Ingredientai:
- 2 l vandens;
- 250 ml baltojo vyno acto;
- 4–6 vidutinio dydžio bulvės (galite net neskusti, tik kruopščiai nušveisti) ;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 2 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovintų česnakų miltelių;
- aliejaus, kepimui.
Gaminimas:
1. Dideliame inde sumaišykite vandenį ir actą. Naudodami specialią tarką, vadinamą mandolina, arba peiliu, supjaustykite bulves itin plonais griežinėliais, idealu, jei jie beveik persišvies. Bulvių griežinėlių bus daug!
2. Suberkite bulvių griežinėlius į paruoštą skystį, švelniai išmaišykite, kad nebūtų sulipę, ir palikite mirkti 10 min. Tuo metu kokį nors nemažą paviršių išklokite švariais virtuviniais ar popieriniais rankšluosčiais. Dėkite ant jų išgriebtus griežinėlius vienu sluoksniu, iš viršaus irgi patapšnokite rankšluosčiu, kad taptų kuo sausesni.
3. Ant kiek aukštesnio nei vidutinis karščio įkaitinkite platų, geriausiai storadugnį puodą, įpilkite aliejaus (jo turėtų būti bent 4–5 cm sluoksnis), o tada, kai aliejus įkais, dalimis berkite bulvių griežinėlius. Vienu kartu kepkite maždaug saują, neperkraukite puodo! Traškučiai iškeps per 2–3 min., išgriebkite juos kiaurasamčiu, dėkite ant popieriniais rankšluosčiais išklotų lėkščių. Kepkite naują porciją ir taip, kol nebeliks bulvių.
4. Dubenėlyje sumaišykite visus prieskonius, cukrų ir druską.
5. Iškepusius traškučius suberkite į gilų platų dubenį ir pagal skonį pabarstykite prieskoniais – vieniems jų patinka berti gausiau, kitiems mažiau. Jei prieskonių liko, panaudosite juos kepdami traškučius kitąsyk.