Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Čečkauskas: „Stoties rajoną paversime Vilniaus kultūros ir gastronomijos centru“

Kalbos apie naują Vilniaus stoties rajono veidą pagaliau ima virsti realybe – nieko nelaukę, keli vilniečiai iniciatyvos imasi patys. Nuo gegužės į geležinkelio stotyje esančią muziejaus teritoriją Dominykas Čečkauskas su gastronomijos ir kultūros entuziastų bendruomene pagaliau atveža tai, kas pasaulyje populiaru jau daugelį metų, tačiau Lietuvoje dar neįgyvendinta.
„Turgus 2.0“ ir „Platforma“
„Turgus 2.0“ ir „Platforma“ / Pauliaus Janušonio nuotr.

„Alternatyvus kultūros ir gastronomijos centras“ – taip jis vadina savo komandos projektą po atviru dangumi, kur lankytojai galės rasti viską – nuo estetikos standartus laužančių šokių muzikos renginių traukinio vagone, grafičio pamokų iki gastronominių kelionių po visas pasaulio šalis.

Nuo gegužės iki pat rugsėjo pabaigos stoties rajone tikrai bus ką veikti. Jau seniai visų žadėtas naujasis stoties veidas išryškės renginiuose „Platforma“ ir „Turgus 2.0“.

Kiekvieną ketvirtadienį–sekmadienį Vilniaus geležinkelio stoties lauko muziejus pakeis savo paskirtį – virs didele unikalia erdve, talpinančia labai daug: skirtingas virtuves, iš užsienio atvykstančius food truck’us, garsiausius atlikėjus, šokius traukinio vagone, įdomiausius gatvės meno atstovus... Bet visa tai – ne verslas, o bendruomenę buriantis ir kuriantis projektas.

Gastronominė projekto programa startuoja gegužės 5 dieną. „Stoties rajono krafto festivalis“ bus įvadas į tai, kas vilniečių laukia ateinančius penkis mėnesius. Vienai dienai čia atvyks įdomiausios alaus daryklos, šefai gamins maistą, alų naudodami kaip ingredientą, visi restoranai ir barai išsineš kėdes ir stalus į lauką, visi jungsis į vieningą bendruomenę.

„Mes norime kurti stoties rajono bendruomenę, suteikti daugiau gastronominių ir kultūrinių pasirinkimų tiems, kurie čia lankosi, taip pat pritraukti ir naujas auditorijas. Čia virs kokybiškas naktinis gyvenimas, atvyks garsiausi menininkai ir atlikėjai iš užsienio. O į maisto kultūrą siūlysim pažvelgti atsakingiau – ieškoti alternatyvų šiuo metu naudojamiems vienkartiniams plastiko indams“, – apie renginio idėją pasakojo vienas iš organizatorių Dominykas Čečkauskas.

Kodėl stoties rajonas?

Žmones traukti į iki tol visai nepatrauklų stoties rajoną Dominykas Čečkauskas ėmė dar prieš kelerius metus, kai įkūrė restoraną „Keulė rūkė“. Restorano patalpos tuo metu buvo apipintos istorijomis, neva prostitutė tualete čia pagimdė negyvą kūdikį. Tačiau, kaip sako Dominykas, jis niekada nesibaidė jokių realybės atspalvių, atvirkščiai – kuo daugiau kontrastų ir išskirtinių patirčių, tuo geriau.

„Iš pradžių nebuvau didelis stoties rajono gerbėjas, bet jaučiau, kad ši vieta turi potencialo – dėl Halės turgaus, dėl to, kad čia buriasi įvairiausi žmonės – net ir prostitutės ar nusikaltėliai. Rajone tvyro toks laukinis jausmas. Idėja stoties rajone pradėti projektą pasiteisino – žmonės tai priėmė kaip egzotišką patirtį“, – pasakojo Dominykas Čečkauskas.

Pauliaus Janušonio nuotr./Dominykas Čečkauskas
Pauliaus Janušonio nuotr./Dominykas Čečkauskas

Kai žmonės ėmė rodyti susidomėjimą, Dominykas ėmė dar labiau plėsti stoties rajono galimybes – Pylimo gatvėje kartu su kolega Dariumi Kupliausku surengė maisto festivalį „Turgus“.

„Tai nebebuvo projektas dėl projekto. Pradėjome orientuotis į bendruomenę, jos kūrimą. Sekdami Londono „Broadway market“ pavyzdžiu, kai vienoje gatvėje esančios kepyklos, barai, kavinės kaip bendruomeninė iniciatyva ėmė kviestis kartu prekiauti įvairius maisto gamintojus, ūkininkus, mes padarėme tą patį – pasikalbėję su visais Pylimo gatvės gyventojais – nuo barų iki vinilo parduotuvių – čia surengėme skirtingo maisto festivalį“, – sako jis.

Ne vienerius metus Berlyne gyvenęs Dominykas, idėją keisti stoties rajoną, čia burti bendruomenę parsivežė ne iš užsienio, apie tai galvojo dar studijuodamas politikos istoriją.

„Man visą laiką buvo įdomios revoliucijos. O juk jos neįvyksta be panašiai mąstančių žmonių susibūrimo – masės. Tą patį galima pasakyti ir apie projektus, manau, kad tik subūrus bendruomenę galima nuveikti daug didesnių dalykų ir Vilnių padaryti aktualesnį, įdomesnį pasauliui. Būtent dėl to neseniai su keliais kolegomis įsteigėme Stoties rajono verslų asociaciją, į kurią po truputį jungiasi vis daugiau žmonių“, – pasakojo D.Čečkauskas. Šios asociacijos tikslas – kurti ir saugoti stoties rajono identitetą, kuris gali būti lengvai prarastas, kai ši vieta bus pradėta agresyviai plėtoti, taip pat vykdyti bendrą rajono komunikaciją ir siekti didinti institucijų skiriamą biudžetą įvairiems kultūriniams projektams.

Pasak Dominyko, Vilniuje šiuo metu labai trūksta alternatyvaus kultūros centro, tokios vietos poreikis tik auga. Apie tai galima spręsti iš besikuriančių mažų grass root tipo kultūrinių iniciatyvų, tokių kaip „Empty brain resort“, „Studium P“, Kirtimų kultūros centras.

„Mane visada žavėjo tokie Berlyne ir Londone matomi alternatyvūs ar neoficialūs kultūros centrai, kokių pas mus nėra. Jau daugiau nei trejus metus svajoju, kad kažkas panašaus būtų įkurta Vilniuje. Todėl praėjusiais metais „Turgus“ turėjo ne tik gastronominę, bet ir kultūrinę programą: vyko kino peržiūros, koncertai. Deja, sulaukėme daug nusiskundimų iš kaimynų, todėl ėmėme kalbėti su pokyčius stoties rajone inicijuojančiais „Lietuvos geležinkeliais“, svarstėme, kaip vietos trūkumą galėtume išspręsti drauge. Sutarėme dėl bendros krypties – skatinti žmonių užimtumą, kūrybiškumą, bendruomeniškumą, jaunimo saviraišką“, – apie bendradarbiavimo pradžią pasakojo D.Čečkauskas.

O kas gali būti geriau už naujas kulinarines patirtis, atradimus muzikoje, pažintis su išskirtiniais menininkais, kai visa tai – netradicinėje erdvėje, tarp traukinių vagonų.

„Mes nenorime koncentruotis tik į vietinę kultūrą, ji sudarys tik dalį mūsų programos. Didžiausią dėmesį skiriame užsienio atstovams – norime plėsti žmonių akiratį. Simboliška, kad esame būtent geležinkelio teritorijoje – per kultūrą norime kurti ryšius su užsienio menininkais ir Vilnių garsinti tarptautiniame kontekste“, – sakė Dominykas.

PLATFORMA – kokybiška muzika ir grafičiai ant traukinių

Kultūriniams renginiams bus skirtos dvi erdvės – scena lauke su milžinišku iš pastolių sukonstruotu kubu, kuris koncerto metu virs menine instaliacija. Kita erdvė – savo istoriją turintis traukinio vagonas.

Pauliaus Janušonio nuotr./„Turgus 2.0“ ir „Platforma“
Pauliaus Janušonio nuotr./„Turgus 2.0“ ir „Platforma“

„Vagonas, kurį pavertėme klubu, buvo jau nurašytas, atiduotas karinėms pratyboms. Kareiviai jame treniravosi atlikti įvairias užduotis, todėl vagono išorė, vidus ir langai atrodo visko matę. Bet mes jo tikrai nedailinsime, tokį ir paliksime“, – žada D.Čečkauskas.

Šalia klubo bus galima užsukti į savotišką muzikos mokyklą, kurioje atvykę išskirtiniai, inovatyvūs atlikėjai iš užsienio, muzikos profesionalams ar tiesiog besidomintiems skaitys pranešimus, rengs praktinius užsiėmimus. Vakare, žinoma, savo meistrystę rodys scenoje.

Kitas vagonas bus naudojamas gatvės menui – tikras šios srities meistras Ernestas Zacharevičius taps šios neįprastos galerijos kuratoriumi ir kvies užsienio gatvės meno žvaigždes.

„Menininkai pas mus atvyks mėnesiui ir kiekvieną dieną savo darbus kurs atvirose studijose, todėl žmonės galės matyti visą procesą. Meno ekspozicija bus ne tik traukinio viduje – grafičio meistrai galės piešti ir ant specialiai tam paskirto traukinio vagono“, – pasakojo D.Čečkauskas.

Turgus 2.0“ – pasaulinės virtuvės ir naujokų bandymai

„Turgaus“ dalis kalbės apie kulinariją. Iš pradžių čia suksis unikalūs maisto gamintojai, bus galima paragauti autentiškų įvairių šalių virtuvių patiekalų.

Be to, bus galimybė išbandyti ir užsienio šefų ruoštų šedevrų – kiekvieną mėnesį atvyks food truck’ai iš vis kitos pasaulio šalies.

O tiems, kurie nori dalytis savo kulinarinėmis idėjomis, tačiau neturi tam galimybių, bus įkurta profesionali virtuvė, kurioje, pasigaminę savo patiekalus, maisto entuziastai galės jais prekiauti.

Dar kažko trūksta?

Po triukšmingiausių vakarėlių traukinio vagone, savaitgalis bus skirtas ir vaikams. „Šeštadieniais su įdomių profesijų atstovais darysime workshop'us, o sekmadieniais „Turguje 2.0“ panašios dirbtuvės bus rengiamos gastronomine tema – juos kuruos šefai arba ūkininkai. Šeimos galės išmokti pačios pasigaminti, pavyzdžiui, kimchi“, – pasakojo Dominykas.

Organizatoriai neapsiriboja gastronomija ir menu. Štai prezidentiniuose 8-o dešimtmečio vagonuose įmonės ar freelanceriai galės ieškoti naujų kūrybinių įkvėpimų – čia bus įkurtos darbo vietos ir susitikimų kambariai.

Dar viename vagone bus įkurta parduotuvė, skirta ne komercinei veiklai, o bendruomenės kūrimui. „Vienoje vagono dalyje – grafičių parduotuvė, o kitoje – vintažinių drabužių parduotuvė, kurioje kiekvienas galės savo drabužius iškeisti į ten siūlomus. Tai ne tik kurs glaudžią, su mada susijusių, kūrybinių žmonių bendruomenę, bet ir atitiks mūsų požiūrį į ekologišką gyvenimo būdą“, – kalbėjo D.Čečkauskas.

Vilniaus geležinkelio stoties muziejuje „Turgus 2.0“ ir „Platforma“ pradės veikti jau nuo gegužės 5 dienos. Pirmasis renginys – „Stoties rajono krafto festivalis“, vėliau teritorija bus atidaroma nuo ketvirtadienio iki sekmadienio. Būtent sekmadieniais į stoties rajoną suvažiuos ūkininkai – Pylimo gatvė virs viena didele bendruomenės turgaviete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai