Anot prekybininkų, pavasarį pirmieji šviežio derliaus žalieji žirneliai parduotuves paprastai pasiekia iš Italijos, o kitais metų laikais šis produktas skraidinamas lėktuvais iš šiltojo klimato šalių, tokių kaip Kenija ar Egiptas. Žinoma, taip toli keliavusių gėrybių paprastai nesirenka tie, kas itin paiso sezoninės mitybos principų – jie mėgaujasi šviežutėliais žirneliais, augintais Lietuvoje.
Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, švieži žalieji žirneliai yra labai maistingi, juose gausu skaidulų ir antioksidantų. Be to, šios daržovės vartojimas gali apsaugoti ir nuo širdies ligų susidarymo rizikos. Ji priduria, jog dėl gerųjų savybių ir naudos organizmui žirnelius turėtų valgyti ir tie, kurie laikosi vegetariškos ar veganiškos mitybos principų.
Žaliuosius žirnelius mėgstama valgyti žalius: švieži žalieji žirneliai pasižymi švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu. Tačiau įdomu yra tai, kad būtent virtuose žirneliuose galima rasti didesnį mineralų kiekį nei žaliuose.
Vaisių ir daržovių ekspertė pateikia kelis įdomius faktus apie žaliuosius žirnelius:
Gausūs vitaminais. Saujoje žaliųjų žirnelių yra daugiau baltymų nei visame kiaušinyje arba šaukštelyje žemės riešutų sviesto bei tiek pat vitamino C, kaip dviejuose dideliuose obuoliuose.
Itin mėgstami Didžiojoje Britanijoje. Nors žirneliai mėgstami bene visame pasaulyje, manoma, kad populiariausi jie Didžiojoje Britanijoje. Kasmet Jungtinėje Karalystėje auginama 35 tūkst. hektarų žirnių.
Valgomi nesubrendę. Prinokęs ir iki galo subrendęs žirnis iš tikrųjų pasižymi gelsva spalva, tačiau dar XVIII a. išpopuliarėjo įprotis, kuris išliko ir iki šių dienų – valgyti dar iki galo nesubrendusius, žalius žirnelius.
Valgomi žirnelių ir lapai. Kinijoje mėgstami ne tik žalieji žirneliai, bet ir jų lapai. Įdomu tai, kad pastarieji šioje šalyje yra laikomi tikru delikatesu ir dažniausiai naudojami salotoms arba kaip įvairiausių patiekalų garnyras.
Sumuštas Gineso rekordas. 1984 metais iš Sasekso kilusi Janet Harris sumušė su žirneliais susijusį pasaulio Gineso rekordą. Naudodama azietiškas valgymo lazdeles, ji per 60 minučių suvalgė net 7175 žirnius.
Pasak J.Sabaitienės, žalieji žirneliai – labai universalus produktas. Juos galima naudoti ruošiant įvairiausias salotas, gaminti žirnelių piurė arba paskaninti bulvių košę. Žirnelius taip pat populiaru dėti į sriubas, troškinius, gardinti netgi kiaušinienę ar kišus.
Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo pasigaminti abejingų nepaliksiančios kreminės žaliųjų žirnelių sriubos.
Kreminė žirnelių sriuba
Ingredientai:
- žaliųjų žirnelių;
- kokosų aliejaus;
- 1 svogūnas;
- sultinio;
- šviežių mėtų lapelių;
- šviežių petražolių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- mėgstamo sūrio;
- grietinėlės.
Gaminimas:
1. Pirmiausia puode išlydykite kokosų aliejų, suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet supilkite sultinį, viską išmaišykite ir užvirinkite.
2. Į puodą suberkite žirnelius ir virkite dar 3–5 minutes. Tada suberkite mėtų lapelius, petražoles ir prieskonius bei viską sutrinkite elektriniu maisto trintuvu.
3. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, pilkite po šaukštelį grietinėlės, pabarstykite tarkuotu sūriu ir įberkite šviežių žirnelių.