuolių, o tuomet vėl sūrio. Galiausiai ant viršaus vožkite antrąją sumuštiniui skirtą duonos riekę, pateptą sviestu, tik šįkart jau sviestuota puse į viršų.

2. Kepkite, kol sūris bus akivaizdžiai išsilydęs, o tada atsargiai apverskite sumuštinį, kad apkeptų ir antroji jo pusė. Beje, kepant antrąją pusę, duona gali imti greičiau degti, tad jei reikia, sumažinkite kaitrą ir atidžiai stebėkite, kas vyksta keptuvėje.

3. Išimkite sumuštinius, perpjaukite juos perpus įstrižai, kad gautumėte trikampius, ir valgykite nieko nelaukdami. Jei norisi rimtesnių sumuštinių, obuolius galite pakeisti vienu kitu gabalėliu rūkytos šoninės.

Suskleisti
Svogūnų sriuba su alumi ir čederio sūriu
Receptas: Svogūnų sriuba su alumi ir čederio sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 10.00 vnt. (vidutinių)
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 1.00 valg. š.
Alus: 1.00 vnt. (Pale ale)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (Dižono)
Duona: 6.00 riekės (skrudintos šviesios)
Čederio sūris: 200.00 g (tarkuoto stipraus)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūnus riekelėmis ir nepridegančiame prikaistuvyje pakepinkite svieste iki minkštumo bei aukso spalvos.

2. Maišydami įberkite miltus ir patroškinkite apie minutę.

3. Supilkite alų ir pamaišydami užvirinkite.

4. Supilkite apie 3 stiklines sultinio ir dar kartą užvirinkite.

5. Sudėkite garstyčias, druską ir pipirus. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 10 minučių. Jei reikia – įpilkite dar sultinio.

6. Iki 140 laipsnių temperatūros įkaitinkite orkaitę.

7. Į karščiui atsparius dubenėlius supilkite sriubą. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite riekelę skrudintos duonos ir apibarstykite sūriu.

8. Šildykite orkaitėje, kol sūris išsilydys ir paruduos. Patiekite karštą.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų