1. Krūtinėlė be kaulų ir odos = sausesnė mėsa
Dažnai ruošdami vištos krūtinėlę – prieš kepdami ar virdami ją – skubame pašalinti odelę ir kaulus. Be reikalo! Ši vištos dalis ir šiaip jau turi labai mažai riebalų, tad palikę tik mėsą, be odelės ir kaulų, ruošdami ją dar labiau išsausinsime. Kepkite ar troškinkite krūtinėlę su krūtinkauliu, nepašalinę odos, tuomet skanausite drėgnesnės ir minkštesnės mėsos. Juk niekas neliepia tos odelės vėliau valgyti, pašalinsite ją tuomet, kai bus atlikusi savo apsauginę funkciją.
2. Krūtinėlė be marinato ir prieskonių – prėska it popierius mėsa
Vištienos krūtinėlės patogu išsikepti, kai norisi greitai paruošiamo valgio, tačiau užteks ją bent pusvalandį pamarinuoti ir valgysite intensyvesnio skonio, įdomesnį patiekalą.
Marinatui galite naudoti tarkuotą šviežią imbierą, sojos padažą, rudąjį cukrų, su žolelėmis (čiobreliais, mėtomis, kalendromis) ar ciberžole maišytą natūralų jogurtą, nepamirškite ir žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų bei druskos.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vištos krūtinėlė
3. Verčiau ne virti, bet kepti
Jei verdate vištienos sriubą, rinkitės sparnelius, blauzdeles, žodžiu, kaulėtas vištos dalis, tačiau vištos krūtinėlę palikite ramybėje – verčiau kepkite ją orkaitėje, kepsninėje ar griliaus keptuvėje. Virdami krūtinėlę vandenyje, visą jos skonį ir riebalus atiduosite skysčiui, o mėsa bus nuobodžiai beskonė ir sausa. Na, nebent auginatės raumenis, ir jums reikia ne skonio, bet grynų gryniausių baltymų.
4. Išsausėjusią mėsą galima suvalgyti... skaniai
Faktas, kad ne visi patiekalai pavyksta, tad visai gali būti, kad kartą kitą paruošite sausą ir ne itin vykusią vištienos krūtinėlę. Ką su tokia daryti, jei nesinori valgyti atbulais dantimis? Ruošti su ja salotas, kurioms drėgmės suteiks, tarkime, jogurtinis padažas arba supjaustyti kubeliais ir skaninti ja sriubą, kurioje nepašykštėta žolelių, prieskonių, daržovių.
JŪSŲ DĖMESIUI – KELI RECEPTAI SU VIŠTOS KRŪTINĖLE:
Ingredientai
Druska:
2.00 arbat. š. (marinatui)
Actas:
2.00 valg. š. (baltojo - marinatui)
Kaip gaminti
- Česnakus sutarkuokite arba išspauskite.
- Stikliniame dubenyje išmaišykite produktus.
- Keturias vištienos krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais, aptepkite bei apvoliokite marinatu bei palikite šaltai marinuotis per naktį.
- Kepkite ant grilio arba orkaitėje 10–15 minučių. Skanaus!
Receptą atsiuntė Indrė B., Gargždai
Suskleisti
Ingredientai
Rozmarinai:
1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Čiobreliai:
1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Actas:
1.00 arbat. š. (ryžių - marinatui)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - marinatui)
Persikai:
1.00 vnt. (skardinė konservuotų - padažui)
Čili pipiras: (gabalėlis šviežio - padažui) 1.00 vnt.
Imbieras:
1.00 vnt. (gabalėlis - padažui)
Garam masalos: (padažui) 1.00 žiupsnelis
Druska:
1.00 žiupsnelis (padažui)
Brendis:
20.00 ml (20 - 30 - padažui)
Kaip gaminti
- Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį.
- Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7–10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.
- Padažas: Persikus supjaustykite, sudėkite į puodą ir šiek tiek pakepinkite, sudėkite smulkintą imbierą, čili ir garam masala, supilkite brendį, alkoholiui išgaravus, viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
- Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Ingredientai
Prieskoniai:
1.00 vnt. (1 pak. Santa Maria žaliojo kario prieskonių mišinio)
Paprikos:
1.00 vnt. (žaliosios supjaustytos kubeliais)
Salotos:
75.00 g (Pak choy salotų arba kininio kopūsto)
Žirniai:
50.00 g (žaliųjų žirnių, ankštyse)
Kaip gaminti
- Supjaustykite plonai vištienos filė ir kepkite aliejuje.
- Supilkite žaliojo kario prieskonių mišinį bei kokoso pieną ir kartu kepkite kelias minutes.
- Daržoves supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į keptuvę.
- Patiekite su makaronais arba ryžiais.
Receptas iš „Santa Maria“ interneto svetainės.
Suskleisti
Ingredientai
Pistacijų branuoliai: 8.00 g
Kaip gaminti
- Į puodą įpilkite 150 ml vandens ir užvirkite. Suberkite nuplautus lęšius, sudėkite nuplautas petražoles.
- Į puodą įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite žaliosios citrinos skilteles ir vištienos filė, uždenkite dangčiu ir garinkite 20–25 min.
- Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
- Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
0.50 arbat. š. ((stambios))
Pipirai:
1.00 arbat. š. ((juodų arba kvapniųjų))
Česnakai:
3.00 skiltelės ((šviežio arba 1 v. š. česnako miltelių))
Citrinos:
2.00 valg. š. ((vienos storesnės skiltelės sulčių kiekvienai krūtinėlei))
Kaip gaminti
- Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nuimkite plėveles ir supjaustykite porcijomis. Jei kepsite ant laužo ar grilyje, geriau kepti didesnius gabalėlius. Taip krūtinėlė bus sultingesnė.
- Visus sausuosius prieskonius susimaišykite atskirame inde. Krūtinėlę aptepkite alyvuogių aliejumi, užspauskite ant jos vienos citrinos skiltelės sulčių ir pavoliokite pasiruoštame prieskonių mišinyje. Priesnkonius įtrinkite į vištieną. Leiskite jai pasimarinuoti keletą minučių.
- Vištieną kepkite ant grotelių ar grilyje vartydami maždaug apie 15 min.
- Kai vištiena iškeps, sudėkite ją į indą ir uždengę folija, palikite pastovėti kambario temperatūroje maždaug 5–10 minučių. Taip mėsa išleis visas savo sultis. Prieš uždengiant folija, vištieną dar galima pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (čiobreliais, šalavijais, raudonėliu, mėtomis).
Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
Suskleisti