Paprastai daržoves perkame ne po vieną ar dvi, o kilogramais, didesniais kiekiais, todėl patogiausia apsirūpinti visai savaitei, kad kiekvieną dieną galėtume pasigaminti sveikatai palankių patiekalų. Kasdien rekomenduojama suvalgyti mažiausiai po 400 gramų daržovių ir vaisių – padauginkite šį skaičių iš šeimos narių skaičiaus ir jūsų pirkinių krepšelis sparčiai užsipildys.
Perkant daržoves ir vaisius visai savaitei, racionaliausia tai planuoti pirmadienį, nes nuo 17 valandos visuose „Norfos“ parduotuvėse daržovėms taikoma 50 proc. nuolaida.
Ši akcija prasidėjo nuo metų pradžios ir tęsiasi iki šiol. Pasak „Norfos“ savininko Dainiaus Dundulio, akcijos tikslas dvejopas – sumažinti daržovių ir vaisių nurašymų, išvengti maisto švaistymo, o ištuštinus skyrių, aprūpinti pirkėjus šviežiomis prekėmis.
Rudens karalienė – bulvė
Bulvės lietuvius maitino sunkiais nepritekliaus laikais, bet nepraranda savo populiarumo ir prie sotaus, patiekalais nukrauto stalo. Ši daržovė iš tiesų unikali savo maistinėmis, skonio savybėmis ir galimybėmis pagaminti įvairiausių patiekalų. Bulvės yra puikus kalio ir skaidulų, kurios palankiai veikia virškinimo sistemą, šaltinis. Tinkamai paruoštos bulvės aprūpina organizmą ir vitaminu C.
Gurmaniškai kepta bulvė
Naujo patiekalo su bulvėmis galimybės neribotos – lengvai gaminama įvairiomis formomis ir drąsiai gardinama įvairiais skoniais.
Reikės:
- 1 vnt. didelės keptos bulvės su odele;
- 2 arbat.š. alyvuogių aliejaus;
- ½ arbat.š. česnakinės druskos;
- 50 g fetos sūrio;
- 50 g graikiško jogurto;
- 1 vnt. keptos paprikos;
- Kelių bazilikų lapelių.
Gaminimas:
1.Bulvę nuplaukite, odelę subadykite šakute, suvyniokite į foliją ir kepkite orkaitėje 220–200 laipsnių apie 1 val. Šalia padėkite ir pusiau perpjautą papriką.
2. Įpjaukite bulvę, aliejų sumaišykite su česnakine druska ir supilkite ant bulvės. Dar kepkite apie 15 min, kol gražiai apskrus.
3. Fetą sumaišykite su jogurtu, įberkite pipirų, sumaišykite su keptos paprikos minkštimu.
4. Paruoštą padažą sudėkite ant keptos bulvės.
Rudens aruodai užsipildo lietuviškais burokėliais
Daugelio pamėgta daržovė, iš kurios verdami barščiai su džiovintais baravykais, pjaustomos salotos, marinuojama ir rauginama, puikiai tinka prie silkės ir mėsos patiekalų. Burokėliai turi vitamino C, natrio, fosforo, kalio, magnio, geležies ir ypač reikalingos organizmui amino rūgšties.
Burokėlių salotos su feta
Greitai pagaminamas, lengvo ir puikaus skonio užkandis priešpiečiams ar lengvai vakarienei.
Reikės:
- 200 g virtų burokėlių;
- 100 g fetos ar kitokio salotų sūrio;
- 50 g graikinių riešutų;
- 2 valg.š. alyvuogių aliejaus;
- ½ citrinos sulčių.
Gaminimas:
-
Burokėlius išvirkite vandenyje arba iškepkite orkaitėje, nulupkite ir supjaustykite riekelėmis.
-
Ant viršaus patrupinkite salotų sūrio, užberkite graikinių riešutų.
-
Paskaninkite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
Moliūgai - ne tik Helovinui
Šiurpiai ir linksmai išpjaustytais dantukais išsišiepę oranžiniai moliūgai tinka ne tik Helovino šventės dekoracijoms. Tai vertinga rudeninė daržovė, kurioje yra riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K. Taip pat gausu mineralinių medžiagų ir mikroelementų: kalio, vario, mangano, geležies.
Moliūgai organizmą aprūpina skaidulomis ir antioksidantais. Maistui panaudokite ir moliūgo sėklas, kuriuose yra daug Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių, antioksidantų, apsaugančių nuo laisvųjų radikalų poveikio.
Kreminė moliūgo sriuba
Šilta, soti ir maloniai tiršta moliūgo sriuba patiks visai šeimai.
Reikės:
- 600 g moliūgo;
- 2 svogūnų;
- 1 vnt. morkos;
- 1 vnt. saliero stiebo;
- 1 vnt. česnako skiltelės;
- 1,2 l sultinio;
- 2 vnt. lauro lapų;
- 400 g lęšių;
- 40 g sviesto;
- rozmarino, petražolių;
- 2 valg.š. vyno acto;
- 4 valg.š. grietinės.
Gaminimas:
-
Lęšius iš anksto pamirkykite.
-
Išlydykite sviestą, pakepkite susmulkintą svogūną, morką, salierą. Įberkite susmulkintų lauro lapų, rozmarinų, česnakų. Kai suminkštės, užpilkite sultiniu.
-
Sudėkite supjaustytus gabaliukais moliūgus, lęšius ir virkite, kol suminkštės.
-
Su mikseriu susmulkinkite daržoves iki vientisos konsistencijos.
-
Patiekite su grietine, pabarstykite petražolių.
Kasdien - bent po vieną morką
Morkų reikėtų valgyti kasdien – susipjausčius šiaudeliais kramsnoti kaip sveiką užkandį, nes turi mažai angliavandenių, o kartu ir kalorijų. Rekomenduojama mėgautis morkų salotomis, šią daržovę dėti į sriubas, troškinius, ruošti garnyrus prie mėsos. Morkose yra daug vertingų skaidulų, kurios skatina virškinimą, yra kalio, natrio, kalcio ir magnio šaltinis, taip pat gausu vitamino K. Ypač vertingos dėl karoteno, kuris reikalingas regėjimui ir gražiai odai.
Kvapnus morkų tortas su puriu kremu
Tikriausiai kiekviena šeimininkė turi mėgstamą morkų pyrago receptą – išbandykite dar vieną, tikrai nenuvils nei jūsų šeimos, nei svečių.
Reikės:
- 4 vnt. didelių morkų;
- 2 puodelių kapotų riešutų;
- 300 g rudojo cukraus;
- 240 ml aliejaus (tinka kokosų);
- 4 vnt. kiaušinių,
- ¾ puodelio obuolių džemo;
- 1 arbat.š. vanilės ekstrakto;
- 2 ir ½ puodelių miltų;
- 2 arbat.š. kepimo miltelių;
- ½ arbat.š. druskos;
- 1 arbat.š. cinamono;
- ¼ arbat.š. imbiero miltelių.
Kremui:
- 450 g kreminio sūrio;
- 200 g 35 proc. grietinėlės;
- 1 puodelis cukraus;
- Grietinėlės standiklio;
- 1 arbat.š. vanilės.
Gaminimas:
-
Morkas smulkiai sutarkuokite.
-
Riešutus pakepinkite orkaitėje ir sumalkite.
-
Kiaušinius išplakite su cukrumi.
-
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, prieskoniais.
-
Viską sumaišykite, sudėkite obuolių džemą, vanilę, supilkite į atsegamą torto kepimo formą.
-
Kepkite 170 laipsnių apie 50 min.
-
Kremui išplakite sūrį, grietinėlę, cukrų, vanilę, jei nepakankamai tvirtas – įmaišykite standiklio.
-
Atvėsusį tortą perpjaukite į kelias dalis, pertepkite kremu. Susluoksniuokite, likusį kremą patepkite ant viršaus ir šonų.
Skanaus!