Tinklaraštininkė K.Pišniukaitė-Šimkienė sako, jog laikotarpis, kuomet parduotuvių lentynose vėl atsiranda šviežio derliaus, jos šeimoje labai laukiamas. Daržovės jai svarbios dėl kelių priežasčių.
„Šviežio derliaus aš labai pasiilgstu. Ne tik dėl to, kad organizmui po žiemos trūksta maistinių medžiagų, nes jau išnaudotos visos vitaminų sankaupos, bet ir dėl spalvų. Man labai svarbu maisto išvaizda, kadangi savo tinklaraščiui patiekalus fotografuoju, labai norisi tų ryškių, gražių daržovių“, – sako tinklaraštininkė.
Anos jos, svarbiausia, kad į savo racioną įtrauktume kuo daugiau įvairių spalvų daržovių – nuo to stipriai priklauso, kiek įvairiausių vitaminų, mineralų ir naudingųjų medžiagų gauna žmogaus organizmas.
Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė, vos pasirodę ypač didelio susidomėjimo parduotuvėse iš karto sulaukia švieži lietuviški agurkai ir pomidorai. Tačiau pirkėjai perka ir iš pietinių šalių importuojamas šviežias daržoves, tarp kurių labai mėgstami įvairių rūšių kopūstai, bulvės, ridikėliai, krapai ar skirtingos salotos.
K.Pišniukaitė-Šimkienė dalinasi 3 receptais, kuriuose šviežio derliaus daržovės nušvito kitomis spalvomis.
Šiltos šviežių bulvių ir lęšių salotos
Šios salotos ne tik skanios bei maistingos, bet ir sočios – baltymų, o tuo pačiu ir sotumo, joms suteikia lęšiai. Skonio paslaptis šiuo atveju slypi medaus-garstyčių padaže, kuris įsigeria į lęšius ir puikiai apjungia visus ingredientus į skanią visumą. Jei norisi, papildomai salotas galima pagardinti fetos ar ožkos sūriu.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 10 mažų šviežių bulvyčių;
- šlakelis aliejaus;
- druskos;
- pipirų;
- 1 stiklinė žaliųjų lęšių;
- 4 savojos kopūstų lapai (tinka ir kiti žalumynai, pavyzdžiui, špinatai, rukola ar pan.);
- saujelė šviežių ridikėlių;
- saujelė šviežių krapų.
padažui:
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto (tinka ir kitos acto rūšys);
- 1 valg. šaukšt. medaus (veganiškai salotų versijai – klevų sirupo);
- 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Bulvytes pjauname perpus, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad tarpusavyje per daug nesiliestų. Kepame iki 200 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje (geriausia – su vėjelio funkcija) apie 30 minučių, kol bulvytės iškepa ir gražiai apskrunda.
2. Išverdame lęšius – tik labai svarbu jų nepervirti, geriausia verdant ragauti ir nukošti, kai bus išvirę, bet dar šiek tiek kietesni.
3. Supjaustome kopūstą, ridikėlius, susmulkiname krapus.
4. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
5. Dubenyje sumaišome keptas bulvytes, virtus lęšius, daržoves ir padažą.
Vienos skardos česnakinės krevetės su pavasario daržovėmis
Vienos skardos patiekalai yra ypač greiti, patogūs ir lengvai pagaminami, o skonių sukurti galima pačių įvairiausių. Šį kartą – skanus ir maistingas česnakinių krevečių ir pavasario daržovių derinys. Beje, daržoves galima naudoti pačias įvairiausias, kokias tik mėgstate ir turite. Svarbiausia, kad naudojamų daržovių kepimo laikas būtų panašus. Tuo tarpu vietoje krevečių galite naudoti savo mėgstamą žuvį – patiekalui taip pat puikiai tinka lašiša. Tik tokiu atveju žuvį dėkite kepti kartu su daržovėmis, šiek tiek anksčiau nei krevetes.
Ingredientai:
- kuo daugiau įvairių daržovių (Kristina naudojo morkas, kaliaropes, romanesco brokolį, ridikėlius, vyšninius pomidorus, šviežius svogūnėlius);
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų;
- džiovintų žolelių mišinio;
- 300 g karališkų krevečių;
- 3 skiltelės česnako;
- šviežio rozmarino.
Gaminimas:
1. Supjaustome daržoves. Sumaišome jas su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Paskleidžiame daržoves ant kepimo skardos. Dedame į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 10 minučių.
2. Krevetes sumaišome su aliejumi, tarkuotu česnaku, druska ir pipirais. Kai daržovės apkepa, ant viršaus išdėliojame krevetes ir šviežią rozmariną. Kepame viską orkaitėje dar 10 minučių.
Tailandietiški ryžių makaronai su riešutų sviesto padažu
Daug kas mėgsta Azijos skonius, bet klysta manydami, kad namų sąlygomis azijietiškus patiekalus paruošti labai sudėtinga. Iš tiesų tai labai lengva, parduotuvėse galite rasti visų reikalingų ingredientų ir vos per kelias minutes namie pagaminti skaniausius egzotiškus patiekalus.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 200 g ryžių makaronų;
- 2 morkos;
- 1/2 nedidelio raudonojo kopūsto;
- 1 baltojo ridiko (tinka ir paprasti ridikėliai);
- 2 skiltelės česnako;
- 2 cm ilgio imbiero šaknies gabaliukas;
- sauja žemės riešutų;
- aliejaus, kepimui (Kristina naudojo kokosų aliejų);
- sauja šviežių svogūnėlių su laiškais (patiekimui);
- sezamų sėklų (patiekimui).
padažui:
- 50 ml kreminio žemės riešutų sviesto;
- 50 ml šviežių apelsinų sulčių;
- 50 ml vandens;
- 30 ml sojos padažo (versijai be gliuteno – Tamari);
- 1/2 žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- 2 valg. šaukšt. cukraus arba medaus;
- 1 valg. šaukšt. skrudintų sezamų aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Išverdame ryžių makaronus (tik neperverdame, užteks vos kelių minučių virimo!). Išvirusius makaronus perliejame šaltu vandeniu.
2. Visas daržoves supjaustome plonomis juostelėmis.
3. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
4. Keptuvėje įkaitiname aliejų, įtarkuojame česnaką ir imbierą, kepiname minutę. Į keptuvę beriame daržoves ir smulkintus žemės riešutus, kepiname dar minutę (ne ilgiau, daržovės turi tik lengvai apskrusti). Į keptuvę dedame ryžių makaronus, supilame padažą ir kaitiname maišydami dvi minutes.
5. Patiekiame pabarstę sezamais ir svogūnų laiškais.