Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Citrinos visagalės: jų limonadas, ledai ir itin universalus citrininis padažas

Citrinos – ryškaus rūgštaus skonio, tačiau kartu ir itin universalūs vaisiai, mėgstami visame pasaulyje. Jos idealiai tinka tiek pagardinti stiklinę šalto stalo vandens ar salotas, tiek tapti pagrindiniu gardaus deserto ingredientu. Karaliaujant vasarai verta išbandyti naminį citrinų limonadą, gaivius ledus bei padažą, kurį galima derinti kone prie visko.
Citrinų ledai
Citrinų ledai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, tiek įprastas, tiek žaliąsias citrinas įvairiems patiekalams ir gėrimams verta rinktis ne tik dėl šių vaisių skonio, bet ir maistinių savybių.

„Turbūt dar nuo vaikystės daugeliui žinoma, kad citrina turi daug vitamino C, kuris yra labai svarbus organizmo imuninei funkcijai ir odos sveikatai. Tai nėra vienintelė šių vaisių nauda. Citrinos taip pat yra turtingos vitaminu B6, kaliu ir maistinėmis skaidulomis. Jose taip pat yra svarbių antioksidantų. Be to, citrinos yra laikomos gerai organizmo toleruojamu vaisiumi, kurio sukeltos alerginės reakcijos yra gan retos. Ne veltui jos dėl savo naudos sveikatai yra priskiriamos supermaistui“, – sako B.Baratinskaitė.

Norintiems išnaudoti citrinos maistines ir skonio savybes B.Baratinskaitė siūlo išmėginti 3 nesudėtingus receptus, kuriuose atsiskleidžia šio vaisiaus skonio galia.

Naminis citrininis limonadas

Ingredientai:

  • 1 stiklinė citrinos sulčių (iš 4–6 citrinų);
  • 1 stiklinė vandens (sirupui);
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 2–3 stiklinių vandens (praskiedimui).

Gaminimas:

1. Norint paruošti tokį limonadą, nedidelėje keptuvėje pirmiausiai reikia paruošti sirupą – cukrus su vandeniu kaitinami tol, kol visas cukrus ištirps, o mišinys pradės lėtai virti.

2. Kol verda sirupas, į atskirą indą išspaudžiamos 4-6 citrinų sultys. Norint, kad limonade būtų jaučiamas intensyvesnis citrinos skonis, į verdantį sirupą galima įdėti trintos citrinos žievelės. Sirupui išvirus, žievelė dar kurį laiką jame palaikoma, o tuomet išimama.

3. Galiausiai sirupą sumaišome su citrinos sultimis ir pilame į ąsotį ar kitą indą, o gautą mišinį vėliau praskiedžiame vandeniu. Jei norime mažiau intensyvaus skonio, į limonadą galima įpilti daugiau vandens. Gėrimo saldumą taip pat galima reguliuoti įpilant daugiau citrinų sulčių.

4. Geriausia limonadą patiekti atšaldytą su ledukais, šis derinys puikiai atgaivins karštą vasaros dieną.

Vida Press nuotr./Limonadas
Vida Press nuotr./Limonadas

Citrininiai naminiai ledai

Ingredientai:

  • ½ stiklinės šaltos plakimui skirtos grietinėlės;
  • ½ stiklinės šalto pieno;
  • ½ stiklinės cukraus;
  • ½ stiklinės šviežių citrinos sulčių (iš 4–5 citrinų);
  • 1 valg. šaukšt. citrinų ekstrakto (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Pirmiausia sumaišykite grietinėlę, pieną ir cukrų. Šį mišinį maišykite tol, kol visas cukrus ištirps. Tuomet į mišinį supilkite citrinos sultis ir citrinų ekstraktą.

2. Gautą masę supilkite į ledų gaminimo aparatą, kuriame ledai ruošiami pagal instrukcijas. Paprastai tai trunka apie 20 minučių.

3. Paruoštus ledus galite ragauti iš karto arba įdėti į šaldymo kamerą, kad labiau atšaltų ir būtų dar gaivesni.

123RF.com nuotr./Citrininiai ledai
123RF.com nuotr./Citrininiai ledai

Universalus citrininis sviesto padažas

Ingredientai:

  • ¼ stiklinės nesūdyto sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 smulkinta česnako skiltelė;
  • ¼ arbat. šaukšt. jūros druskos;
  • žiupsnelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
  • keli petražolių lapeliai (papuošimui);
  • žiupsnelis stambiai maltų ar traiškytų rožinių pipirų.

Gaminimas:

1. Ruošiant šį padažą keptuvėje ant mažos ugnies ištirpdykite sviestą. Tuomet įdėkite smulkintą česnaką bei druską ir visa tai minutę pavirkite. Tuomet keptuvę nuimkite nuo ugnies ir į ją supilkite citrinos sultis.

2. Į paruoštą padažą įberkite juodojo ir rožinio pipirų, įdėkite petražolių lapelių. Padažas paruoštas – belieka juo paskaninti norimą patiekalą. Jis tinka prie makaronų, ryžių, keptų daržovių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?