„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Daržovių mėgėjams: 3 įdomūs ir skanūs patiekalai, kuriuos paruošite ant grilio

Vasarą norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gryname ore dažnam neatsiejamas nuo iškylų bei grilio. Nors dažniausiai esame pripratę ant gyvos ugnies kepti kepsnius, šašlykus ar kitus mėsos gaminius, nepamirškime ir skanėstų iš daržovių. Šįsyk trejetukas, subalansuotas vegetarams ir veganams.
Keptos daržovės
Keptos daržovės / Vida Press nuotr.

Puikiais receptais pranešime žiniasklaidai dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Grilyje keptų nektarinų bei cukinijų salotos su mėtų padažu

Ingredientai:

  • 3 nektarinai;
  • 1 cukinija;
  • 1 sauja sėjamosios pipirnės;
  • 1 sauja šviežių mėtų;
  • 1 sauja baziliko;
  • 1 citrina;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Supjaustykite nektarinus per pusę, o tada puseles dar į 4-8 skilteles. Cukiniją pjaustykite plonais, išilgais pjūviais.

2. Supjaustytą cukiniją bei nektarinus kepkite ant grilio apie 2-4 minutes iš kiekvienos pusės.

3. Visus likusius ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.

4. Į didelę lėkštę sudėkite cukiniją bei nektarinus ir pagardinkite pagamintu padažu. Šis patiekalas palepins gomurį tiek karštas, tiek šaltas.

Vida Press nuotr./Keptos cukinijos
Vida Press nuotr./Keptos cukinijos

Grilyje keptų daržovių fachita su kreminiu aitriųjų paprikų padažu

Ingredientai:

marinatui:

  • ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus;
  • ¼ žaliosios citrinos sulčių;
  • 2 smulkintos česnako skiltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
  • 1 arbat. šaukštelio smulkinto kumino;
  • 1 arbat. šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnis pipirų.

kreminiam padažui:

  • 2-6 aitriosios paprikos (be kotelių, perpjautų per pusę);
  • 1-2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 stiklinė anakardžio riešutų (4-8 valandas mirkytų vandenyje ir nusausintų);
  • 0,5 stiklinės sojos arba migdolų pieno;
  • ¼ stiklinės vandens;
  • ¼ stiklinės žaliosios citrinos sulčių;
  • 2 arbat. šaukštelių agavos sirupo;
  • 0,5 stiklinės šviežios kalendros;
  • žiupsnelis druskos.

grilio daržovėms:

  • 450 g smidrų;
  • 2 dideli pievagrybiai (supjaustyti išilgai);
  • didelė cukinija (supjaustytos griežinėliais);
  • 1 paprikos (supjaustytos juostelėmis), raudonojo svogūno.
Vida Press nuotr./Kepti smidrai
Vida Press nuotr./Kepti smidrai

patiekimui:

  • 4-6 tortilijos.

Gaminimas:

1. Marinato ingredientus sumaišykite mažame dubenyje.

2. Susmulkintas daržoves supilkite į negilų indą ir apliekite jas marinatu. Kambario temperatūroje daržoves marinuokite 30-60 minučių.

3. Aitriąsias papirkas padenkite alyvuogių aliejumi, sudėkite ant grilio ir kepkite tol, kol jos suminkštės, apie 5 minutes. Aitriąsias paprikas sudėkite į trintuvą kartu su anakardžio riešutais, pienu, vandeniu, žaliosios citrinos sultimis ir agavų sirupu. Smulkinkite tol, kol masė pasidarys vientisa. Vėliau įdėkite kalendrą ir vėl smulkinkite, visą sutrintą masę pagardinkite žiupsneliu druskos.

4. Supjaustytas daržoves kepkite ant grilio tol, kol jos suminkštės, tuomet apverskite ir pagardinkite likusiu marinato padažu.

5. Tortilijas pašildykite ant grilio 1-2 minutes ir pripildykite keptomis daržovėmis bei padažu. Jeigu tortilijos būtų per aštrios, pasiruoškite iš graikiško jogurto, mėtos ir žaliosios citrinos paruoštą padažą. Pieno produktai numalšina aštrių patiekalų skonį burnoje.

Perlinių kruopų salotos su šparaginėmis pupelėmis

Ingredientai:

  • 1 stiklinė nevirtų perlinių kruopų;
  • šlakelios alyvuogių aliejaus;
  • 1 sauja šparaginių pupelių;
  • 1 citrina (perpjauta per pusę);
  • 0,5 stiklinės sojos faršo;
  • 2 valg. šaukšt. fetos;
  • 2 arbat. šaukšt. kaparėlių;
  • 2 ridikai;
  • 1 sauja žirnių;
  • ¼ stiklinės smulkintų pistacijų.

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 1 arbat. šaukšt. čiobrelio;
  • ¼ arbatinio šaukštelio klevų sirupo;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. vandens.

Gaminimas:

1. Perlines kruopas puode virkite 15-25 minutes, tačiau nepamirškite vadovautis instrukcijomis ant pakuotės, perlinės kruopos neturėtų būti per minkštos. Išberkite ant lėkštės ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

2. Mažame dubenyje paruoškite salotų padažą, išmaišykite alyvuogių aliejų, baltojo vyno actą, garstyčias, čiobrelius, klevų sirupą, druską, pipirus bei vandenį ir padėkite į šoną.

3. Perlines kruopas pagardinkite puse dubenėlyje esančiu salotų padažu.

4. Šparagines pupeles bei abi citrinos skilteles apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pagardinkite druska ir pipirais. Ant grilio kepkite 6-8 minutes.

5. Sojos faršą pakepinkite. Iškeptas šparagines pupeles, citrinas, kitus likusius ingredientus suberkite į indą, pagardinkite padažu, keptos citrinos sultimis bei žiupsneliu druskos ir pipirų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs