Cukinijos nevegetariškai: 10 patiekalų, kur ši daržovė dera su mėsa

Universaliąsias cukinijas itin mėgsta tie, kas nevalgo mėsos, netoleruoja glitimo – tai nestebina, nes iš jų galima paruošti ir kepsnelius, ir spagečius. Tačiau lygiai taip pat jas galima derinti su įvairiausių rūšių mėsa – pradedant iešmeliais, ant kurių veriame vištieną, cukinijų riekeles ir paprikų gabaliukus, baigiant aviena, kuria skanu cukinijas įdaryti. Rinkitės ir gaminkite!
Malta mėsa įdarytos cukinijos
Malta mėsa įdarytos cukinijos / Vida Press nuotr.
Cukinijų sriuba su mėsos kukuliais
Receptas: Cukinijų sriuba su mėsos kukuliais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.2 / 30
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (pusė šaknies)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Porai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
kadagių uogos 2-3 3.00 vnt.
Pipirai: 3.00 g (0,5 šaukštelio pipirų žirniukų)
Makaronai: 100.00 g (smulkūs)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Mėsa: 1.00 kg (malta liesa kiauliena arba kiaulienos ir jautienos mišinys)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuotas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.Nuskustas morkas, salierą ir cukiniją supjaustykite kubeliais. Poro baltąją ir žaliąją dalis susmulkinkite. Svogūnus su lukštais (švariais) perpjaukite pusiau.

2. Puode įkaitinkite aliejų ir iš pjūvio pusės pakepinkite svogūnus. Sudėkite šiek tiek smulkintų daržovių, baltąją poro dalį ir trumpai pakepinkite. Įmeskite laurų lapelių, kadagių uogų, pipirų ir įpilkite 3 litrus vandens. Virkite ant nedidelės ugnies apie pusantros valandos. Nukoškite.

3. Žalius poro gabalėlius pakepinkite su sviestu, sudėkite į maltą kiaulieną, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.

4. Drėgnomis rankomis iš mėsos suformuokite norimo dydžio kukulius, sudėkite į sultinį ir virkite 20 minučių. Sudėkite makaronus, daržovių gabaliukus ir virkite dar 10 minučių. Pagardinkite druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Vištų krūtinėlių troškinys su cukinijomis
Receptas: Vištų krūtinėlių troškinys su cukinijomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 68
Receptas
Ingredientai
Vynas: 500.00 ml (baltas)
Morkos: 2.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Rudasis cukrus: 2.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 šaukštas tarkuotų apelsinų žievelių)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 1.00 arbat. š. (malta)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Vištų krūtinėles supjaustykite nedideliais gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis. Cukinijas supjaustykite pusžiedžiais. Papriką perpjaukite išilgai pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite storais šiaudeliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

2.Troškintuve įkaitinkite alyvuogių aliejų, sukrėskite česnaką, sudėkite vištieną, morkas, cukinijos pusžiedžius, papriką ir maišydami truputį pakepinkite.

3.Dėkite šaukštą pomidorų pastos, suberkite imbierą, maltą aitriąją papriką, sezamus, rudąjį cukrų, sojų padažą, tarkuotas apelsinų žieveles, supilkite baltąjį vyną ir išmaišykite.

4.Troškintuvą uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite 30 minučių. Atidenkite, padidinkite ugnį ir troškinkite dar apie 15 minučių, kol skystis sutirštės. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Veršienos ir cukinijų troškinys
Receptas: Veršienos ir cukinijų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 400.00 g (maltos)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Bulvės: 3.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Vynas: 40.00 ml (balto sauso)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pipirinių saujelė 30.00 g
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Cukiniją kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambiais gabalais. Nuskustas bulves irgi stambiai supjaustykite.

2. Mėsą pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, žiupsneliu muskatų, pagal skonį pasūdykite ir keletą minučių maišydama pakepinkite aliejuje.

3. Puode išlydytame svieste pakepinkite smulkintus svogūnus. Sudėkite pipirines ir maišydama kepinkite dar porą minučių. Sudėkite trintus česnakus, supilkite sultinį, suberkite likusius muskatus ir užvirinkite.

4. Nukėlusi nuo ugnies, supilkite su vynu suplaktą kiaušinio trynį, išmaišykite, vėl statykite puodą ant ugnies ir pakaitinkite iki virimo.

5. Nepridegančiame kepimo inde paskleiskite kepintą maltą mėsą ir paruoštas daržoves. Apliekite sultiniu ir 12–15 minučių pašaukite į karštą orkaitę.

Suskleisti
Jautienos ir cukinijų kotletai
Receptas: Jautienos ir cukinijų kotletai
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 102
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 250.00 g
Jautiena: 500.00 g (faršas)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Sūris: 60.00 g (grietinėlės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu aliejaus. Stambiai sutarkuokite cukinijas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Į jautienos faršą įmuškite kiaušinius, įdėkite keptų svogūnų, krapų, grietinėlės sūrio, miltų. Viską išminkykite. Suformuokite 12 kotletų.

3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir sudėkite  kotletus. Kiekvieną pusę kepkite 5 minutes, kol lengvai apskrus. Kotletus tiekite su bulvių koše ir citrinų skiltelėmis.

 

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Maltinukai su keptomis daržovėmis
Receptas: Kalakutienos maltinukai su cukinija
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 55
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 500.00 g (maltos liesos, standžios)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nulupta ir sutarkuota burokine tarka)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Mėtos: 1.00 sauja (nebūtinai)
Kalendros: 1.00 sauja
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.50 arbat. š. (1 maltunukams ir 0,5 padažui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (ir dar žiupsnis padažui)
Kajeno pipirai: 0.50 arbat. š. (maltų; nebūtinai)
Saulėgrąžų aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Jogurtas: 300.00 ml (labai tinka graikiškas; padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutraiškyta; padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Maltas žagrenis (sumac): 1.00 arbat. š. (padažui; nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite padažą į dubenį sudėję ir gerai išmaišę visus jam skirtus ingredientus. Padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite kalakutieną, kiaušinį, cukiniją, visus prieskonius, smulkiai kapotus žalumynus bei druską. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius plokščius maltinukus (iš viso apie 18-20).

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite maltinukus iš abiejų pusių iki auksiškos spalvos – tam užteks apie 4-6 min, ne ilgiau. Nepersistenkite su aliejumi – jo į keptuvę pilkite nedaug, maltinukai neturi jame plaukioti.

5. Atsargiai perkelkite maltinukus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pabaikite kepti orkaitėje – tai užtruks dar apie 15-18 min.

6. Patiekite karštus ar kambario temperatūros su padažu ir lengvomis salotomis ir /ar ryžiais.

Suskleisti
Kiniška vištiena su jaunomis cukinijomis
Receptas: Kiniška vištiena su jaunomis cukinijomis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 33
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 4.00 vnt. (blauzdelės (be kaulo))
Cukinijos: 4.00 vnt. (mažos)
Pak Choi: 4.00 vnt. (maži (nebūtinai))
Čili pipiras: 1.00 vnt. (raudonas)
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, 2 cm ilgio gabaliukas)
Svogūnų laiškai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sojos padažas: 6.00 valg. š. (šviesaus)
Vanduo: 6.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui; tinka ir kitoks)
Ryžiai: 200.00 g (virtų; garnyrui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia smulkiai supjaustome čili, imbierą, česnaką ir svogūnų laiškų baltąją dalį – žaliąją svogūnų lapų dalį paliekame papuošimui.

2. Įkaitiname „wok“ keptuvę ir pilame truputį aliejaus, dedame vištieną ir apkepiname iš abiejų pusių (viso kepame apie 4-5 minutes).

3. Kol vištiena kepa, į dubenėlį pilame sojos, vandens, dedame šaukštą medaus ir viską gerai išmaišome.

4. Supjaustome cukinijas.

5. Vištienai apskrudus, blauzdeles dedame į lėkštę kol prireiks.

6. Į tą pačią keptuvę pilame truputėlį aliejaus ir, jam įkaitus, dedame susmulkintus čili, imbierą, česnaką ir svogūnų laiškus.

7. Kepame apie 1-2 minutes, dedame cukinijas, apskrudintą vištieną ir viską užpilame paruoštu padažu. Uždengiame dangčiu ir paliekame apie 4-5 minutes. Prieš išimant įmaišome pak choi ir uždengus dangtį dar paliekame apie 2 minutes.

8. Viską dedame į lėkštę, užbarstome sezamo sėklomis, likusiais svogūnų laiškais ir valgome su ryžiais. Skanaus!

Suskleisti
Cukinijų-vištienos kepsneliai su pomidorų padažu
Receptas: Cukinijų-vištienos kepsneliai su pomidorų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 40
Receptas
Ingredientai
Pomidorų padažas: 1.00 st. (naminio; receptas nuorodoje tekste)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 6.00 valg. š. (4 tešlai ir 2 kepsnelių apvoliojimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (perpus tešlai ir kepsneliams; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (perpus tešlai ir kepsneliams; arba pagal skonį)
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna, ne itin plona; kepsneliams)
Vištienos filė: 220.00 g (kepsneliams)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių, kapotų apibarstymui)
Kaip gaminti

1. Visų pirma pasiruoškite pomidorų padažą pagal šį receptą.

2. Kiaušinius gerai išplakite virtuvine šluotele, įmaišykite miltus, skirtus tešlai, pagardinkite druska, pipirais.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.

4. Nupjaukite cukinijos galiukus, perpjaukite pusiau ir supjaustykite išilgai plonomis vos 3–4 mm storumo juostelėmis.

5. Vištieną supjaustykite plonytėmis, beveik permatomomis juostelėmis.

6. Miltus suberkite į lėkštę.

7. Keptuvėję įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies.

8. Imkite vieną cukinijos gabaliuką, ant viršaus dėkite vištienos gabaliukus, pagardinkite druska, pipirais, uždenkite dar vienu cukinijos gabaliuku, spūstelėkite. Šį suvožtinį apvoliokite miltuose, pamirkykite tešloje ir kepkite įkaitintame aliejuje apie 1,5–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla apkeps ir parusvės. Taip paruoškite kepsnelius iš visų cukinijų ir vištienos gabaliukų.

9. Į nedidelę apkepo formą supilkite pomidorų padažą, ant viršaus dėkite apkeptus kepsnelius ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kad vištiena kepsnelio viduje gerai perkeptų.

10. Prieš patiekiant apiberkite smulkintomis petražolėmis. Dėl gražumo!

Besimėgaujant šiais kepsneliais man dar kilo mintis, kad kai kam šie kepsneliai dar labiau patiktų apkepti ir su sūriu. Pabandykite – prieš dedant juos į orkaitę, pabarstykite trupučiu gerai besilydančio sūrio, pavyzdžiui, mocarela čia labai tiktų.

Suskleisti
Prancūziškas troškinys
Receptas: Kiaulienos troškinys su cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 83
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (nugarinės)
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 150.00 g (šviežių trintų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 150.00 ml
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėsai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.

2. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką. Tada dėkite daržoves į keptuvę su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.

3. Visą mišinį pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.

4. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.

Suskleisti
Įdaryta cukinija
Receptas: Jautiena ir kietuoju sūriu įdarytos cukinijos
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 32
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 6.00 vnt. (jaunos)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 3.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorų tyrė: 1.00 valg. š.
Jautiena: 250.00 g (maltos)
Kietasis sūris: 80.00 g (tarkuoto)
Petražolės: 1.00 sauja (kapotų)
Kaip gaminti
  • Perpjaukite cukinijas per pusę, išskobkite jų vidurį, tačiau palikite apie 1 cm kraštus. Išskobtus cukinijos gabaliukus suberkite į įkaitintą keptuvę, pabarstykite žiupsneliu druskos, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
  • Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir jį taip pat suberkite į keptuvę. Kepkite kol daržovės suminkštės, tuomet supilkite pomidorų tyrę ir išmaišykite.
  • Dubenyje sumaišykite maltą jautieną ir tarkuotą kietąjį sūrį. Mėsą sumaišykite su troškintomis daržovėmis, įberkite druskos ir žolelių.
  • Pasiruošta mase įdarykite cukinijas ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.
Suskleisti
Cukinijų pyragas su kumpiu
Receptas: Cukinijų pyragas su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.1 / 33
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nemaža)
Miltai: 2.00 st.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (trynių)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Sviestas: 50.00 g
Kumpis: 200.00 g (karštai rūkyto)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (keli saulėje džiovinti aliejuje)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų)
Krapai: 2.00 valg. š. (kapotų)
Grietinėlė: 200.00 ml (indelis riebios)
Kaip gaminti
  1. Cukiniją nulupkite, perpjaukite per pusę, iškrapštykite sėklas ir sutarkuokite stambia trintuve.
  2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Į trynius įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir išplakite iki vientisumo.
  3. Atskirai iki standumo išplakite baltymus. 
  4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite keptuvėje svieste. Atvėsinkite ir įmaišykite į cukinijų masę.
  5. Supilkite kiaušinių plakinį, suberkite smulkintą kumpį ir saulėje džiovintus pomidorus.
  6. Pasūdykite, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos, žalumynų ir gerai išsukite – turite gauti bulvių plokštainio tirštumo tešlą.
  7. Atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, viršų aptepkite  grietine ir pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
  8. Kepkite 45–50 min. Tiekite gerai atvėsintą.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs