1. Paruošti bulves: jas gerai nuplauti ir išvirti neluptas. Išvirtas perpjauti išilgai pusiau, įkaitinti keptuvę su aliejumi ir sudėti bulves perpjauta puse žemyn. Kepti, kol gražiai paruduos, ir palikti atvėsti.
2. Suformuoti užkandžius: ant bulvių užtepti sviesto, uždėti šoninės gabalėlių, per pusę perpjautų agurkų. Papuošti krapais.
1. Bulves supjaustykite stambesniais griežinėliais ir apvirkite, tik jokiu būdu nepervirkite.
2. Į didelį tvirtą plastikinį maišelį supilkite obuolių sultis, raudonojo vyno actą, sojų padažą, alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus bazilikus, Dižono garstyčias, sugrūstą česnaką, nepamirškite medaus ir įberkite juodųjų pipirų.
3. Į gautą masę sudėkite grybus, pjaustytas raudoną saldžiąją papriką, cukiniją, kukurūzų burbuolę ir apvirtas bulves. Gerai sukratykite, kad marinatas tinkamai pasiskirstytų tarp daržovių, ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
4. Kepsninės groteles sutepkite augaliniu aliejumi, suverkite daržoves ant iešmelių ir sudėkite juos ant grotelių. Kepkite 10–15 min., nuolat pavartydami.
Skaitykite plačiau: Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams
1. Bulves gerai nuplaukite, supjaustykite ir nusausinkite. Aliejų sumaišykite su prieskoniais, druska, pipirais, sezamų sėklomis. Jame apvoliokite bulves, dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje įjungę keptuvo funkciją 20–25 minutes arba kol suminkštės ir gražiai parus.
2. Susmulkinkite svogūną ir pomidorus, supjaustykite sūrį. Alyvuogių aliejų sumaišykite su citrinų sultimis, paskaninkite pipirais ir druska.
3. Į didelę lėkštę sudėkite karštas bulves, smulkintą svogūną, pomidorus, sūrį, suberkite žalumynus ir apipilkite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada pasūdykite, apšlakstykite aliejumi, su lupenomis iškepkite orkaitėje, atvėsinkite ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
2. Salotines sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Ridikėlius ir agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
4. Bulves, agurkus, salotines sultenes ir ridikėlius išdėliokite lėkštėse, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu.
5. Paruoškite padažą: prieskoninius žalumynus smulkiai sukapokite ir užpilkite jogurtu, sumaišytu su smulkintais kietai virtais kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir grūdėtosiomis garstyčiomis.
6. Prieš užpildama ant bulvių, padažą pertrinkite per sietelį – bus vientisesnis.
1. Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite.
2. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite.
3. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską.
4. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.
5. Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio.
6. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves.
7. Sumaišykite ir pakaitinkite 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami.
8. Patiekti šiltą.
Jei nemėgstate aštriai – sumažinkite arba nedėkite aitriųjų čili pipirų.
1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.
2. Keptuvėje ištirpinkite vieną valgomąjį šaukštą sviesto, sudėkite špinatus ir pagardinkite juos druska. Špinatus kepkite ant mažos ugnies tol, kol jie sukris.
3. Kitoje keptuvėje ištirpinkite antrą šaukštą sviesto, sudėkite miltus, įpilkite grietinėlės ir viską gerai išmaišykite. Nuolat maišydami kaitinkite tol, kol masė taps vientisa ir tiršta. Tuomet suberkite tarkuotą muskatą, krapus, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.
4. Pradėkite ruošti bulves – nupjaukite jų viršūnėles, šiek tiek išskobkite vidų ir į jį sudėkite špinatus, paruoštą padažą bei kelis gabaliukus pjaustyto mėlynojo pelėsinio sūrio.
5. Įdarytas bulves sudėkite į skardą, pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 15 minučių arba tol, kol išsilydys sūris.
1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir kartu su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.
2. Kai atvės, imkite bulves po vieną ir per vidurį įpjaukite, bet neperpjaukite iki galo, praskleiskite ir išdėliokite riebalais išteptoje skardoje.
3. Sviestą kartu su bazilikais ir trintais česnakais išsukite iki vientisos masės. Žalumynų sviestą pasūdykite pagal skonį.
4. Tuomet bulvių vidurius ištepkite šiuo sviestu ir į kiekvieną bulvę dėkite po kelis griežinėlius įvairių rūšių sūrio. Bulves dėkite į karštą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, iki kol sūriai pradės lydytis.
5. Bulves patiekite su gražgarstės lapais ir ant kiekvienos iš jų užbarstykite prieš tai keptuvėje paskrudintų graikinių riešutų.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Saldžiąsias bulves gerai nuplaukite (geriausia – šepetėliu) ir perpjaukite išilgai į 4 dalis (gausite storas 4 riekes). Kiekvieną riekelę patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais ir išdėliokite kepimo skardoje (galite skardą iškloti kepimo popieriumi – reikės plauti mažiau indų). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 40–45 minutes.
3. Kai bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, ant viršaus uždėkite pesto padažo, pabarstykite feta ir granatų uogomis.
Kaip pasigaminti lapinių kopūstų (kale) pesto:
1. Lapinių kopūstų lapus sudėkite į indą, skirtą maistą gaminti garuose* (puodą su skylutėmis, kuris statomas ant kito puodo su verdančiu vandeniu). Kaitinkite garuose apie 5–7 minutes, arba kol kale lapai taps minkšti, bet vis dar nepraras žalios spalvos. Nukelkite nuo ugnies, palikite šiek tiek pravėsti, o tada rankomis gerai išspauskite skystį, kad lapai liktų kuo sausesni (galite nuspausti ir popieriniu rankšluosčiu).
2. Peiliu pasmulkinkite apvirtus kale lapus ir sudėkite juos į elektrinį smulkintuvą. Ten pat dėkite česnaką, kedro riešutus, sūrį, įpilkite aliejaus. Kapokite viską, kol gausite tyrę. Pabaigoje pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek citrinos sulčių.
3. Nesunaudotą pesto padažą sudėkite į sandariai užsidengiantį indą, išlyginkite paviršių ir ant viršaus užpilkite ploną sluoksnį aliejaus: taip „užkonservuotas“ pesto padažas galės kurį laiką pastovėti šaldytuve. Jį sunaudosite greitoms pastos vakarienėms!
*Jei neturite garų puodo, sudėkite lapinio kopūsto lapus į puodą, įpilkite apie 3–4 šaukštus verdančio vandens ir uždengę kaitinkite. Tik vis žvilgtelkite, ar neišgaravo visas vanduo, ar nereikia pripilti dar šiek tiek.
1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
2. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais ir suberkite į indą.
3. Majonezą (grietinę ar jogurtą) sumaišykite su krienais ir užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite druska ir pipirais.
4. Mišrainę gerai išmaišykite. Šioms salotoms visiškai naują įvaizdį suteikia ir tai, jog jos supjaustytos gana stambiai, o ne kaip įprasta – smulkiai.
1. Išvirkite bulves – jei naudojate nedidukes naujo derliaus, galite net neskusti, jei seno, tuomet nuskuskite ir supjaustykite, kad būtų vienodo dydžio. Kai išvirs, leiskite atvėsti.
2. Dideliame dubenyje, kuriame maišysite mišrainę, sumaišykite jogurtą, grietinę, citrinos sultis, vyno actą, krapus, druską ir pipirus.
3. Šiaudeliais sutarkuokite ar itin plonai supjaustykite agurkus, nusunkite sultis, kiek tik įmanoma. Sudėkite į jogurto mišinį.
4. Kai bulvės bus atvėsusios, supjaustykite jas vienodais gabalėliais – labai smulkiai nereikia, maždaug kąsnio dydžio. Sudėkite į dubenį su jogurto-agurkų padažu ir gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Valgykite iškart, o jei šiek tiek lieka, mišrainė gali išbūti šaldytuve porą dienų.
Daugiau skonio šiai mišrainei galite suteikti įdėdami trupintos fetos, riekelėmis pjaustytų žaliųjų alyvuogių, šviežių mėtų. O gal ir patys sugalvosite, kas dar tiktų.
- Bulves nuskuskite, nuplaukite, išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite per pusę arba į keturias dalis. Dėkite į dubenį, pridėkite sukapotų krapų, kalendros bei per pusę perpjautų vyšninių pomidorų. Gerai viską išmaišykite.
- Užpilui: kruopščiai išmaišykite anakardžių riešutus, garstyčias, aitriąją papriką, susmulkintus česnakus, citrinų sultis ir vandenį. Pilkite užpilą į salotas bei kruopščiai išmaišykite.
1. Ketvirčiais supjaustytas bulves apskrudinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir palikite ataušti.
2. Ataušusias bulvių skilteles sudėkite į salotų lapais išklotą lėkštę, suberkite nusunktus kaparėlius, pridėliokite iš lašišų susuktų roželių.
3. Paruoškite padažą: majonezą, krienus ir actą gerai išmaišykite, pagardinkite pipirais, jei reikia, pasūdykite ir supilkite ant salotų. Ant viršaus užberkite susmulkintų svogūnų laiškų.
1. Bulves išvirkite su lupenomis, supjaustykite stambiai.
2. Į verdantį vandenį dėkite putpelių kiaušinukus ir virkite 3 minutes.
3. Į kitą puodą taip pat į verdantį vandenį suberkite žirnelius ir virkite 2-3 minutes.
4. Svogūnų laiškus supjaustykite.
5. Dėkite viską į lėkštę: pjaustytas bulves, pjaustytus ridikėlius, smukintus svogūnų laiškus, per pusę perpjautus putpelių kiaušinius, ant viršaus užberkite žirnelius.
6. Salotas apšlakstykite padažu. Padažą ruoškite taip: į dubenėlį sukrėskite grūdėtąsias garstyčias, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Išmaišykite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Paruoškite užpilą: nutarkuokite citrinos žievelę, o iš minkštimo išspauskite sultis. Žievelę suberkite į aliejų ir plakdami plona srovele supilkite sultis, sudėkite garstyčias, suberkite susmulkintus žalumynus.
2. Bulves nuskuskite, supjaustykite gabaliukais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Prieš nukeldami nuo ugnies suberkite žirnelius, pupeles, griežinėliais supjaustytas cukinijas, 2–3 min. pavirkite ir iš karto nusunkite.
3. Į karštą daržovių mišinį sudėkite atskirai išvirtas krevetes, išmaišykite, sudėkite į salotinę ir apšlakstykite padažu.
Patarimas. Krevečių nereikia ilgai virti – pervirtos būna tąsios kaip guma. Subėrus į verdantį vandenį užtenka virti tol, kol visos krevetės iškyla į paviršių.
- Neluptas bulves gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Perpjaukite pusiau vyšninius pomidorus.
- Marinuotus agurkus supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutarkuokite stambia trintuve. Jei agurkų žievelė kietoka, ją nulupkite. Sudėkite agurkus į sietelį, kad nusivarvėtų.
- Sumaišykite jogurtą su grietine, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite į padažą marinuotus agurkus.
- Sukrėskite padažą ant bulvių, sudėkite pomidorų puseles ir atsargiai išmaišykite. Prieš patiekiant salotas palaikykite šaltai. Bulvių salotas galima valgyti vienas arba patiekti kaip garnyrą prie šaltos mėsos ar žuvies patiekalų.
Kulinaro patarimas: bulvių salotas galite maišyti ir su majonezu, pagardinti šaukšteliu tarkuotų krienų, kapotų krapų ar svogūnų laiškų.