Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Craft alaus gamintojai ispanai: „Galvojame apie skonį, o ne rūšių ar butelių skaičių“

Vieni įsikūrė pamatę augančią savo alaus paklausą, kiti – iki šiol neturi savo bravoro, bet jau sulaukia aukščiausių įvertinimų. Vieni pirmenybę teikia alaus brandinimo laikui, kiti – jo kartumui, kurį matuoja apyniais. Vieni – lietuviai, besižavintys amerikiečiais, kiti – ispanai, o juos vienija dėmesys gaminamam produktui ir jo vartojimo kultūros puoselėjimui.
Alus
Alus / Organizatorių nuotr.

Artėjant didžiausiam Lietuvoje Vilniaus alaus festivaliui, pranešimu spaudai pristatomi du jo dalyviai – lietuvių craft alaus darykla „Genys Brewing Co“ bei ispanai „The Flying Inn“.

Lietuviai – už natūralias žaliavas ir modernias technologijas

Paklaustas, kaip kilo mintis imtis craft alaus gamybos, daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėjas Laurynas Lisauskas prisimena, kad buvo nustebintas paklausos, su kuria susidūrė jo ir kolegos Jono Miežio kūrybos vaisius. Pradėję nuo vienos alaus rūšies – American Pale Ale, gavusios „Kalifornikacijos“ pavadinimą, draugai greitai pamatė, kad jų alaus paklausa viršijo lūkesčius, nebeužteko glaustis kitos daryklos patalpose. Tuomet teko priimti greitą sprendimą ir kurti savo bravorą.

Organizatorių nuotr./„Genys Brewing Co“ įkūrėjai L.Lisauskas ir J.Miežys
Organizatorių nuotr./„Genys Brewing Co“ įkūrėjai L.Lisauskas ir J.Miežys

„Mūsų alaus daryklai dar nėra metų, bet joje įdiegtos moderniausios technologijos, ji buvo statyta su mintimi, kad čia gaminsime tik craft alų. Nuo pat pradžių nusprendėme naudoti žalią energiją ir išskirtinai natūralias, aukščiausios kokybės žaliavas. Mūsų naudojami salyklai atkeliauja iš Jungtinės Karalystės bei Olandijos, didžioji dalis apynių – iš JAV. Mes nespartiname procesų ir naudojame tradicinius alaus gamybos metodus, kai alui fermentuotis ir bręsti yra skiriamas laikas, o ne cheminiai komponentai. Esame sąžiningi sau ir prieš kitus, galime drąsiai teigti, kad gaminame ultra kokybišką ir kūrybišką alų“, – pasakoja Laurynas.

Kaune įsikūrusi darykla naudoja labai modernią šaldymo technologiją, kuri leidžia nepasterizuotam ir nefiltruotam „Genio“ alui išlaikyti išskirtinį natūralų skonį ir aromatą, be jokių pridedamųjų žaliavų.

Ispanai – „čigoniška“ darykla, vertinanti skonį

Panašią istoriją mena ir „The Flying Inn“ – dviejų draugų Juan Toledano ir Cesar Martinez 2016 metais Ispanijoje įkurta ir jų vadinama „čigoniška“, t.y. neturinčia nuosavo bravoro, alaus darykla. Nors ji įkurta neseniai, abu draugai jau iki tol ilgai virdavo naminį alų, tiesiog nedrįsdavo to daryti komerciniais kiekiais.

„Nors „The Flying Inn“ dar yra labai jaunas projektas, Ispanijoje jis jau spėjo užkopti į aukštumas populiarioje alaus gurmanų programėlėje „Untappd“. Manau, kad žaibišką daryklos išpopuliarėjimą nulėmė mūsų pasirinkimas gaminti stipriai apyniais paryškintą, daugiausiai IPA stiliaus, alų, kuris pasižymi ypatingu kartumu“, – teigia Cesar Martinez.

Organizatorių nuotr./„The Flying Inn“ duetas – Juan Toledano ir Cesar Martinez
Organizatorių nuotr./„The Flying Inn“ duetas – Juan Toledano ir Cesar Martinez

Jo teigimu, išskirtinis „The Flying Inn“ bruožas – verdant alų galvojama ne apie rūšių ar butelių skaičių, o apie jo skonį.

Mūsų ingredientai yra brangūs, dažnai tai kerta per mūsų pelną, tačiau mums tai nerūpi.

„Alus, kurį mes gaminame, yra toks, kokį mes patys norėtume gerti. Tai yra toks alus, kokį galite rasti tik specializuotose alaus gurmanų baruose – alaus šventyklose. Mūsų ingredientai yra brangūs, dažnai tai kerta per mūsų pelną, tačiau mums tai nerūpi. Svarbiausia visada buvo ir yra – skonis, kuris pakerėtų mūsų klientą“, – savo filosofiją paaiškina C.Martinezas.

Nuo neregėto kartumo iki festivaliui kurtų alaus rūšių

Paklausti, kodėl nusprendė atvykti į Lietuvoje organizuojamą festivalį, ispanai teigia, kad apsispręsti nebuvo sunku.

„Manome, kad alaus kultūros festivaliai kaip šis yra neįkainojami tiek aludariams, tiek žmonėms, nusprendusiems padegustuoti skirtingo alaus. Kurioje kitoje vietoje žmogus galėtų išbandyti tiek daug skirtingų alaus rūšių iš viso pasaulio? Be to, manome, kad tai yra pats geriausias būdas užsienio alaus darykloms pasirodyti Lietuvos rinkai. Neabejoju, kad VAF lankytojams būtinai įsiminsime dėl savo apyniais stipriai paryškinto alaus. Esame tikri, kad festivalyje apsilankę IPA fanai apie mus tikrai kalbės. O jeigu viskas puikiai pasiseks, tikimės, kad mūsų nepamirš ir imperinio stauto gerbėjai“, – nenuvilti žada „The Flying Inn“ atstovai.

Pasiteiravus, ko VAF dalyviai gali tikėtis iš „Genys Brewing Co“, L.Lisauskas išlaikė intrigą. „Žadame pristatyti net 8 alaus rūšis, kurių dalis bus limituoto leidimo, kai kas skirta tik degustavimui festivalyje. Daugiau detalių atskleisti dar anksti, bet prižadame maloniai nustebinti“, – teigė jis.

Organizatorių nuotr./Festivalio plakatas
Organizatorių nuotr./Festivalio plakatas

VAF – tai pirmasis Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis, subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus, pramogų sričių specialistus ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra. Renginys vyks gruodžio 1-2 dienomis menų fabrike „Loftas“. Daugiau informacijos apie festivalį – www.vafest.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?