Svariausia priežastis, dėl kurios daržoves geriau šaldyti nei konservuoti, ta, kad jose lieka daugiau maistinių medžiagų. Šaldymas neatima daug laiko, apsieinama be ne itin sveiko acto, cukraus, druskos.
♦ Subrendusius nepažeistus brokolinius ir žiedinius kopūstus, išskirstytus žiedynais, porus, stambias morkas, šparagines pupeles, kukurūzų burbuoles supjaustykite 3–4 cm gabalėliais.
♦ Iš nuluptų perpus perpjautų cukinijų, moliūgų, neluptų saldžiųjų paprikų išskobkite sėklas, minkštimą stambiai supjaustykite.
♦ Kad daržo gėrybės neprarastų įprastos spalvos, atšildant neištižtų, į specialią tarą (plastikines dėžutes ar maišelius) jas dėkite apdorotas verdančiu vandeniu. Pusę didelio puodo pripilkite vandens, užvirinkite.
♦ Paruoštas daržoves sudėkite į sietelį su rankena, kelioms minutėms panardinkite jį į verdantį vandenį.
♦ Ištraukusi perliekite daržoves šaltu (galite atvėsinti jį ledukais) virintu vandeniu, palikite nuvarvėti ir atvėsti (kietesnes daržoves galite švelniai nuspausti popieriniu rankšluosčiu).
♦ Supakuokite į pasirinktą tarą ir dėkite į šaldiklį.
Plikymo laikas, laikymo trukmė:
Daržovės |
Plikyti |
Laikyti |
Briuseliniai kopūstai |
3 min. |
iki 12 mėn. |
Žiediniai kopūstai |
4 min. |
iki 12 mėn. |
Morkos |
5 min. |
iki 12 mėn. |
Brokoliai |
3 min. |
iki 12 mėn. |
Šparaginės pupelės |
3 min. |
iki 12 mėn. |
Gliaudyti žirniai |
2 min. |
iki 12 mėn. |
Cukinijos |
3 min. |
iki 12 mėn. |
Moliūgai |
1 min. |
iki 10 mėn. |
Saldžiosios paprikos |
2 min. |
iki 10 mėn. |
Porai |
3 min. |
iki 10 mėn. |
Kukurūzų burbuolės |
4 min. |
iki 8 mėn. |
KULINARINIS EKSPERIMENTAS
Užsišaldykite šviežių agurkų!
Iš tinkamai paruoštų ir užšaldytų tokių daržovių žiemą pasigaminsite gaivių salotų ar šaltibarščių.
♦ Agurkus nulupkite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas, minkštimą supjaustykite smulkiais kubeliais.
♦ Suberkite į specialius šaldymo indelius, sandariai uždarykite ir dėkite į šaldiklį.
♦ Daržoves pjaustykite stambiais gabalais, šiaudeliais tarkuoti švieži agurkai atšilę pavandenija, praranda gerą skonį.