15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti

Citrusiniais vaisiais kvepiantys kepiniai: 10 receptų jaukiam savaitgaliui

Vasarą mėgaujamės lietuviškomis uogomis, ankstyvą rudenį ateina laikas pirmiesiems obuoliams. O dabar, rudeniui besibaigiant, artėjant žiemai, pats metas pakvėpinti namus ir palepinti gomurį kepiniais su įvairiais citrusiniais vaisiais – apelsinais, citrinomis, mandarinais... Rinkitės ir kepkite – juk gardžių kepinių jaukiuose namuose nebus per daug!
Pyragas su mandarinais
Pyragas su mandarinais / Vida Press nuotr.
Apelsininis keksas
Receptas: Apelsininis keksas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 95
Receptas
Ingredientai
Miltai: 4.00 st.
Kepimo milteliai: 4.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Cukrus: 2.00 st.
Aliejus: 1.00 st. (0,5)
Grietinė: 1.00 st. (0,5)
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelės)
Sultys: 100.00 ml (2 apelsinų)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius plakite su cukrumi, kol taps vientisa gelsva mase.
  2. Į cukraus ir kiaušinių plakinį po truputį supilkite aliejų, sudėkite grietinę, suberkite apelsino žievelę ir supilkite apelsinų sultis.
  3. Viską gerai išmaišykite, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.
  4. Tešlą sukrėskite į kepimo formą (jei reikia, prieš tai išteptą sviestu) ir keksą kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~50–55 min.

* Iš tokio kiekio išeina gana didelis keksas (dėl to ir kepti tenka taip ilgai), tad jei norite, galite daryti mažesnį, tiesiog naudokite pusę visų produktų kiekio ir, žinoma, nepamirškite, kad kepti reikės trumpiau.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Apelsinų duona iš Karibų
Receptas: Apelsinų duona iš Karibų
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Apelsino žievelė: 1.00 puodelis (smulkiai supjaustytos)
Apelsinų sultys: 1.00 puodelis (šviežiai spaustų)
Cukrus: 2.50 puodelis (galima ir mažiau, pagal skonį)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (išplaktas)
Miltai: 3.50 puodelis
Pienas: 1.00 puodelis
Sviestas: 0.50 valg. š. (tirpinto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pjaustytas apelsinų žieveles užvirinkite apelsinų sultyse ir pavirkite, kol jos suminkštės. Įdėkite pusantro puodelio cukraus, maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol skystis taps klampus it sirupas. Palikite atvėsti.

2. Sumaišykite kiaušinį, puodelį cukraus, sviestą ir pieną.

3. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.

4. Dėkite abu mišinius į bendrą indą, supilkite apelsinų sirupą ir viską gerai išmaišykite.

5. Pilkite masę į dvi duonos formas arba ant vienos didelės skardos. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

6. Valgykite karštą arba šaltą.

Ypač skanu su sūrio užtepėle.

Suskleisti
Keksiukai su cukinijomis
Receptas: Citrinomis kvepiantys keksiukai su cukinijomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 200.00 g (burokine tarka tarkuotos, švelniai nuspaustos)
Cukrus: 120.00 g
Aliejus: 100.00 ml (neutralaus skonio)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, kambario temperatūros)
Apelsinų sultys: 3.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota oranžinė žievelės dalis)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 180.00 g (trečdalis gali būti viso grūdo)
Migdolai: 100.00 g (kapotų arba migdolų skiltelių; galima keisti tokiu pat kiekiu graikiškų riešutų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keksiukų formą išklokite specialiais popieriniais krepšeliais.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų bei citrinos, apelsino žieveles. Įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, apelsino sultis ir vanilės ekstraktą ir išmaišykite, kol produktų tyrė bus vientisa.

3. Į gautą masę sudėkite tarkuotas cukinijas, muskato riešutą, druską ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.

4. Galiausiai įsijokite miltus ir suberkite smulkintus riešutus. Atsargiai išmaišykite, tačiau tik tol, kol nebeliks sausų miltų – labai svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip jie bus kieti.

5. 2/3 keksiukų formelių tūrio užpildykite tešla ir šaukite į orkaitę kepti. Kepkite 17–25 min. – kol į keksiuko centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Prieš valgant leiskite kiek pravėsti.

Suskleisti
Sausainiai su šviežiu apelsinų džemu
Receptas: Sausainiai su šviežiu apelsinų džemu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
2.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g
Miltai: 2.00 st.
Vanduo: 1.00 st. (1/3)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 2.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių ir 1 - apelsinų džemui)
Apelsinai: 5.00 vnt. (0,5kg - apelsinų džemui)
Cukrus: 200.00 g (200 - uogienės ir 5 val.š. paprasto - apelsinų džemui)
Kaip gaminti

1. Iš anksto išvirkite džemą: apelsinus kruopščiai nuplaukite karštu ir nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Daržovių skustuku plonai nuo vaisių nulupkite odeles (be baltosios dalies), susmulkinkite. Nuo apelsinų minkštimo pašalinkite didžiąją baltųjų odelių dalį, vaisius supjaustykite griežiniais ir sudėkite į puodą. Suberkite abiejų rūšių cukrų, supilkite citrinų sultis, sudėkite tarkuotas apelsinų žieveles ir palikite bent pusę paros.

2. Statykite puodą ant ugnies, masę išmaišykite. Kai užvirs, maišydama kaitinkite, kol sutirštės. Nukėlusi nuo ugnies, palikite bent tris valandas.

3. Ant švaraus sauso stalviršio persijokite miltus. Ant viršaus sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, suberkite druską. Viską kapokite peilio nugarėle, kol gausite trupinius. Masės viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite vandenį su citrinų sultimis ir suminkykite tešlą (jeigu masė per skysta, įberkite miltų).

4. Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve. Atvėsusią tešlą plonai iškočiokite (patogiausia – įdėjus tarp dviejų švaraus polietileninio maišelio atraižų), supjaustykite maždaug 6 cm pločio ir 15 cm ilgio juostomis. Aptepkite jas apelsinų džemu, susukite ritinėlius.

5. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, viršų aptepkite kiaušinių trynių, pabarstykite ruduoju cukrumi. Kepkite 180 C karščio orkaitėje apie 20 minučių.

 

Suskleisti
Apelsinų pyragas
Receptas: Apelsinų pyragas
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Miltinis pyrago mišinys: 500.00 g
Jogurtas: 200.00 g (graikiškas)
Sultys: 1.00 st. (apelsinų)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite 500 g miltinio pyrago mišinio, 200 g neriebaus graikiško jogurto ir 1 stiklinę apelsinų sulčių.
  2. Galite įtarkuoti apelsinų žievelės. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–35 min.
Suskleisti
Pyragas su marmeladu
Receptas: Kvapnus pyragas su apelsinų marmeladu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 180.00 g (kambario temperatūros)
Rudasis cukrus: 170.00 g (jei turite, naudokite Muscovado)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 225.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Kaip gaminti

1. Atidėkite 2 valg. šaukšt. marmelado į atskirą dubenėlį – jo prireiks pyragui iškepus.

2. Likusį marmeladą, sviestą, cukrų ir kiaušinius išsukite elektriniu maišytuvu iki vientisos masės, kai tai įvyks, supilkite ir miltus, kepimo miltelius, prieskonius bei dar šiek tiek pasukite.

3. Įmaitinkite orkaitę iki 180 C, o kol ji kaista, ištepkite sviestu pailgą kekso formą ir supilkite į ją gautą pyrago tešlą.

4. Kepkite pyragą apie 50 min. – kol į jį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Išimkite iš formos ir leiskite visiškai atvėsti.

5. Atvėsusį pyragą aptepkite likusiu apelsinų marmeladu, o jei kepate pyragą kokiai iškilmingesnei progai, galite jį puošti cukraus pudros-apelsinų sulčių glajumi ir cukatais ar šviežiais citrusiniais vaisiais.

Suskleisti
Vyniotinis su mandarinais
Receptas: Vyniotinis su mandarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 20
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai pagrindui ir 4 baltymai morengui)
Sviestas: 75.00 g (pagrindui)
Miltai: 140.00 g (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pusė šaukštelio pagrindui)
Cukrus: 100.00 g (pagrindui)
Miltelinis cukrus: 200.00 g (morengui ir 2 valg. š. įdarui)
Riešutai: 2.00 valg. š. (malti morengui)
Grietinėlė: 300.00 ml (riebi įdarui)
Mandarinai: 5.00 vnt. (4-5 įdarui)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, maišydami po vieną sudėkite trynius. Miltus su kepimo milteliais persijokite ir suberkite į sviesto masę. Viską gerai išmaišykite.

2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėkite tešlą ir rankomis (kad būtų lengviau, rankas sušlapinkite) išlyginkite, sluoksnis neturi būti storas.

3. Baltymus iki standžių putų išplakite su cukraus pudra ir riešutais. Masę paskleiskite ant išlygintos tešlos ir kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.

4. Iškeptą pagrindą apverskite ant drėgno lininio rankšluosčio ir nuimkite popierių.

5. Grietinėlę ir cukraus pudrą išplakite, kad būtų standi. Gauta mase aptepkite pravėsusį pyrago pagrindą, apdėkite mandarinų skiltelėmis ir naudodami rankšluostį suvyniokite. Neišsigąskite, jei pyrago pagrindas sutruks, – sustingusi grietinėlė jį sutvirtins. Vyniotinį įsukite į foliją ar kepimo popierių ir kelioms valandoms (geriausia visai nakčiai) įdėkite į šaldytuvą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Apelsininis pyragas su migdolų riešutais
Receptas: Apelsininis pyragas su migdolų riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g
Migdolai: 100.00 g
Apelsinai: 4.00 vnt. (3 didelių - pyragui ir 1 - sirupui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 180.00 g (120 - pyragui ir 60 - sirupui)
Grietinė: 350.00 g
Manai: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Brendis: (sirupui) 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Migdolus susmulkinkite virtuviniu kombainu (recepto autorė smulkina taip, kad dalis būtų labai smulki, bet ir liktų stambesnių gabalėlių), nuo apelsinų nutarkuokite žievelė ir išspauskite sultis, sviestą ištirpinkite.
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, į juos įmaišykite grietinę, suberkite apelsinų žievelė ir supilkite sultis, suberkite manų kruopas, kepimo miltelius, supilkite lydytą ir jau šiek tiek pravėsusį sviestą.
  3. Pyragas kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~30min.
  4. Sirupui: Nedideliame puode sumaišykite apelsino sultis ir cukrų ir viską kaitinkite kol cukrus ištirps.
  5. Skysčiui beveik užvirus supilkite brendį ir viskas šiek tiek pavirkite kol išgaruos alkoholis.
  6. Pyragą subadykite dantų krapštuku ir ant jo po truputį pilkite sirupą (neskubėkite, geriau darykite tai per kelis kartus, palaukite kol pyragas sugers sirupą ir pilkite vėl).

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Citrininis aguonų pyragas
Receptas: Lengvas citrinų-aguonų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 20
Receptas
Ingredientai
Cukraus pudra: 250.00 g (220 pyragui ir 30 g glajui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (pyragui)
Miltai: 250.00 g (pyragui)
Sviestas: 200.00 g (pyragui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Aguonos: 2.00 valg. š. (po šaukštą pyragui ir glajui)
Citrinos: 2.00 vnt. (pyragui – nuo abiejų nutarkuota žievelė ir vienos sultys; dar šaukštas sulčių – glajui)
Maskarponės sūris: 170.00 g (pertepimui)
Likeris: 1.00 valg. š. (tinka „Limoncello“, jei neturite, galite keisti tokiu pat kiekiu sirupo iš cukraus, citrinos sulčių ir trupučio vandens; pertepimui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius plakite su cukraus pudra, kol gausite lengvą balsvą masę. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius, citrinos žievelę ir sultis, ištirpintą bei atvėsintą sviestą, aguonas. Kruopščiai išmaišykite.

