- Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumeskite į elektrinio smulkintuvo indą. Kartu su špinatais suberkite česnakus, tarkuotą parmezaną, druską.
- Anakardžius ir saulėgrąžas šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje ir taip pat suberkite į smulkintuvą.
- Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
- Galiausiai supilkite alyvuogių aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
- Patiekite su skrebučiais, trapučiais, prancūzišku batonu ar itališka čiabata, įvairiomis duonelėmis. Galite tepti ir ant lavašo bei susukti į ritinėlį.
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Suberkite miltus, druską ir maltus juoduosius pipirus. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Špinatus nuplaukite ir perliekite karštu vandeniu. Kiek įmanoma geriau nusausinkite ir šiek tiek pasmulkinkite. Įmaišykite į varškės masę.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
- Patiekite su grietine, daržovėmis ar kitais mėgstamais priedais.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
- Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol šis taps skaidrus ir suminkštės.
- Suberkite kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
- Jei naudojate, suberkite į keptuvę kubeliais supjaustytą mėgstamą kumpį ir pakepinkite, kol šis gražiai apskrus.
- Suberkite špinatų lapus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
- Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
- Atidėkite į šalį (jei tik įmanoma, šiltai), kol iškepsite lietinius blynus.
IŠKEPKITE LIETINIUS BLYNUS
- Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite ryžių miltus ir supilkite pieną. Išplakite iki vientisos masės.
- Ištepkite keptuvę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies. Kai aliejus įkais, sumažinkite ugnį.
- Pilkite samtį tešlos į keptuvės centrą ir nedelsdami, paėmę keptuvę už rankenos ir ją judindami, paskirstykite tešlą tolygiai per visą keptuvės dugną.
- Kepkite apie 1–2 minutes, kol blynas gražiai apskrus.
- Atsargiai apverskite apkepusį blyną jums įprastu būdu – ore, rankomis anr mentele.
- Kitą blyno pusę taip pat kepkite apie 1–2 minutes, kol gražiai apskrus.
- Išimkite iškepusį blyną iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
- Vėl keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus. Taip iškepkite visus lietinius blynus.
- Ant kiekvieno lietinio blyno ketvirtadalio paskleiskite po šaukštą paruošto įdaro, ant viršaus užbarstykite po saują trupinto fetos sūrio. Perlenkite blyną per pusę ir dar kartą per pusę, kad gautumėte trikampio formą.
- Patiekite nedelsdami.
- Į dubenį sudėkite kiaušinius, druską ir pipirus. Viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Sudėkite smulkiai tarkuotą sūrį ir dar kartą išplakite.
- Špinatus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Galite tiesiog stipriai rankomis suspausti, tarsi išgręžti.
- Špinatus supjaustykite, sudėkite į kiaušinio plakinį ir gerai išmaišykite.
- Papriką supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Kepimo formą patepkite sviestu. Ant jos dugno paskleiskite pusę paprikos kubelių, tuomet sudėkite visą špinatų ir kiaušinių masę, tolygiai paskirstykite ir užberkite likusius paprikos kubelius. Ant viršaus užberkite šiek tiek tarkuoto sūrio.
- Kepkite 180 C laipsnių orkaitėje apie 35 min., arba kol ompletas gražiai apskrus ir taps standus. Patiekite iš karto.
Jei šio omleto iš kart nesuvalgysite – galite ji pašildyti mikrobangų krosnelėje arba valgyti ir šaltą.
1. Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus.
2. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais.
3. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė.
1. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą bei įplakite du kiaušinius.
2. Kai kiaušiniai pradės trauktis, įdėkite grietinės ir toliau maišykite.
3. Ingredientams susijungus į vientisą masę, sudėkite špinatus, druską, pipirus bei smulkintą muskato riešutą.
4. Paruoštas patiekalas patiekamas su šildyta juodos duonos riekele.
1. Užvirti puode 2 litrus vandens ir įmesti sultinio kubelius. Maišyti, kol ištirps.
2. Bulves nuskusti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Suberti į verdantį sultinį ir virti.
3. Atskirai susmulkinti brokolius, špinatus ir svogūną.
4. Aukštoje keptuvėje arba troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų ir jame apkepti špinatus. Kai jie suminkštėja, suberti svogūnus, išmaišyti ir pakepinti 2-3 minutes. Tada suberti brokolius, išmaišyti ir dar kartą pakepinti 2-3 minutes. Po truputį supilti sultinį su apvirusiomis bulvėmis ir virti 10-15 minučių, kol bulvės pilnai suminkštės. Įberti druskos ir pipirų pagal skonį.
5. Išvirusią sriubą nukelti nuo kaitros ir sutrinti elektriniu smulkintuvu.
6. Patiekti su skrudinta šviesia duona.
1. Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir apkepkite dviejuose šaukštuose ištirpinto sviesto su trupučiu druskos, pipirų ir muskato riešuto. Viską sukrėskite į puodą su sultiniu ir virkite 20 minučių.
2. Špinatus perrinkite, nuplaukite ir sumeskite į sriubą (kelis lapelius palikite papuošti).
3. Sriubą ištrinkite trintuvu. Virtus kiaušinius nulupkite ir susmulkinkite. Kumpį ir batoną supjaustykite kubeliais. Batoną apkepinkite likusiame svieste.
4. Į sriubą supilkite grietinėlę ir užvirininkite. Sriubą po lygiai išpilstykite į tris dubenis (arba tiesiai į sriubos lėkštes). Į vieną įberkite kumpio, į kitą – smulkintų kiaušinių, į trečią – skrudinto batono. Sriubą su kumpiu ir kiaušiniais prieš nešdami ant stalą pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Patiekite paskaninus grietine ir likusiais špinatais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mungo pupeles palikite išmirkti pernakt.
2. Įkaitinkite keptuvėje kokosų aliejų. Suberkite smulkiai supjaustytus šalotinius svogūnėlius ir pakepinkite, kol šie taps permatomi. Dėkite mungo pupeles ir kepinkite dar keletą minučių, tuomet sudėkite smulkintus špinatų lapelius ir kepinkite maišydami, kol šie suvys. Pasūdykite pagal skonį.
3. Patiekite šiltą negiliuose dubenėliuose. Užpilkite kefyro arba jogurto ir dosniai apibarstykite paprika.
1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.
2. Keptuvėje ištirpinkite vieną valgomąjį šaukštą sviesto, sudėkite špinatus ir pagardinkite juos druska. Špinatus kepkite ant mažos ugnies tol, kol jie sukris.
3. Kitoje keptuvėje ištirpinkite antrą šaukštą sviesto, sudėkite miltus, įpilkite grietinėlės ir viską gerai išmaišykite. Nuolat maišydami kaitinkite tol, kol masė taps vientisa ir tiršta. Tuomet suberkite tarkuotą muskatą, krapus, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.
4. Pradėkite ruošti bulves – nupjaukite jų viršūnėles, šiek tiek išskobkite vidų ir į jį sudėkite špinatus, paruoštą padažą bei kelis gabaliukus pjaustyto mėlynojo pelėsinio sūrio.
5. Įdarytas bulves sudėkite į skardą, pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 15 minučių arba tol, kol išsilydys sūris.
piršteliai:
1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!
2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.
3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.
špinatai:
1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.
padažas:
1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.
2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.
1. Mediniu šaukštu išsukame labai minkštą sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos iki purios masės. Įmaišome kiaušinių trynius, du šaukštus labai labai šalto vandens ir miltus. Suminkome į vieną rutulį – neperminkome, kai ingredientai „susikabina“, nebeminkome. Įpakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 3-4 valandos, kad pilnai sušaltų, geriausia per naktį.
2. Tešlą iš šaldytuvo išimame pusvalandis iki kočiojimo.
3. Įkaitiname orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
4. Špinatus nuplauname ir metaliniame sietelyje nuliejame verdančiu vandeniu.
5. Lengvai sumaišome kiaušinį, varškę, pieną, tarkuotą parmezaną, nedidelį žiupsnelį druskos ir visai nemažai šviežiai tarkuoto muskato riešuto.
6. Praėjus pusvalandžiui, kurį tešla pabuvo kambario temperatūroje, šiek tiek paminkome tarp rankų, kol ji taps kočiojama, bet ne per daug. Kočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Naudojame 24 cm skersmens šone atsegamą formą, kurią išklojame tešla, suformuojame ir kelių centimetrų aukščio kraštelį. Pilame įdarą ir ant viršaus išdėliojame špinatus. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 30 minučių.
7. Iškepusiam pyragui leidžiame šiek tiek pravėsti, valgome šiltą. Jei pyragą planuojate vežtis į pikniką ar į svečius, tuomet prieš kepant pirmiau į tartą sudėliokite špinatų lapelius, o tada užpilkite mišiniu. Tokiu būdu špinatų lapeliai neapdžius tartai stovint kambario temperatūroje.
1. Vidutinio dydžio dubenyje išmaišykite miltus, druską, pipirus ir cukrų. Į masę supilkite pasukas ir tirpintą sviestą, šaukštu maišykite tol, kol tešla pasidarys vientisa.
2. Į tešlą sudėkite sūrį, špinatus ir pomidorus, maišykite tol, kol ingredientai vientisai pasiskirstys tešloje. Jei tešla atrodo per daug tiršta, įpilkite šiek tiek pasukų, o jeigu tešla tapo pernelyg skysta, įdėkite šiek tiek daugiau miltų.
3. Vaflinę padenkite aliejumi, pilkite po truputį tešlos ir kepkite tol, kol gražiai paruduos.
4. Šiuos vaflius valgykite su jogurtiniu ar grietinės padažu, gardintu šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Jeigu norisi sočiau, šalia vaflių patiekite ir šaltai rūkytos lašišos gabalėlių.
1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną, kol pasidarys skaidrus. Tuomet sudėkite špinatų lapelius ir pakepinkite viską keletą minučių. Špinatų kiekis sumažės trigubai. Įberkite šiek tiek muskato riešuto. Palikite atvėsti.
2. Į dubenį suberkite varškę, tarkuotą kietą sūrį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite atvėsusius špinatus su svogūnais. Viską gerai permaišykite.
3. Bemielės tešlos lakštus šiek tiek pakočiokite. Vieną lakštą dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Sudėkite įdarą, ant viršaus uždėkite kitą tešlos lakštą, kraštus gražiai užlankstykite, pyragą patepkite kiaušinio plakiniu, peiliu padarykite kelias įpjovas.
4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45-60 min. Pyragas turi gražiai paruduoti.