1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
2. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais ir suberkite į indą.
3. Majonezą (grietinę ar jogurtą) sumaišykite su krienais ir užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite druska ir pipirais.
4. Mišrainę gerai išmaišykite. Šioms salotoms visiškai naują įvaizdį suteikia ir tai, jog jos supjaustytos gana stambiai, o ne kaip įprasta – smulkiai.
1. Nuskuskite bulves ir sutarkuokite burokine tarka, nusunkite tiek išsiskyrusio skysčio, kiek tik įmanoma.
2. Nulupkite ir labai smulkiai sukapokite ar net sutarkuokite svogūną.
3. Dėkite svogūnus į dubenį, muškite kiaušinius, berkite druską, pipirus ir viską švelniai paplakite. Dėkite į šį plakinį nusunktus bulvių tarkius, berkite su miltais sumaišytus kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
4. Įkaitinkite vaflių keptuvę ir papurkškite ar patepkite aliejumi. Dideliu šaukštu dėkite į keptuvę bulvių tarkių masės, stengdamiesi, kad visi kampeliai būtų užpildyti. Uždenkite ir kepkite kelias minutes – kol vafliai bus auksinės spalvos. Pirmasis vaflis bus bandomasis – galbūt reikės sumažinti/padidinti karštį, dėti daugiau/mažiau tarkių, reguliuokite šiuos aspektus pagal jūsų vaflių keptuvės savybes.
4. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje labai gerai išsukite jogurtą ir sūrį, ragaudami pasūdykite, jei norite papipirinkite, pabarstykite kapotais laiškiniai česnakais (tinka ir krapai).
5. Tiekite bulvių vaflius su padažu ir, jei patinka, juostele lašišos. Jei norite sočiau, galite pasiskrudinti šoninės ar valgyti su skystai keptu kiaušiniu – tinka daug kas!
1. Įkaitinkite kepsninę.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių kubelius, smulkintą svogūną, parmezano sūrį, svogūnų laiškus, druską ir pipirus. Visą mišinį perdėkite ant plataus folijos lakšto ir apšlakstykite sviestu.
3. Bulves visiškai uždenkite folija ir patikrinkite, ar sandariai užlenkėte kraštus.
4. Paruoštas bulves perkelkite ant grotelių ir kepkite apie 20 minučių iš abiejų pusių, kol bulvės suminkštės.
5. Atsargiai atidenkite foliją ir apibarstykite karštas bulves šonine bei sūriais. Uždenkite ir dar kartą perkelkite į kepsninę, kepkite apie 3–5 min., kol ištirps sūriai. Tuomet bulves atidenkite, leiskite išeiti garams ir ragaukite.
1. Nulupkite bulves. 3 bulves supjaustykite stambiai ir išvirkite sūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį, įdėkite sviesto, įberkite pipirų ir džiovintų petražolių. Sutrinkite bulvių košę ir palikite atvėsti.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
3. Likusias 3 bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Sudėkite į dubenį, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Bulves paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
4. Į bulvių košę įmuškite 2 kiaušinius ir gerai išmaišykite. Į skardą įtieskite kepimo popierių ir patepkite jį aliejumi. Formuokite 6 paplotėlius ir sudėkite į skardą. Paplotėlių viršų aptepkite lydytu sviestu arba aliejumi.
5. Abi skardas dėkite į orkaitę ir įjunkite ventiliatoriaus su griliu režimą. Skardą su bulvių kubeliais dėkite į viršutinę orkaitės dalį, o su paplotėliais į apatinę. Po 15 minučių, kai bulvių kubeliai bus lengvai apskrudę, skardas sukeiskite vietomis. Kubelius lengvai pamaišykite. Kepkite dar 5 minutes, kol paplotėliai gražiai apskrus.
6. Keptuvėje apskrudinkite šoninės juosteles.
7. Avokadus sutrinkite su majonezu, prieskoniais ir citrinų sultimis.
8. Lėkštėse paplotėlius aptepkite garstyčiomis ar tepamu varškės sūreliu. Dėkite šiek tiek bulvių kubelių, keletą šoninės juostelių, vėl bulvių kubelių ir ant viršaus uždėkite avokadų kremo. Tiekite nedelsdami.
1. Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite.
2. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite.
3. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską.
4. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.
5. Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio.
6. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves.
7. Sumaišykite ir pakaitinkite 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami.
8. Patiekti šiltą.
Jei nemėgstate aštriai – sumažinkite arba nedėkite aitriųjų čili pipirų.
- Bulves išvirkite, dar karštas sūgrūskite arba sumalkite.
- Atvėsinkite, suberkite miltus, krakmolą, įmuškite kiaušinį, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Sudrėkintomis rankomis formuokite paplotėlius, įdėkite fetos sumaišytos su smulkintomis petražolėmis ir formuokite kukulius.
- Kukulius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 8-10 minučių. Išgriebkite kiaurasamčiu.
- Prieš tiekiant užpilkite tirpinto sviesto ir pabarstykite kepintomis saulėgrąžomis.
Recepto autorė: Skirmantė Mockevičienė
- Bulves sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniu ir druska, po truputį įminkykite miltus. Jei tešla gaunasi skystoka, galite įdėti daugiau miltų.
- Iš tešlos padarykite ploną ritinėlį ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Virtinukus palikite ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus ~10 minučių.
- Virtinukus sudėkite į verdantį vandenį ir ~3–4 minutes virkite kol pakils į paviršių. (Tik svarbu juos virti atskiromis porcijomis, po nedaug, kad jie nesuliptų.)
Ruošiame pomidorų pastą:
- Pomidus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nuo jų nulupkite odelę.
- Svogūnus supjaustykite ir apkepkite, sudėkite supjaustytus pomidorus, viską porą minučių pašildykite, pagardinkite bazilikais, druska ir pipirais.
- Viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar porą minučių pašildykite.
- Virtinukus sudėkite į keptuvę, užpilkite padažu ir šiek tiek pašildykite.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite jas itin plonais griežinėliais – idealu, jei pažvelgus į tokį griežinėlį, jis net šiek tiek persišviestų. Sviestą išlydykite. Česnakus labai smulkiai sukapokite ar sutrinkite.
2. Į keraminį ar stiklinį indą įpilkite porą šaukštų lydyto sviesto ir klokite sluoksnį bulvių, užpilkite šaukštą lydyto sviesto, pabarstykite druska, prieskoniais, česnakais ir vėl klokite sluoksnį bulvių. Taip suklokite visas bulves, vis sulaistydami sviestu ir pabarstydami prieskoniais.
3. Viršutinį sluoksnį vėl apliekite sviestu, papuoškite lauro lapais ir dėkite į karštą orkaitę – ji turi būti įkaitusi iki 200 °C. Kepkite 45–50 min., kol apskrus viršus.
4. Jei norite daugiau skonio, kiekvieną bulvių sluoksnį galite pabarstyti trupučiu tarkuoto sūrio – tinka parmezanas, čederis ar „žementalis“.
- Paruošiame padą: bulves nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite stambia trintuve.
- Rankomis gerai nuspauskite skystį.
- Įmuškite kiaušinį, berkite miltus, druską, pipirus ir viską išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir formuokite iš bulvių masės didelį blyną.
- Apkepkite iš abiejų pusių.
- Kepkite dvi picas mažoje keptuvėje, nes apversti kitaip būna sudėtinga.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir dėkite blyną.
- Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite svieste. Sudėkite ant servetėles.
- Plonai pjaustytą šoninę paskrudinkite sausoje keptuvėje. Sudėkite ant servetėles, kad riebalai įsigertų.
- Pomidorus supjaustykite per pusę.
- Įdarą dėkite ant bulvinio blyno, užbarstykite tarkuoto sūrio ir šaukite į orkaitę.
- Kepkite 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje maždaug 10–15 min., kol sūris išsilydys.
Receptą atsiuntė Helena J.
1. Virtas ar keptas ir nuluptas bulves kruopščiai sutrinkite dideliame dubenyje, kol neliks gumuliukų, įpilkite 130 ml vandens, 3 šaukštus aliejaus, suberkite cukrų, druską ir mieles, gerai išmaišykite ir palikite 10 min. – tegul mielės ištirpsta.
2. Į mišinį suberkite miltus ir pradėkite minkyti – neišsigąskite, jei pradžioje tešla atrodys labai sausa – kantriai minkykite ir ji suminkštės, taps elastinga, šilkinė, jei darysis lipni, rankas pavilgykite aliejumi. Minkymui skirkite bent 5–7 min.
3. Kai tešla bus išminkyta, suformuokite rutulį, patepkite aliejumi, pridenkite maistine plėvele ir palikite pakilti 40–60 min. – kol tūris padidės apie 50 proc.
4. 30 cm x 40 cm dydžio skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite alyvuogių aliejumi. Pakilusią tešlą dėkite į skardą ir rankomis ištampykite, kad dengtų visą dugną. Pridenkite maistine plėvele ir vėl palikite šiltoje vietoje apie 30 min., kad pakiltų.
5. Nedideliame dubenyje sumaišykite bulvių riekeles, žoleles, likusį aliejų, česnaką. Šį mišinį tolygiai paskirstykite ant skardoje pakilusios tešlos švelniai įspausdami. Ir vėl atidėkite dar 20–30 min., kad pakiltų.
6 Įkaitinkite orkaitę iki 210°C temperatūros. Pabarstykite focaccia druska ir juodagrūdės sėklomis (jei turite) ir dėkite kepti.
7. Kepkite apie 20 min., kol taps auksiškai rusvos spalvos. Išimkite kepinį iš skardos, nuimkite nuo apačios popierių ir padėkite pravėsti 10–15 min. O tada belieka mėgautis!
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, keksiukų formeles ištepkite aliejumi.
- Dubenyje sumaišykite 600 g žalių tarkuotų bulvių, svogūnų laiškus ir pusę stiklinės tarkuoto parmezano.
- Įberkite šiek tiek druskos, pipirų, apšlakstykite aliejumi ir kruopščiai viską išmaišykite.
- Dėkite masę į formeles, šiek tiek paspausdami šaukštu.
- Kepkite 60–70 minučių, kol kraštai gražiai apskrus.
1. Bulves švariai nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite mėsmale.
2. Dubenyje į bulvių masę įmuškite kiaušinius, supilkite miltus, pasūdykite ir užminkykite tešlą. Jei tešla skystoka – dar įberkite miltų.
3. Špinatus perliekite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite sietelyje ir smulkiai supjaustykite.
4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai sukapotas česnako skilteles.
5. Sukrėskite špinatus ir dar truputį pakepkite.
6. Tuomet sudėkite šakute sutrintą fetą, pasūdykite, pagardinkite maltu muskatu ir atsargiai išmaišykite.
7. Tešlą kočiokite ant miltais pabarstytos lentos, formele išspauskite skritulius. Ant kiekvieno jų uždėkite špinatų įdaro, perlenkite per pusę ir gerai apspauskite kraštus.
8. Pyragėlius aptepkite lydytu sviestu, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 20 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje.
Pyragėlius skaniausia valgyti karštus.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.