Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Bulvių patiekalai, derantys su sveikos mitybos principais: salotos, sriuba ir troškinys

Be bulvių lietuvių gyvenimas sunkiai įsivaizduojamas, tačiau tik jūsų valia, ką iš jų ruošite – tradicinius sunkesnius patiekalus, ar ką nors lengvesnio, originalesnio. Tačiau originalu – nereiškia sudėtinga. Mitybos specialistė ir maisto ekspertas siūlo 3 bulvių patiekalų receptus, kurie neprasilenkia su sveikos mitybos principais.
Troškinys su bulvėmis
Troškinys su bulvėmis / Vida Press nuotr.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė, tvirtinanti, jog bulvėse gausu mineralų, įvairių vitaminų ir kitų maisto medžiagų, siūlo išbandyti nesudėtingą bulvių salotų receptą, kuriame puikiai dera populiarios, šviežios šakninės daržovės.

Bulvių ir morkų salotos

Ingredientai (1 asm.):

  • 80 g bulvių;
  • 50 g morkų;
  • 40 g svogūnų;
  • 2,5 g česnako;
  • 2,5 g petražolių;
  • 2,5 g šviežių arba šaldytų krapų;
  • 10 gramų šalto spaudimo alyvuogių aliejaus;
  • 5 g šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Bulves ir morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais ir apšlakstykite keliais šaukštais citrinos sulčių.

2. Smulkiai supjaustykite svogūną, susmulkinkite česnaką ir pakepinkite ant nedidelio kiekio lydyto sviesto nuolat maišydami, kol svogūno gabalėliai pagels.

3. Smulkiai sukapokite krapus, petražoles. Pakepintas daržoves ir susmulkintus prieskonius berkite ant šviežių daržovių, apšlakstykite aliejumi, paskaninkite druska bei pipirais. „Bus skanu ir sveika“, – tikina V.Kurpienė.

Vida Press nuotr./Nuluptos daržovės
Vida Press nuotr./Nuluptos daržovės

Pasak „Maximos“ maisto gamybos departamento direktoriaus Aido Polenino, bulvės lietuviams išlieka svarbiu ir vertingu energijos šaltiniu, tačiau kaloringi ir riebūs bulviakasio patiekalai, jo nuomone, tampa daugiau išimtimi ir duokle senoms tradicijoms. Maisto ekspertas siūlo dviejų patiekalų su bulvėmis receptus.

Trinta bulvių ir porų sriuba

Ingredientai (4 asm.):

  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 4 porai;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 kg bulvių;
  • keli lauro lapeliai;
  • kelios čiobrelių šakelės;
  • 2 sultinio kubeliai;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. grietinėlės.

Gaminimas:

1. Ištirpinkite puode sviestą, sudėkite supjaustytus porus. Maišydami pakepinkite porus, kol suminkštės ir gražiai pagels. Įmeskite sutraiškytas česnako skilteles.

2. Į kitą puodą su vandeniu sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, lauro lapus ir čiobrelio šakeles, įmeskite sultinio kubelius ir įberkite druskos, pipirų. Virkite apie 15 minučių, kol bulvės suminkštės.

3. Išgriebkite lauro lapus ir čiobrelio šakeles. Tada viską supilkite į puodą su pakepintais porais. Sutrinkite smulkintuvu ir įpilkite porą šaukštų grietinėlės.

Vida Press nuotr./Trinta bulvių sriuba
Vida Press nuotr./Trinta bulvių sriuba

Bulvių, pomidorų ir brokolių troškinys

Ingredientai (2 asm.):

  • 4 bulvės;
  • 1 brokolis;
  • 2 pomidorai (galite keisti 1–2 valg. šaukšt. pomidorų tyrės);
  • 1 svogūnas,
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. imbiero miltelių;
  • 1 valg. šaukšt. kario prieskonių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol svogūnas suminkštės. Suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.

2. Sudėkite išskaidytą į žiedynus brokolį ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.

3. Supilkite supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę) ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.

Vida Press nuotr./Vegetariškas troškinys su bulvėmis
Vida Press nuotr./Vegetariškas troškinys su bulvėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos