Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, pastaraisiais metais daržovės tapo itin populiarios dėl besikeičiančių žmonių mitybos įpročių. Vis daugiau lietuvių daržoves pradėjo valgyti ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet ir naudoti įvairių kepinių – keksų, pyragų, sausainių ar tortų gamyboje.
„Joks kitas produktas nesuteikia tiek galimybių improvizuoti ir kurti. Daržovės – vienas universaliausių maisto produktų, todėl nieko keisto, kad jos skinasi kelią į joms, iš pirmo žvilgsnio, ne visai tinkamą vietą – desertų lentyną. Kai kurios daržovės ypač puikiai tinka skanėstams, pavyzdžiui, šviežios morkos tiesiog prašosi į tortą. Pagardintas meduolių prieskoniais, praturtintas riešutais ir džiovintais vaisiais, morkų tortas yra vienas geriausių rudeninių desertų“, – sako N.Juchnevič.
Pasak maisto gaminimo ekspertės, morkų, burokėlių, cukinijų, brokolių, pomidorų ar kopūstų pyragai – puiki alternatyva tradiciniams saldiems pyragams. „Šiuos kepinius pagardinus ne cukrumi, o, pavyzdžiui, medumi ar datulėmis, desertas taps ne tik skanus, bet ir sveikas“, – pataria ji.
Siūlo mėgautis saikingai: desertas ir lieka desertu
Maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė pastebi, kad daržovių naudojimas desertų gamybai – itin sena tradicija, kurią lietuviai tiesiog buvo primiršę. Tiesa, ji pastebi, kad gaminant tokį desertą reikia neapsigauti – jis vis vien išlieka desertu.
„Be abejo, desertai su daržovėmis iš esmės yra labiau sveiki ir naudingi žmogaus organizmui. Vis tik, kalbėdami apie juos, turime žiūrėti ne tik į maistinę vertę, bet į tai, kaip ir su kuo yra gaminamos daržovės. Gaminant daržovių desertą, karštis kai kurias medžiagas, pavyzdžiui, vitaminus gali paveikti, o kitoms nieko nepadaro, tad reiktų atsižvelgti į gaminimo temperatūrą. Taip pat itin svarbu atidžiai žiūrėti į receptų sudėtį, nes jei juose daržovių yra mažiau nei cukraus ar miltai yra paprasti, ne viso grūdo, toks desertas vargu ar bus sveikesnis“, – sako A.Matulevičiūtė.
Maisto ekspertė pataria cukrų keisti į datules, miltus – į riešutus arba rinktis įdomesnius bei sveikesnius, pavyzdžiui, bolivinių balandų, rudųjų ryžių ar kokosų miltus.
Siūlyčiau desertų gamyboje išbandyti avokadą, sojų varškę, kokosų aliejų, kakavos sviestą ar bananą vietoje kiaušinio.
„Taip pat siūlyčiau desertų gamyboje išbandyti avokadą, sojų varškę, kokosų aliejų, kakavos sviestą ar bananą vietoje kiaušinio. Toks desertas taps tinkamas žmonėms, netoleruojantiems glitimo, pieno produktų ar propaguojantiems vegetarinę mitybą. Dažnai tokie desertai yra sveikesni dėl to, kad juose naudojami neperdirbti produktai, taip pat gausu vaisių, sėklų ir riešutų. Pastebiu, kad šiuo metu vis dar populiarūs žaliavalgiški tortai, kuriems naudojami įvairių daržovių pertepimai – agurkų, burokėlių ar saldžiųjų bulvių“, – pasakoja A.Matulevičiūtė.
Jūsų dėmesiui – kelių įdomių desertų su daržovėmis receptai:
Šokoladinis avokadų pyragas be cukraus
Ingredientai:
- 2 avokadai;
- 3 kiaušiniai;
- 150 g miltų;
- 50 g sviesto;
- 4 valg. šaukšt. medaus;
- 2 valg. šaukšt. kakavos;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Ištirpinkite sviestą, o avokadų minkštimą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Tuomet ištirpintą sviestą išplakite su kiaušiniais, vanilės ekstraktu, medumi ir trintais avokadais.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, o į avokadų masę suberkite miltų mišinį, kakavą ir viską gerai išmaišykite.
3. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir supilkite gautą masę. Dėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.
Moliūgų sausainiai-keksiukai
Ingredientai:
- 300 g moliūgo;
- 150 g cukraus;
- 4 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 kiaušiniai;
- 50 g varškės;
- 350 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Dėkite į verdantį vandenį ir trumpai pavirkite, o jam išvirus – sutrinkite jį trintuvėje.
2. Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir ten pat sudėkite varškę, moliūgo tyrę ir prieskonius. Papildomai sausainių masę galite pagardinti vaniliniu cukrumi, cinamonu ar kardamonu. Tuomet sudėkite miltus ir kepimo miltelius ir pradėkite minkyti tešlą. Jeigu tešla gavosi kieta – iškočiokite ją ir sausainius išspauskite formelėmis, o jei tešla minkšta – šlapiu arbatiniu šaukšteliu išdėliokite tešlos kauburėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba dėkite į keksiukų formeles.
3. Moliūgų sausainius kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Iškepusiems sausainiams leiskite šiek tiek atvėsti.
Šokoladinis burokėlių pyragas
Ingredientai:
- 300 g viso grūdo avižų miltų;
- 50 g kakavos miltelių;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- 200 g juodojo šokolado;
- 100 g kokosų aliejaus;
- 3 kiaušinių;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 200 g datulių pastos;
- 1 vidutinio dydžio smulkiai tarkuoto burokėlio.
Gaminimas:
1. Cukrų su kiaušiniais bei vanilės ekstraktu išplakite iki putų.
2. Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite juodąjį šokoladą su kokosų aliejumi.
3. Tuomet kitame dubenyje sumaišykite likusius ingredientus – miltus, kakavą ir druską.
4. Galiausiai viską sudėkite į vieną dubenį ir išmaišykite. Pabaigoje sudėkite tarkuotą burokėlį ir dar kartą viską išmaišykite.
5. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite gautą tešlą.
6. Burokėlių pyragą su šokoladu kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Iškepus pyragą, ištraukite jį iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti.
Desertiniai saldžiųjų bulvių triufeliai
Ingredientai::
- 400 g kreminės saldžiųjų bulvių košės;
- 200 g juodojo šokolado drožlių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės;
- 100 g kokosų drožlių arba smulkiai supjaustytų riešutų.
Gaminimas:
1. Į nedidelį atskirą dubenėlį sudėkite šokolado drožles. Jas ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba garų vonelėje.
2. Kai šokolado drožlės visiškai ištirps, į tą patį dubenėlį dėkite bulvių košę, berkite vanilę ir viską labai gerai išmaišykite. Gautą mišinį įdėkite į šaldytuvą ir leiskite jam sustingti.
3. Vėliau iš mišinio suformuokite norimo dydžio rutuliukus ir ant jų berkite kokoso drožlių arba smulkiai pjaustytų riešutų.
4. Gautus rutuliukus sudėkite ant skardos ir dėkite į šaldytuvą, kad jie sustingtų.