„Jau daugelį metų karpis yra mūsų šeimos antros Kalėdų dienos patiekalas, už kurį visada atsakingas tėtis. Dar iš vaikystės pamenu, kaip grįžęs su didžiausia rasta žuvimi parduotuvėje skubėdavo ją prieskoniuoti, kaip nekantriai laukdavo, kol ji iškeps, o tuomet visus sukviesdavo prie stalo“, – šiltais prisiminimais dalijasi tinklaraštininkė.
Pagal patikrintą tėčio receptą B. Garuckė šiemet nutarė karpį pagaliau iškepti pati, tiesa, šiek tiek paimprovizuojant. Svarbiausia, kad virtuvėje ilgai suktis neteks – paruošti žuvį truks vos penkias minutes, o likusį laiką ji tiesiog keps orkaitėje. Papildomai prireiks dar maždaug 20 minučių paruošti trims pagardams šalia žuvies.
Kaip išsirinkti karpį?
Tuo tarpu bendrovės „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo skyriaus atstovas Karolis Lebednikas primena, į ką derėtų atkreipti dėmesį renkantis šviežią žuvį.
- Rinkitės jau skrostą: akvariumuose pardavinėjami gyvi karpiai ne visada laikomi humaniškomis sąlygomis. Be to, žuvys kankinamos ir dar gyvas jas laikant plastikiniuose maišeliuose.
- Svarbu ir tai kad pirkti jau išskrostą žuvį labiau apsimoka. Išpjaustydami žuvį patys – išmetame gana didelę dalį jos svorio, o pirkdami jau išdarinėtą – mokame tik už vartoti skirtą produktą.
- Atkreipkite dėmesį, kur ir kaip žuvis užauginta. „Lidl“ pardavinėjamas karpis atsakingai užaugintas Lietuvos žuvininkystės ūkyje jo rūšiai pritaikytomis sąlygomis ir laisvai plaukiodamas tvenkiniuose.
- Rinkitės pakuotą produkciją. Į vakuuminę pakuotę supakuota vos išpjaustyta žuvis ilgiau išlieka šviežia be papildomų priedų ar konservantų. Taip pat ji apsaugoma nuo aplinkos sąlygų ir prisilietimų transportavimo bei laikymo prekybos vietoje metu.
„Nuo pat veiklos Lietuvoje pradžios mes nepardavinėjome gyvų karpių, nes vadovaujamės gyvūnų gerovės ir tausios žuvininkystės principais. Mūsų pirkėjams prieinamas karpis auginamas Lietuvos žuvininkystės ūkyje, turinčiame ilgametes tradicijas bei taikančiame natūralius ir humaniškus veisimo metodus, kur karpiai auginami jų rūšiai pritaikytomis sąlygomis ir laisvai plaukioja tvenkiniuose“, – sako K. Lebednikas.
„Lidl“ pirkėjai nuo gruodžio 20 d. visose prekybos tinklo parduotuvėse šviežią lietuvišką karpį ras vos už 3,99 eur/kg.
„Cukrinio avinėlio“ karpio receptas
Ingredientai:
- Šviežias išdarinėtas karpis;
- Žiupsnis juodųjų pipirų;
- Žiupsnis druskos;
- 1 geltonoji citrina;
- 1 žalioji citrina;
- Kelios šakelės šviežių kalendrų;
- Kelios šakelės šviežių čiobrelių;
- Keletas svogūno laiškų;
- Šlakelis alyvuogių aliejaus.
Paruošimas:
- Karpio vidų pabarstykite druska ir pipirais, pridėkite kalendros ir čiobrelių lapelių bei po keletą citrinos ir žaliosios citrinos skiltelių. Paruoštą karpį apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Jį kepkite apie 30-40 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Iškeptą karpį papuoškite citrinos ir žaliosios citrinos griežinėliais, smulkintomis kalendromis bei svogūnų laiškais.
Pagardas nr.1: Orkaitėje keptos daržovės
Ingredientai:
- Keletas paprikų;
- Keletas morkų;
- Keletas mėlynųjų svogūnų;
- Keletas vyšninių pomidorų;
- Keletas valg. š. alyvuogių aliejaus;
- Žiupsnis druskos;
- Žiupsnis džiovintų čiobrelių;
- Šviežio rozmarino šakelė.
Paruošimas:
- Visas daržoves supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Pagardinkite jas alyvuogių aliejumi, druska bei džiovintais čiobreliais. Subėrę jas į kepimo skardą, ant viršaus uždėkite rozmarino šakelę.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kartu su žuvimi.
Pagardas nr. 2: kepti burokėliai ir apelsinai
Ingredientai:
- Keletas burokėlių;
- Avokadas;
- 1 – 2 apelsinai;
- Šlakelis alyvuogių aliejaus;
- Žiupsnis druskos;
- Žiupsnis džiovintų čiobrelių;
- Sauja pistacijų riešutų.
Paruošimas:
- Burokėlius nuplaukite, sudėkite į kepimo indą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min., kol suminkštės.
- Atvėsusius burokėlius nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Nuluptą avokadą ir apelsinus taip pat supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Supjaustytus avokadus, burokėlius ir apelsinus sudėkite į dubenį. Pagardinkite druska, čiobreliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Apibarstykite pistacijomis ir išmaišykite.
Pagardas nr. 3: morkos ir avinžirniai
Ingredientai:
- Keletas didelių morkų;
- 1 skardinė konservuotų avinžirnių (tinka ir virti);
- Šakelė šviežių petražolių;
- Keletas šviežių svogūno laiškų;
- Žiupsnis druskos;
- Keletas arb. š. alyvuogių aliejaus;
- Keletas arb. š. citrinos sulčių;
- Keletas arb. š. medaus.
Paruošimas:
- Morkas stambiai sutarkuokite arba supjaustykite plonais šiaudeliais.
- Į dubenį suberkite morkas, smulkiai pjaustytas petražoles ir svogūnų laiškus.
- Alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir medų sumaišykite iki vientisos masės.
- Paruoštą padažą supilkite ant morkų ir avinžirnių, pagardinkite viską druską ir rankomis šiek tiek paspausdami tarp pirštų išmaišykite.
Skanaus!