2. Paruoštą tešlą supilkite į kruopščiai riebalais išteptą ir miltais pabarstytą apvalią kepimo formą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min. (kol įkištas pagaliukas ištraukus bus sausas).

3. Kiek palaikykite kepimo formoje, o tada išverskite iš kepimo formos ir baikite vėsinti ant grotelių. Atvėsusį pyragą perpjaukite perpus išilgai.

4. Pertepimui skirtą maskarponės sūrį labai gerai išsukite su citrinų likeriu (ar sirupu), o tada aptepkite juo apatinę pyrago pusę ir uždėkite viršutinę.

5. Pyrago viršų, naudodami konditerinį teptuką, aptepkite citrinų sultimis, o tada dar drėgną barstykite cukraus pudra ir aguonomis. Kartokite šį veiksmą tol, kol paviršius pasidengs plonu balto glajaus sluoksneliu, leiskite jam išdžiūti. Jei norite, viršų galite papuošti citrusinių vaisių gabalėliais.

Suskleisti
Citrininis varškės pyragas
Receptas: Citrininis varškės pyragas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (labai tinka ekologiški speltos miltai (tinka ir kvietiniai arba kukurūzų); tešlai)
Sviestas: 125.00 g (šalto; tešlai)
Cukrus: 275.00 g (150 g teškai ir 125 g varškei, idealu, kokosų cukrus, bet tinka ir nerafinuotas rudasis)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Kiaušinio baltymas: 2.00 vnt. (šalti; varškei)
Soda: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Citrinos: 2.00 vnt. (tešlai – 1 citrinos sultys, varškei – 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė)
Grietinė: 100.00 g (varškei)
Kukurūzų krakmolas: 30.00 g (varškei)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia gaminame tešlą. Išspaudžiame citrinos sultis, į jas dedame šaukštelį sodos ir leidžiame suputoti, išmaišome. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų, įmušame kiaušinio trynį, pro burokinę tarką sutarkuojame šaltą sviestą, supilame citrinos sultis su neutralizuota soda ir rankomis suminkome vientisą tešlą, ją padaliname į du lygius rutulius ir dedame į šaldymo kamerą 1 valandai.

2. Naudojame 22 cm skersmens atsegamą apvalią kepimo formą. Jos dugną ir kraštus ištepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi. Galima iškloti ir kraštus, tik tokiu atveju ne taip gražiai apskrus pyrago šonai.

3. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių. Režimas – viršus ir apačia be vėjelio.

4. Dideliame dubenyje sumaišome varškę, grietinę, kiaušinio trynį, cukrų, druską, krakmolą, nutarkuojame citrinos žievelę (tik geltonąją dalį) ir išspaudžiame citrinos sultis – viską sutriname su elektriniu smulkintuvu.

4. Galiausiai švariame inde išplakame šaltus baltymus iki standumo ir dalimis atsargiai įmaišome į varškės masę, stengiantis, kad kuo daugiau įplakto oro išliktų ir pyragas būtų puresnis.

5. Į paruoštą formą burokine tarka sutarkuojame pirmą tešlos rutulį, tolygiai paskirstome. Ant viršaus sudedame varškę ir švelniai išlyginame. Į atskirą indą sutarkuojame antrą tešlos rutulį ir gautus tarkius tolygiai paskirstome ant pyrago viršaus.

6. Labai svarbu, kad orkaitė būtų įkaitusi, kai dedame į ją pyragą. Kepame 50-60min. Skaniausias, kuomet atvėsta.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų