Ingredientai:
- 1 vidutinė cukinija, stambiai sutarkuota;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 didelis kiaušinis, lengvai paplaktas;
- 70 g Parmezano sūrio, smulkiai sutarkuoto;
- 3–4 valg. šaukšt. miltų;
- 3–4 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių (labiausiai tinka japoniški panko);
- 1 skiltelė česnako, sutraiškyta;
- 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- didelis žiupsnis džiovinto baziliko;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų.
padažui:
- 200 ml graikiško jogurto;
- 2–3 valg. šaukšt. pieno arba grietinėlės;
- 1 nedidelis agurkas, stambiai sutarkuotas;
- šlakelis citrinos sulčių;
- keli lapeliai šviežių mėtų, labai smulkiai sukapotų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pagaminkite padažą. O tam tiesiog labai gerai sumaišykite visus jam skirtus ingredientus nedideliame dubenėlyje, pridenkite ir dėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, plačią skardą išklokite kepimo popieriumi ir plonai patepkite aliejumi.
3. Sutarkuotas cukinijas sumaišykite su druska, dėkite į kiaurasamtį ir leiskite 10–15 min. nuvarvėti. vėliau dar šiek tiek paspauskite, kad sultys intensyviau išsiskirtų.
4. Perdėkite cukinijų tarkius į dubenį, pilkite kiaušinį, berkite tarkuotą sūrį, miltus, džiūvėsėlius, česnaką, svogūnus ir bazilikus. Jei mėgstate kiek sūriau, galite dar berti žiupsniuką druskos, šiek tiek pipirų. Labai gerai šią masę išmaišykite.
5. Dabar galima formuoti kepsnelius. Dėkite po šaukštą masės ant kepimo skardos, o kad kepsneliai būtų lygesni, galite naudoti plačią stiklinę ar apvalių sausainių pjaustymo įrankį, konditerinį žiedą. Šiuo įrankiu apgaubkite cukinijų kauburėlį ir švelniai pasukiokite į šonus, kad šonai susilygintų, būtų tvarkingesni. Taip suformuokit visą masę.
6. Dėkite į orkaitę kepti. Po 15 min. visus kepsnelius plačia mentele apverskite ir dar pakepkite 5–6 min., kol ir antroji pusė bus auksiškai ruda.
7. Tiekite su iš anksto paruoštu padažu ir mėgstamomis daržovių salotomis.