Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daržovės ant grilio – ne tik garnyrui, bet ir pagrindiniam patiekalui. Receptai

Vasarą daugelis mėgaujasi šašlykais, ant grilio skrudinamomis dešrelėmis ir žuvimi. Tačiau šiltą dieną alkį puikiai numalšina ir įvairūs daržovių patiekalai. Nors šios gėrybės dažniausiai naudojamos garnyrui, iš tiesų jos gali tapti ne ką prastesniu pagrindiniu patiekalu, tereikia žinoti geriausius derinius ir šiek tiek kepimo gudrybių.
Daržovių iešmeliai
Daržovių iešmeliai / Vida Press nuotr.

Daugelis ant grilio jau yra bandę kepti šviežias cukinijas, pomidorus, paprikas ar baklažanus. Tačiau, pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, vertėtų paragauti ir keptų gūžinių kopūstų, agurkų, smidrų ar pankolio stiebų. Šiek tiek apskrudę jie įgauna salstelėjusį skonį ir „pagauna“ dūmo kvapą.

„Ruošdami grilio patiekalus nebijokite improvizuoti. Kepti ant grotelių puikiai tiks ne tik šviežios, bet ir marinuotos daržovės. Galite rinktis jau paruoštas daržoves arba patys pasigaminti marinatą iš citrinų sulčių, medaus ir įvairių prieskonių. Ant grilio puikiai iškeps marinuotos saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, pievagrybiai, artišokai ar svogūnai“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Grilyje kepti pomidoriukai
Vida Press nuotr./Grilyje kepti pomidoriukai

Nepaverskite daržovių angliukais

Daugelį daržovių patiekalų ant grilio paruošti visai nesunku, tačiau maisto ekspertė ragina laikytis kelių pagrindinių taisyklių.

Ilgai kepamas daržoves, pavyzdžiui, bulves, apsukite folija, kad šios per daug neapskrustų.

„Norėdami skaniai ir sveikai paruošti daržoves, pasirinkite tinkamą grilio temperatūrą ir jokiu būdu jų neperkepkite. Ilgai kepamas daržoves, pavyzdžiui, bulves, verčiau apsukite folija, kad šios per daug neapskrustų. Taip pat, saikingai naudokite prieskonius – nepersūdykite ir venkite riebių padažų. Taip daržovės bus skanesnės, išlaikys natūralų skonį ir daugiau naudingųjų medžiagų“, – ragina V.Juodkazienė.

Vietoje šašlykų – daržovių iešmeliai

Nors daržovių iešmeliai daugeliui gali nuskambėti kaip lengvas užkandis prieš pagrindinį patiekalą, pasak V.Juodkazienės, jais galima tikrai neblogai pasisotinti.

„Viskas priklauso nuo to, kokias daržoves pasirinksite. Jei ant iešmelio mausite vien gūžinių salotų lapus su keliais agurkas ar pomidorais, tai bus išties lengvas patiekalas, atstojantis įprastą garnyrą. Tačiau, jei šiam vėrinukui pasirinksite baklažaną, turintį daug maistinių medžiagų, kurios greitai suteikia sotumo jausmą, neliksite alkani. Taip pat, prie baklažanų itin dera varškės, kamambero ir halumio sūris“, – sako V.Juodkazienė ir dalijasi lengvu ir greitai paruošiamu daržovių iešmelių receptu.

Vida Press nuotr./Daržovių iešmeliai
Vida Press nuotr./Daržovių iešmeliai

Ingredientai (2 asm.):

  • 400 g baklažano;
  • 200 g varškės sūrio;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 2 geltonosios paprikos;
  • 2 trumpavaisiai agurkai;
  • 10 vyšninių pomidorų;
  • 70 ml alyvuogių aliejaus;
  • 70 ml citrinų sulčių;
  • šviežių arba džiovintų petražolių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Baklažaną, cukiniją ir agurkus supjaustykite griežinėliais. Papriką supjaustykite stambesniais gabalėliais.

2. Viską sudėkite į indą su pomidorais ir užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Indą uždenkite maistine plėvele ir marinuokite apie 1 valandą.

3. Sūrį supjaustykite stambesniais gabalėliais ir kartu su daržovėmis sumaukite ant iešmų.

4. Kepkite iki 10 minučių, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek apskrus.

Jūsų dėmesiui – dar keli panašūs receptai:

Žiedinių kopūstų vėrinukai
Receptas: Žiedinių kopūstų vėrinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (gūžė)
Paprikos: 2.00 vnt. (geltonųjų paprikų ankštys)
Alyvų aliejus 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 50.00 g (sauja susmulkintų)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kopūstą išskirstykite žiedynėliais. Juos pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite žalumynais. Sudėkite į dubenėlį, užpilkite plaktais kiaušiniais ir gerai išmaišykite.

2. Svogūnus ir paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite stambokais gabaliukais.

3. Kopūstų žiedynėlius pakaitomis su svogūnų ir paprikų gabaliukais suverkite ant medinių iešmelių. Paruoštus vėrinukus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus ar ant žarijų. Prieš patiekdamos apšlakstykite citrinų sultimis.

 

Suskleisti
Daržovių vėrinukai
Receptas: Daržovių vėrinukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Ridikėliai 300.00 g
Cukinijos: 400.00 g (2 nedidelės)
Paprikos: 400.00 g (po vieną raudonosios bei geltonosios paprikos ankštį)
Svogūnai: 100.00 g (nedidelių)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (arba citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kvapieji pipirai 5.00 g
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti

1. Česnakų skilteles nulupkite. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite kvadratėliais. Cukiniją supjaustykite 3-4 cm pločio griežinėliais. Žiedinį kopūstą išdalykite žiedynėliais. Ridikėlių lapus nupjaukite.

2. Taip paruoštas daržoves suverkite ant medinių smeigtukų. Vėrinukus talpiai sudėkite į didelį stiklainį. Sudėkite nesmulkintus česnakus ir užpilkite ataušusiu marinatu.

3. Marinatui vandenį užvirinkite su druska ir kvapiaisiais pipirais, nukelkite nuo ugnies ir supilkite aliejų bei citrinų sultis. Atvėsusiu skysčiu užpilkite paruoštus vėrinukus.

4. Taip paruoštos daržovės ilgai negenda.

Suskleisti
Vegetariniai šašlykai
Receptas: Vegetariški šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 600.00 g (žaliųjų, geltonųjų, raudonųjų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Sūris: 400.00 g (fermentinio)
Pievagrybiai: 150.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 st.
Daržovių prieskoniai 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės)
Kaip gaminti

1. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Sūrį supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais. Pievagrybius nuvalykite.

2. Daržoves, pievagrybius ir sūrį pramaišiui suverkite ant iešmų.

3. Paruoškite marinatą: sugrūskite česnakus, susmulkinkite čiobrelius. Aliejų sumaišykite su daržovių prieskoniais, čiobreliais, saldžiųjų paprikų milteliais ir česnakais.

4. Šašlykus sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, uždenkite ir 12 val. palaikykite šaldytuve.

5. Daržovių šašlykus sudėkite ant grotelių ir 6–8 min. kepkite. Paskui apverskite ir kepkite dar 6–7 min.

Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“

Suskleisti
Bulvių šašlykai
Receptas: Bulvių šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 10
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (nedidelės)
Sultys: 3.00 valg. š. (obuolių)
Actas: 3.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Bazilikai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (Dižono)
Medus: 1.00 valg. š. (skystas)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (1/4 arbat. š.)
Pievagrybiai: 12.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Cukinijos: 1.00 vnt.
Kukurūzai: 1.00 vnt. (burbuolė - nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Bulves supjaustykite stambesniais griežinėliais ir apvirkite, tik jokiu būdu nepervirkite.

 

2. Į didelį tvirtą plastikinį maišelį supilkite obuolių sultis, raudonojo vyno actą, sojų padažą, alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus bazilikus, Dižono garstyčias, sugrūstą česnaką, nepamirškite medaus ir įberkite juodųjų pipirų.

 

3. Į gautą masę sudėkite grybus, pjaustytas raudoną saldžiąją papriką, cukiniją, kukurūzų burbuolę ir apvirtas bulves. Gerai sukratykite, kad marinatas tinkamai pasiskirstytų tarp daržovių, ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

 

4. Kepsninės groteles sutepkite augaliniu aliejumi, suverkite daržoves ant iešmelių ir sudėkite juos ant grotelių. Kepkite 10–15 min., nuolat pavartydami.

 

Skaitykite plačiau: Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams

Suskleisti
Daržovių vėrinukai
Receptas: Virš žarijų kepti daržovių iešmeliai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Paprikos: 1.60 kg (perpus geltonųjų ir raudonųjų)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml
Actas: 150.00 ml (obuolių)
Balzaminis actas: 60.00 ml
Sojos padažas: 50.00 ml
Česnakai: 5.00 skiltelės
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Atskirame inde paruoškite marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto.

2. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į plastikinį maišelį be skylučių. Tuomet įspauskite smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstykite prieskoniais, supilkite sojų padažą ir pagamintą marinatą. Maišelį uždarykite ir gerai papurtykite, kad viskas jame susimaišytų. Palikite marinuotis 15 minučių.

3. Vėliau suverkite ant iešmelių ir virš žarijų kepkite apie 10 minučių.

Suskleisti
Duonos šašlykai
Receptas: Duonos šašlykai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Mielės: 25.00 g
Miltai: 4.00 st.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 300.00 g (vynuoginių)
Kopūstai: 1.00 vnt. (keli garbanotųjų kopūstų lapai)
Krapai: 2.00 valg. š.
Vanduo: 350.00 ml (37 °C temperatūros)
Druska: 1.00 arbat. š.
krapai (švieži, smulkinti) 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mieles sumaišykite su vandeniu, druska, aliejumi ir, po truputį berdami  miltus, užminkykite minkštą tešlą. Ją uždenkite ir palikite 40 min. pakilti.

2. Iš pakilusios tešlos suvoliokite volelius ir supjaustykite gabaliukais (kaip gaminant varškėčius). Juos suverkite ant medinių iešmelių ir ant nelabai karštų žarijų kepkite 3–4 min. Kad tešla nepriliptų prie grotelių, iešmus geriau laikyti rankose.

3. Iškepusius tešlos gabaliukus pramaišiui su pomidorais ir garbanotųjų kopūstų lapų gabaliukais suverkite ant švarių iešmelių ir apibarstykite susmulkintais krapais.

Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais