Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, baimintis nėra ko – nors egzistuoja daug įvairių receptų, kuriuose pateikiamos skirtingos pagrindinių ingredientų proporcijos, tačiau didžiausi skirtumai priklauso ne nuo jų, o nuo produktų maišymo metodų, o jų galima itin greitai ir lengvai išmokti.
Maisto ekspertė pasakoja, jog XVIII–XIX amžiuje morengai buvo pats populiariausias naminis gardumynas daugelyje šalių, nes jam paruošti reikėjo pačių paprasčiausių produktų. Tačiau laikui bėgant klasikinis morengų receptas buvo tobulinamas, į jį dedama daugiau ingredientų, todėl jo gamyba tapo kiek sudėtingesnė.
„Daugumai mūsų geriausiai pažįstamas prancūziškas morengas, gaminamas iki standumo plakant kiaušinių baltymus ir smulkų cukrų. Vėliau morengai suformuojami ir džiovinami šiltoje, maždaug iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tokiu būdu pagaminti morengai pasižymi purumu ir lengvumu, o jų gamyba tikrai nėra sudėtina. Šis morengų gaminimo būdas yra pats populiariausias, nors egzistuoja dar du plačiai paplitę morengų gamybos metodai – šveicariškasis ir itališkasis“, – pasakoja konditerė.
N.Juchnevič teigimu, konditeriai, morengus ne tik džiovinantys, bet ir jų masę naudojantys įvairiuose desertuose, tortuose ir pyraguose, pastaruoju metu dažnai gamina itališkus bei šveicariškus morengus, bet klasikinis prancūziškas receptas išlieka lyderiu.
N.Juchnevič dalinasi 3 populiariausiais bei greičiausiais morengų gaminimo receptais.
Klasikiniai prancūziški morengai
Ingredientai:
- 3 kiaušinių baltymai;
- 180 g cukraus;
- truputis citrinos rūgšties.
Gaminimas:
1. Kruopščiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių – pasistenkite, kad baltymuose neliktų nė trupučio trynio.
2. Išplakite atšaldytus baltymus – tai darydami pamažu dalimis berkite cukrų. Kai masė pasidarys tiršta ir tąsi, įberkite citrinos rūgšties ir dar paplakite. Tuomet masės tirštumą patikrinkite šaukšteliu – ji turi būti standi.
3. Ant skardos patieskite kepimo popierių. Šaukšteliu kabinkite masę ir dėliokite ant popieriaus.
4. Kepkite iki 120 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie valandą, priklausomai nuo pyragaičių dydžio. Jei norite itin mažų ir elegantiškų morengų – kepti orkaitėje galite vos keliolika minučių. Iškepusiems morengams leiskite atvėsti.
Itališki migdoliniai morengai
Gaminant itališkus morengus, iki pusės standumo išplakti baltymai dažniausiai užpilami karštu cukraus sirupu. Šie morengai, pasak konditerės, laikomi stabiliausiais ir dažniausiai naudojami gaminant prancūzišką desertą macarons, tam tikras putėsių rūšis bei kremus.
Ingredientai:
- 4 kiaušinių baltymai;
- 2 stiklinės migdolų miltų;
- 2 stiklinės cukraus pudros;
- 1 stiklinė cukraus;
- ½ arbat. šaukšt. migdolų esencijos;
- ½ arbat. šaukšt. vanilės esencijos.
Gaminimas:
1. Plakdami kiaušinių baltymus po truputį berkite cukrų ir plakite iki gražios vientisos, blizgančios masės.
2. Supilkite migdolų bei vanilės esencijas ir atsargiai išmaišykite.
3. Į baltymų masę suberkite migdolų miltus, cukraus pudrą ir atsargiai pamaišykite.
4. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus ir juos palikite valandai, kad masė sukietėtų. Tuomet dėkite skardą į iki 150 laipsnių įkaitintą temperatūros orkaitę ir kepkite apie 10 min.
Šveicariški šventiniai morengai su aguonomis, šokoladu ir spanguolėmis
Teigiama, kad morengus gaminti pirmieji sugalvojo būtent šveicarai, o vėliau jų receptūrą savo skoniui ir reikmėms pritaikė prancūzai bei italai. Šveicarų morengai gerokai tvirtesni už lengvus ir trapius kitaip gaminamus saldėsius, todėl jie labiausia tinka, kai ruošiamasi gaminti tortų papločius, įvairias dekoracijas ir pan.
Šveicariškas morengų gaminimo būdas nuo kitų skiriasi tuo, kad baltymai kartu su cukrumi kaitinami garų vonelėje ir tik po to išplakami. Ši morengai, pasak konditerės, vėliau taip pat dažnai naudojami gaminant įvairius sviestinius kremus.
Ingredientai:
- 2 kiaušinių baltymai;
- 150 g cukraus;
- 40 g aguonų;
- 40 g džiovintų spanguolių;
- 20 g juodojo šokolado.
Gaminimas:
1. Aguonas sumalkite kavamale, sutrupinkite šokoladą, spanguoles susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Viską sumaišykite.
2. Su cukrumi pakaitintus baltymus plakite iki standžių putų. Kai baltymai taps balti ir standūs, berkite po šaukštą aguonų, spanguolių ir šokolado mišinio bei atsargiai išmaišykite.
3. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos dėkite po šaukštą baltymų masės, palikdami tarpus. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.