Specialių sekmadienio pietų, kur su kiaulienos patiekalais derintas rausvasis šampanas, metu šis šefas dirigavo visai virtuvės komandai ir pristatė ne vieną mėsišką skanėstą. Originalių pietų idėjos autorė – šampano žinovė Jūratė Sprindžiūnaitė, pernai inicijavusi tokią tradiciją ir startavusi nuo šampano derinimo su cepelinais.
Ingredientai:
pastabos:
1. Pagal šiuos kiekius pagaminsite pašteto būriui žmonių, tačiau ingredientus galite proporcingai mažinti;
2. Jei nerasite reikiamų ingredientų prekybos centre, ieškokite jų pas mėsininkus turguje. Labai svarbu, kad šie produktai būtų kuo šviežesni.
- 2 gabalai kiaulienos pažandės;
- kiaulienos kepenų (tiek pat, kiek dedama pažandės);
- 1 kg kiaulės plaučių;
- 4 kiaulės širdys;
- kelios galvos svogūnų;
- druskos, pagal skonį;
- juodųjų pipirų, pagal skonį;
- lauro lapas;
- sviesto, išlydyto;
- 1 galvutė česnako (ir dar kelios skiltelės papildomai);
- prieskoninių žolelių – petražolių, krapų stiebai, šiek tiek šviežio čiobrelio.
Gaminimas:
1. Į didelį puodą dėkite visą mėsą ir subproduktus, meskite neluptus svogūnus (jie suteikia spalvos, aromato, nesubyra verdant), kelias skilteles česnako, dėkite žoleles, lauro lapą, užpilkite šaltu vandeniu ir virkite ant lengvos ugnies bent porą valandų, bet gali prireikti ir visų trijų. Nuolatos tikrinkite, kada mėsa bus išvirusi.
2. Mėsai išvirus, leiskite mišiniui kiek atvėsti, nupilkite vandenį, išrinkite svogūnus, česnakus, žoleles, lauro lapą.
3. Likusią išvirusią mėsą susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės – ji gali būti glotnesnė ar rupesnė, kaip jums patinka. Galite malti ir per mėsmalę, tada jame išliks dar kiek stambesni gabaliukai. Įspauskite kelias skilteles šviežio česnako, pilkite lydytą sviestą, labai gerai išmaišykite, ragaukite, ar netrūksta prieskonių, jei reikia, berkite dar druskos, pipirų, o tada visą masę darsyk užvirkite. Jei norite, į šį paštetą galite šliūkštelėti šlaką brendžio ar konjako.
4. Pilkite į keraminį ar stiklinį plokščią indą, o gal mažesnius indelius ir padėkite šaltai. Šis paštetas gali būti tepamas, gali būti pjaustomas riekelėmis, darykite, kaip jums skaniau ir patogiau.