Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugelio ragautos, tik ne visų keptos mielinės bandelės su lašinukais

Aistringi sveikuoliai šias bandeles kritikuotų – baltų miltų, su cukrumi, gardintos rūkyta mėsa, esą, nieko čia naudingo. Tačiau jei į visus radikalius pamokslavimus mojate ranka, tikrai verta tokių bandelių išsikepti savaitgalį, o gal prieš kokią kelionę (pavyzdžiui, dviračiais), labai skaniai jas suvalgysite gryname ore.
Bandelės su lašinukais
Bandelės su lašinukais / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 1 kg miltų;
  • 500 ml pieno;
  • 25 g šviežių mielių;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 100 g sviesto, išlydyto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 kiaušinis, aptepimui.

įdarui:

  • 400 g rūkytų lašinukų su raumenuku, labai smulkiai supjaustytų;
  • 1 didelis svogūnas, labai smulkiai supjaustytas;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kvapiųjų pipirų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių;
  • 100 g maltų džiūvėsėlių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasiruoškite mielinę tešlą. Mieles ištrinkite dubenyje su cukrumi, supilkite šiltą, tačiau ne karštą pieną, įberkite miltų tiek, kad gautumėte tirštos grietinės tirštumo tešlą, gerai išmaišykite ir pastatykite šiltai 20–30 min., kol masė taps burbuluota.

2. Išmaišykite tešlą ir supilkite pravėsintą sviestą, berkite miltus ir druską bei, kai tik bus įmanoma, imkite minkyti. Jums reikia išminkyti vientisą, elastingą, nebelipnią tešlą, tai gali užtrukti ir visas 10–15 min. (jums gali padėti ir virtuviniai aparatai, jei tik turite tešlos minkymui skirtą antgalį).

3. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį, dėkite į nemažą dubenį, pridenkite medžiaginiu rankšluostėliu ir dėkite kilti šiltoje vietoje – mums reikia, kad tešla padvigubėtų, o tam prireiks 1–1,5 val.

4. Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą. Į keptuvę pilkite mažą šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūną, kol taps perregimas, suberkite lašinukus ir kiek pašildykite – stipriai kepinti ir skrudinti nereikia. Nukelkite keptuvę nuo viryklės, į svogūnų-lašinukų mišinį suberkite džiūvėsėlius ir prieskonius, gerai išmaišykite.

5. Pakilusią tešlą perminkykite, ant lygaus miltuoto paviršiaus iškočiokite maždaug 1 cm storio lakštą ir aštriabriaune nemaža stikline ar kitu patogiu indeliu išspaudykite nedidelius skrituliukus. Ant kiekvieno jų dėkite maždaug po šaukštelį įdaro, sulenkite pusiau ir gerai apspaudykite, o tada miltuotose rankose švelniai suapvalinkite, kad bandelė kiek primintų cepeliną.

6. Į miltais pabarstytą skardą dėkite pyragėlius „siūle“ į apačią, leiskite dar pusvalandį pakilti uždengus medžiaginiu virtuviniu rankšluostėliu. Tada aptepkite kiek paplaktu kiaušiniu ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.

7. Kepkite 15–20 min., kol bandelės taps auksiškai rusvos. Kiek atvėsinkite ir ragaukite. Išliks skanios ir kitą dieną, tačiau ilgiau nelaikykite.

Vida Press nuotr./Bandelės su lašinukais
Vida Press nuotr./Bandelės su lašinukais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais