„Tikri mėsos gerbėjai tradicinio cepelino greičiausiai neišmainys į nieką kitą, tačiau tie, kurie nevalgo mėsos, jau nuo seno cepelinus gamina su varške, o dabar turime dar daugiau variacijų – cepelinai su soja, grybais, daržovėmis užkariauja mūsų virtuves. Tradicinį spirgučių padažą taip pat galima pakeisti sveikesne alternatyva kepinant imbierą. Patikėkite, sunku bus atskirti, kad valgysite vegetariškus spirgučius“, – teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Nidos Degutienės nuotr. /Verdantys cepelinai
Ilgą laiką ne tik cepelinų padažai ar įdaras, bet ir bulvės buvo laikytos ne itin sveiku produktu. Vis tik jų nurašyti nereikėtų. V.Juodkazienės teigimu, bulvėje yra gausu sveikatai naudingų medžiagų, o svarbiausias aspektas, lemiantis jų įsisavinimą – paruošimo būdas.
„Virkite bulves vandenyje ar kepkite orkaitėje – svarbiausia, kad nebūtų naudojami riebalai. Jeigu bulves kepsite dideliame aliejaus kiekyje, prisidarysite daugiau žalos nei naudos, nes būtent riebalai, o ne bulvės tukina. Bulvėse esančio krakmolo, kuris organizme virsta į cukrų, taip pat nereikėtų bijoti, tiesiog mėgaukitės su saiku“, – pataria V.Juodkazienė.
Pasaulio cepelinų dienos proga maisto ekspertė siūlo pasigaminti sveikuoliškų cepelinų ir pateikia du originalius receptus.
Cepelinai su soja ir vegetarišku „spirgučių“ padažu
Ingredientai:
- 10 žalių ir 3 virtos bulvės;
- 1 pakelis sojos faršo;
- 2 svogūnai;
- gabaliukas imbiero šaknies;
- 1 valg. šaukšt. lydyto ghee sviesto;
- graikiško ar kito lieso jogurto be priedų;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite, kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.
2. Įdarui pakepinkite vieną svogūną, į keptuvę dėkite vandenyje išmirkytą soją (vadovaukitės gamintojo nurodymais ant etiketės), pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek pakepinkite.
3. Imkite šiek tiek bulvių masės, išplokite delne, centre dėkite įdarą, paplotėlį sulenkite per pusę, užspauskite ir formuokite cepelinus.
4. Suformuotus cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 20–25 minutes. Labai svarbu, kad puodas būtų didelis – cepelinai virimo procesu turi džiaugtis laisvai plūduriuodami.
5. Imbierą supjaustykite mažais kvadratėliais, kad primintų spirgučių formą. Įkaitinkite ghee sviestą, pakepinkite imbierus, tuomet suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Pagardinkite druska ir pipirais. Cepelinus patiekite su imbierų „spirgučių“ padažu ir liesu jogurtu.
Restorano archyvo nuotr./Cepelinai
Cepelinai su varške ir mėtomis
Ingredientai:
- 10 žalių ir 3 virtos bulvės;
- 200 g norimo riebumo varškės;
- 1 kiaušinis;
- 20 g sviesto;
- 1 valg. šaukšt. grietinės;
- mėtos lapelių;
- lieso jogurto;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Bulvių masę paruoškite taip, kaip nurodyta pirmajame recepte.
2. Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus bei smulkiai sukapotus mėtos lapelius.
3. Suformuokite cepelinus, virkite apie 20–25 minutes.
4. Patiekite su liesu jogurtu arba aukščiau aprašytu imbierinių „spirgučių“ padažu.
Jūsų dėmesiui – dar keli cepelinų receptai:
Ingredientai
Bulvės:
3.00 kg (ir 8 virtos bulvės)
Kaip gaminti
1. Žalias bulves sutarkuokite, nusunkite. Virtas pasūdykite, įpjaustykite svogūną ir sutrinkite. Jų masę sumaišykite su žaliomis, suberkite krakmolą ir kruopščiai išminkykite.
2. Mėsą pagardinkite pipirais, smulkintais laurų lapeliais, bazilikais, smulkiai supjaustytu svogūnu, smulkintomis petražolėmis, įmaišykite saujelę bulvių masės. Gerai išmaišykite.
3. Formuokite cepelinus: drėgnomis rankomis paimkite saujelę bulvių tešlos, suplokite, į vidų dėkite šaukštą mėsos. Didžkukulius galite formuoti apvalius arba pailgus.
4. Paruoštus cepelinus atsargiai sumeskite į verdantį, pasūdytą vandenį. Virkite, kol mėsa bus išvirusi. Stebėkite, kad nepervirtų.
5. Padažui pakaitinkite grietinę su sviestu, kol užvirs. Pasūdykite. Įberkite pjaustytų petražolių (nebūtinai).
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
3.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui, padažui)
Lašiniai:(rūkytų- 50 įdarui ir 50 padažui) 100.00 g
Svogūnai:
3.00 vnt. (1 - įdarui ir 2 - padažui)
Kaip gaminti
- 500 g bulvių išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite.
- Likusias bulves nuskuskite ir sutarkuokite bulvine tarka.
- Tarkuotose bulvėse susidariusias sultis nusunkite. Palikite kelias minutes pastovėti, kol ant dugno nusės krakmolas. Skystį nupilkite, o 3 šaukštus krakmolo sukrėskite į tarkuotų bulvių masę. Krakmolą galite naudoti ir pirktinį.
- Į tarkuotų bulvių masę sukrėskite virtas maltas bulves, įmuškite kiaušinį, pagal skonį pasūdykite ir išminkykite tešlą.
- Jei rauginti kopūstai stambūs, susmulkinkite juos peiliu ir virkite vandenyje, kol suminkštės. Tada nukoškite.
- Lašinius supjaustykite kubeliais ir pakepinkite, kol taps spirgučiais. Kai keptuvėje atsiras riebalų, suberkite smulkintą svogūną, šiek tiek pakepinkite ir sukrėskite raugintus kopūstus. Išmaišykite, uždenkite dangtį ir patroškinkite. Retkarčiais vis pamaišykite. Baigę troškinti, pagal skonį pasūdykite.
- Iš bulvių tešlos drėgnomis rankomis suplokite delne blynelius, dėkite į jų vidų po šaukštą kopūstų įdaro, suformuokite cepelinus ir atsargiai šaukštu leiskite po vieną į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite apie 20 minučių
- Padažui paspirginkite spirgučių su smulkintais svogūnais. Baigdami spirginti, sukrėskite grietinę, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Šiuo padažu apšlakstykite karštus cepelinus ir patiekite.
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
1.00 kg (ir dar 3 išvirtos su lupena)
Kaip gaminti
1. Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite, nusunkite. Virtas bulves nulupkite, sumalkite ir sudėkite į žalių bulvių tarkius. Į masę įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite.
2. Pradėkite gaminti įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite sviestą, grietinę, kiaušinį, prieskonius, druską ir gerai išmaišykite.
3. Bulvių masę padalykite į keliolika dalių, kiekvieną plonai išplokite, o į vidurį dėkite varškės įdarą. Sulenkite, kraštus užspauskite ir formuokite cepelinus.
4. Taip paruoštus cepelinus išvirkite, o išvirusius patiekite su spirgučiais arba grietine.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Jautienos nugarinę supjaustykite stambesniais gabaliukais. Svogūną sumalkite mėsmale, įmuškite kiaušinį, sudėkite prieskonius ir viską gerai išminkykite. Įdaras paruoštas.
2. Toliau gaminkite cepelinus su šiuo įdaru taip, kaip esate įpratę.
Suskleisti
Kaip gaminti
Ingredientus šiek tiek patroškinkite ir įdaras bus paruoštas.
Suskleisti
Kaip gaminti
Virtas morkas sutarkuokite burokine tarka ir, sumaišius su likusiais ingredientais, šiek tiek patroškinkite. O toliau gaminkite įprastus cepelinus.
Suskleisti