Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, nors tradicinių cepelinų receptas visiems gerai žinomas, tačiau virtuvėje galima improvizuoti bei atrasti naujienų.
Tradiciškai cepelinai yra gaminami iš virtų arba iš žalių bulvių tešlos. Maisto ekspertė pranešime žiniasklaidai teigia, kad cepelinų gamyba gali atrodyti labai sudėtingas ir ilgas procesas, tačiau, jos manymu, pasigaminus bus ne tik skanu valgyti, bet ir malonu prisiminti patį procesą. Žinoma, galima sutikti, o galima nesutikti su tokia nuomone.
„Cepelinus galima gaminti iš pačių įvairiausių bulvių – net iš mėlynųjų, kurios dažnai atrodo patraukliau bei įdomiau. Tokios bulvės turi kur kas daugiau krakmolo nei paprastos, todėl reikėtų labiau pasistengti, kad jos nesukristų. Tiesa, gamindami cepelinus iš įprastų bulvių, nepamirškite šalto vandens puodelyje ištirpinti 1 valgomąjį šaukštą krakmolo ir jį suleisti į verdantį puode vandenį. Prieš gaminant cepelinus taip pat reikėtų nuspręsti su kokiu įdaru jie bus valgomi. Tradiciniai paprastai būna su mėsa, tačiau dabar galima sugalvoti pačių įvairiausių – su žvėriena, daržovėmis bei varške“, – pasakoja A.Rasmussen ir pateikia 4 skirtingus skirtingus cepelinų receptus.
Cepelinai su varške ir mėtomis
Ingredientai:
- 1 kg bulvių;
- 3 su lupena išvirtos bulvės;
- 30 g sviesto;
- 200 g varškės;
- 1 kiaušinis;
- 1 valg. šaukšt. grietinės;
- smulkintų mėtų lapelių;
- druskos.
Gaminimas:
1. Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite, nusunkite. Virtas bulves nulupkite, sumalkite ir sudėkite į žalių bulvių tarkius. Į masę įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite.
2. Pradėkite gaminti įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite sviestą, grietinę, kiaušinį, prieskonius, druską ir gerai išmaišykite.
3. Bulvių masę padalykite į keliolika dalių, kiekvieną plonai išplokite, o į vidurį dėkite varškės įdarą. Sulenkite, kraštus užspauskite ir formuokite cepelinus.
4. Taip paruoštus cepelinus išvirkite, o išvirusius patiekite su spirgučiais arba grietine.
Morkų įdaras cepelinams
Ingredientai:
- 400 g virtų morkų;
- 20 g cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 2 arbat. šaukšt. sviesto;
- šiek tiek cinamono.
Gaminimas:
1. Virtas morkas sutarkuokite ir sumaišykite su kitais nurodytais ingredientais. Gautą įdarą patroškinkite keptuvėje apie dešimt minučių. Galite pagardinti ir kitais priedais, pavyzdžiui – aguonomis.
2. Toliau gaminkite cepelinus su šiuo įdaru taip, kaip esate įpratę.
Jautienos įdaras cepelinams
Ingredientai:
- 500 g jautienos nugarinės;
- 1 kiaušinis;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- mairūno;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Jautienos nugarinę supjaustykite stambesniais gabaliukais. Svogūną sumalkite mėsmale, įmuškite kiaušinį, sudėkite prieskonius ir viską gerai išminkykite. Įdaras paruoštas.
2. Toliau gaminkite cepelinus su šiuo įdaru taip, kaip esate įpratę.
Grybų įdaras cepelinams
Ingredientai:
- 500 g grybų;
- 2 svogūnai;
- 100 g rūkytų lašinių;
- 2 valg. šaukšt. maltų džiuvėsėlių;
- 1 kiaušinis;
- druskos.
Gaminimas:
1. Grybus pamirkykite vandenyje ir, vandenį nupylę, sudėkite į puodą. Vėl užpilkite vandeniu bei išvirkite.
2. Paruoštus grybus ir lašinukus sumalkite mėsmale. Sumaišykite su įkaitintoje keptuvėje pakepintais kapotais svogūnais, kiaušiniu ir maltais džiūvėsėliais. Viską pagardinkite druska ir gerai išmaišykite.
3. Toliau gaminkite cepelinus su šiuo įdaru taip, kaip esate įpratę.
4. Cepelinus su grybų įdaru patiekite su spirgučiais arba grietine.