Daugelis ant grilio jau yra bandę kepti šviežias cukinijas, pomidorus, paprikas ar baklažanus. Tačiau, pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, vertėtų paragauti ir keptų gūžinių kopūstų, agurkų, smidrų ar pankolio stiebų. Šiek tiek apskrudę jie įgauna salstelėjusį skonį ir „pagauna“ dūmo kvapą.
„Ruošdami grilio patiekalus nebijokite improvizuoti. Kepti ant grotelių puikiai tiks ne tik šviežios, bet ir marinuotos daržovės. Galite rinktis jau paruoštas daržoves arba patys pasigaminti marinatą iš citrinų sulčių, medaus ir įvairių prieskonių. Ant grilio puikiai iškeps marinuotos saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, pievagrybiai, artišokai ar svogūnai“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.
Vida Press nuotr./Grilyje kepti pomidoriukai
Nepaverskite daržovių angliukais
Daugelį daržovių patiekalų ant grilio paruošti visai nesunku, tačiau maisto ekspertė ragina laikytis kelių pagrindinių taisyklių.
Ilgai kepamas daržoves, pavyzdžiui, bulves, apsukite folija, kad šios per daug neapskrustų.
„Norėdami skaniai ir sveikai paruošti daržoves, pasirinkite tinkamą grilio temperatūrą ir jokiu būdu jų neperkepkite. Ilgai kepamas daržoves, pavyzdžiui, bulves, verčiau apsukite folija, kad šios per daug neapskrustų. Taip pat, saikingai naudokite prieskonius – nepersūdykite ir venkite riebių padažų. Taip daržovės bus skanesnės, išlaikys natūralų skonį ir daugiau naudingųjų medžiagų“, – ragina V.Juodkazienė.
Vietoje šašlykų – daržovių iešmeliai
Nors daržovių iešmeliai daugeliui gali nuskambėti kaip lengvas užkandis prieš pagrindinį patiekalą, pasak V.Juodkazienės, jais galima tikrai neblogai pasisotinti.
„Viskas priklauso nuo to, kokias daržoves pasirinksite. Jei ant iešmelio mausite vien gūžinių salotų lapus su keliais agurkas ar pomidorais, tai bus išties lengvas patiekalas, atstojantis įprastą garnyrą. Tačiau, jei šiam vėrinukui pasirinksite baklažaną, turintį daug maistinių medžiagų, kurios greitai suteikia sotumo jausmą, neliksite alkani. Taip pat, prie baklažanų itin dera varškės, kamambero ir halumio sūris“, – sako V.Juodkazienė ir dalijasi lengvu ir greitai paruošiamu daržovių iešmelių receptu.
Vida Press nuotr./Daržovių iešmeliai
Ingredientai (2 asm.):
- 400 g baklažano;
- 200 g varškės sūrio;
- 1 nedidelė cukinija;
- 2 geltonosios paprikos;
- 2 trumpavaisiai agurkai;
- 10 vyšninių pomidorų;
- 70 ml alyvuogių aliejaus;
- 70 ml citrinų sulčių;
- šviežių arba džiovintų petražolių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Baklažaną, cukiniją ir agurkus supjaustykite griežinėliais. Papriką supjaustykite stambesniais gabalėliais.
2. Viską sudėkite į indą su pomidorais ir užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Indą uždenkite maistine plėvele ir marinuokite apie 1 valandą.
3. Sūrį supjaustykite stambesniais gabalėliais ir kartu su daržovėmis sumaukite ant iešmų.
4. Kepkite iki 10 minučių, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek apskrus.
Jūsų dėmesiui – dar keli panašūs receptai:
Ingredientai
Paprikos:
2.00 vnt. (geltonųjų paprikų ankštys)
Alyvų aliejus 2.00 valg. š.
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Kopūstą išskirstykite žiedynėliais. Juos pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite žalumynais. Sudėkite į dubenėlį, užpilkite plaktais kiaušiniais ir gerai išmaišykite.
2. Svogūnus ir paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite stambokais gabaliukais.
3. Kopūstų žiedynėlius pakaitomis su svogūnų ir paprikų gabaliukais suverkite ant medinių iešmelių. Paruoštus vėrinukus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus ar ant žarijų. Prieš patiekdamos apšlakstykite citrinų sultimis.
Suskleisti
Ingredientai
Paprikos:
400.00 g (po vieną raudonosios bei geltonosios paprikos ankštį)
Actas:
2.00 valg. š. (arba citrinų sulčių)
Kaip gaminti
1. Česnakų skilteles nulupkite. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite kvadratėliais. Cukiniją supjaustykite 3-4 cm pločio griežinėliais. Žiedinį kopūstą išdalykite žiedynėliais. Ridikėlių lapus nupjaukite.
2. Taip paruoštas daržoves suverkite ant medinių smeigtukų. Vėrinukus talpiai sudėkite į didelį stiklainį. Sudėkite nesmulkintus česnakus ir užpilkite ataušusiu marinatu.
3. Marinatui vandenį užvirinkite su druska ir kvapiaisiais pipirais, nukelkite nuo ugnies ir supilkite aliejų bei citrinų sultis. Atvėsusiu skysčiu užpilkite paruoštus vėrinukus.
4. Taip paruoštos daržovės ilgai negenda.
Suskleisti
Ingredientai
Paprikos:
600.00 g (žaliųjų, geltonųjų, raudonųjų)
Sūris:
400.00 g (fermentinio)
Daržovių prieskoniai 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
1. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Sūrį supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais. Pievagrybius nuvalykite.
2. Daržoves, pievagrybius ir sūrį pramaišiui suverkite ant iešmų.
3. Paruoškite marinatą: sugrūskite česnakus, susmulkinkite čiobrelius. Aliejų sumaišykite su daržovių prieskoniais, čiobreliais, saldžiųjų paprikų milteliais ir česnakais.
4. Šašlykus sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, uždenkite ir 12 val. palaikykite šaldytuve.
5. Daržovių šašlykus sudėkite ant grotelių ir 6–8 min. kepkite. Paskui apverskite ir kepkite dar 6–7 min.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
Suskleisti
Ingredientai
Sultys:
3.00 valg. š. (obuolių)
Actas:
3.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Medus:
1.00 valg. š. (skystas)
Kaip gaminti
1. Bulves supjaustykite stambesniais griežinėliais ir apvirkite, tik jokiu būdu nepervirkite.
2. Į didelį tvirtą plastikinį maišelį supilkite obuolių sultis, raudonojo vyno actą, sojų padažą, alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus bazilikus, Dižono garstyčias, sugrūstą česnaką, nepamirškite medaus ir įberkite juodųjų pipirų.
3. Į gautą masę sudėkite grybus, pjaustytas raudoną saldžiąją papriką, cukiniją, kukurūzų burbuolę ir apvirtas bulves. Gerai sukratykite, kad marinatas tinkamai pasiskirstytų tarp daržovių, ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
4. Kepsninės groteles sutepkite augaliniu aliejumi, suverkite daržoves ant iešmelių ir sudėkite juos ant grotelių. Kepkite 10–15 min., nuolat pavartydami.
Skaitykite plačiau: Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams
Suskleisti
Ingredientai
Paprikos:
1.60 kg (perpus geltonųjų ir raudonųjų)
Actas:
150.00 ml (obuolių)
Kaip gaminti
1. Atskirame inde paruoškite marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto.
2. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į plastikinį maišelį be skylučių. Tuomet įspauskite smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstykite prieskoniais, supilkite sojų padažą ir pagamintą marinatą. Maišelį uždarykite ir gerai papurtykite, kad viskas jame susimaišytų. Palikite marinuotis 15 minučių.
3. Vėliau suverkite ant iešmelių ir virš žarijų kepkite apie 10 minučių.
Suskleisti
Ingredientai
Kopūstai:
1.00 vnt. (keli garbanotųjų kopūstų lapai)
Vanduo:
350.00 ml (37 °C temperatūros)
krapai (švieži, smulkinti) 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
1. Mieles sumaišykite su vandeniu, druska, aliejumi ir, po truputį berdami miltus, užminkykite minkštą tešlą. Ją uždenkite ir palikite 40 min. pakilti.
2. Iš pakilusios tešlos suvoliokite volelius ir supjaustykite gabaliukais (kaip gaminant varškėčius). Juos suverkite ant medinių iešmelių ir ant nelabai karštų žarijų kepkite 3–4 min. Kad tešla nepriliptų prie grotelių, iešmus geriau laikyti rankose.
3. Iškepusius tešlos gabaliukus pramaišiui su pomidorais ir garbanotųjų kopūstų lapų gabaliukais suverkite ant švarių iešmelių ir apibarstykite susmulkintais krapais.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
Suskleisti