„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai

Prasidėjo gruodis ir aš pagaliau pradedu jausti, kad visas šis mano šventinis svaičiojimas, prasidėjęs dar spalį, galiausiai tampa visiškai teisėtas ir normalus. Surepetavusi keletą šventinių pyragų ir tortų, mintis kreipiu link valgomų dovanų. Joms tinklaraštyje esu skyrusi visą atskirą kategoriją – nes kas gi gali būti geriau nei valgomos dovanos?! Todėl štai ir aš, nešina dar viena saldžia, gardžia dovanos idėja visiems smaližiams.
Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai
Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai / Asmeninio archyvo nuotr.

Sviestiniai sausainiai!

Taip, taip, nostalgiški ir patys paprasčiausi, bet stebuklingai gardūs. Minkšti, trapūs, kvepiantys sviestu ir vanile. Mažiau yra daugiau, mažiau tikrai yra daugiau.

Žinoma, kad svarbiausias šių sausainių ingredientas yra sviestas. Štai todėl jį reikėtų rinktis atsakingai – tikrai kokybišką, gerą, riebų (82 proc. riebumo) ir skanų. Mano asmeninė patirtis sako, kad DVARO sviestas šiems sausainiams (ir kitiems kepiniams!) tinka tiesiog nepriekaištingai.

Asmeninio archyvo nuotr./Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai
Asmeninio archyvo nuotr./Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai

Kantriai ir kruopščiai išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi – masė turi tapti puri, balkšvos spalvos. Suprantu, kad išlaukti kelias minutes gali būti nekantru, bet išlaukite; kuo geriau išplaksite sviestą su cukrumi, tuo geresnę ir minkštesnę sausainių tešlą paruošite. O tai reiškia, kad nesudėtingai iš jos galėsite formuoti kokių tik norite formų sausainėlius.

Kita vertus, nenustebkite, – šių sausainių tešla tikrai yra tiršta. Labai tiršta. Jei norėsite sausainius išspausti konditeriniu maišeliu, būtinai rinkitės platų antgalį ir tvirtą maišelį. Teks truputį sukaupti jėgas ir paplušėti, bet bus verta!

Sviestiniai sausainiai kambario temperatūroje išliks gardūs apie savaitę. Kviečiu: išsikepkite sau dabar, kad įsitikintumėte, kokie jie nuostabiai skanūs, o kai Kalėdos bus visai šalia, iškepkite jų tiems, kuriuos mylite, ir subėrę į dailius stiklainėlius, įteikite su saldžiausiais linkėjimais!

Asmeninio archyvo nuotr./Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai
Asmeninio archyvo nuotr./Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai

Apie 50 mažų sausainukų

Pagaminsite per 20 min.

Kepsite apie 7-10 min.

Sviestiniams sausainiams reikės:

  • 230 g DVARO sviesto , kambario temperatūros (82 proc. riebumo),
  • ¾ stiklinės (150 g) cukraus,
  • žiupsnio druskos,
  • žiupsnio vanilinio cukraus,
  • 3 kiaušinių trynių,
  • 2 stiklinių (280 g) miltų,
  • cukraus (apibarstymui).

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į dubenį sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų, druską ir vanilinį cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu porą minučių iki purios masės, kol ši pabals.
  3. Sudėkite kiaušinių trynius ir dar kartą gerai išplakite.
  4. Suberkite miltus ir lėtai plakite, kol jie visiškai įsimaišys ir gausite vientisą tirštą tešlą.
  5. Sudėkite paruoštą tešlą į konditerinį maišelį su pakankamai plačiu metaliniu žvaigždutės formos antgaliu ir išspauskite ant kepimo popieriaus, formuodami apvalius sausainius. Antgalis turi būti pakankamai platus, kadangi tešla labai tiršta – per mažą siaurą antgalį jos išspausti nepavyks. (Sausainius galite formuoti ir kitaip: imti po šaukštelį tešlos, tarp šiek tiek drėgnų delnų suformuoti rutuliukus, ir išdėlioti juos ant kepimo popieriaus, paliekant kelių centimetrų tarpelius. Šakutės dantukais galite įspausti viršų, kad būtų plokštesni ir atsirastų „raštas“).
  6. Prieš kepdami, apibarstykite sausainius trupučiu cukraus.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 7-10 minučių, kol sausainiai gražiai pagels. Vos išimti iš orkaitės sausainiai bus labai minkšti – leiskite jiems atvėsti ir sutvirtėti, ir tik tuomet imkite nuo kepimo popieriaus.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.

Asmeninio archyvo nuotr./Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai
Asmeninio archyvo nuotr./Burnoje tirpstantys sviestiniai „Saulėtos virtuvės“ sausainiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“