„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Dešrainių dienai – 2 įdomūs receptai: įkvėptas šaltibarščių ir nukeliantis į Aziją

Dešrainiai – su Amerikos kultūra siejamas greitas užkandis, kuris pastaraisiais metais itin populiarėja ir Lietuvoje. Egzotiškų skonių išsiilgę lietuviai grilio eksperimentams drąsiai renkasi pasaulio virtuvių patiekalus: mėsainius, turkiškus ar meksikietiškus suktinukus, o pastartuoju metu ypač populiarėjančius dešrainius.
2 labai skirtingi dešrainiai jų dienos proga
2 labai skirtingi dešrainiai jų dienos proga / Gamintojo nuotr.

Šiemet liepos 22-ąją Amerikoje minima nacionalinė dešrainių diena, kurią Lietuvoje įprasta minėti diena vėliau – liepos 23-ąją. Pastebima, jog šiais metais dešrainiai išgyvena tikrą bumą – Amerikoje dėl karantino dešrainių bandelių ir dešrelių pardavimai šoktelėjo dar anksčiau, nei startavo grilio sezonas. Įdomu, kad nors dešrainiai asocijuojasi su beisbolu ir lauko renginiais, net ir šiuos apribojus, kai kurie pardavėjai JAV skaičiavo dvigubai išaugusią dešrainių paklausą. Panašią tendenciją gamintojai įžvelgia ir Lietuvoje.

Anot pranešime žiniasklaidai cituojamo „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovo Tado Aleknavičiaus, panašu, jog lietuviai dešrainius atranda iš naujo: jiems skirtų bandelių pardavimai rinkoje pirmąjį vasaros mėnesį augo net penkis kartus. Tam yra kelios priežastys: dešrainiui nereikia ilgo pasiruošimo, o pagaminti jį galima bet kur – tiek ant grilio, tiek ir orkaitėje.

Gamintojo nuotr. /Dešrainiai
Gamintojo nuotr. /Dešrainiai

Kiekvienoje šalyje – savos variacijos

Du žinomi maisto entuziastai, žurnalistas Orijus Gasanovas bei drabužių kūrėja Simona Nainė kviečia išbandyti egzotiškų Azijos skonių ar net lietuviškuosius šaltibarščius menančias dešrainių interpretacijas.

Kaip tikina aktyviai keliaujantis O.Gasanovas, ne tik JAV, bet ir Azijos šalyse dešrainiai itin populiarūs, nes valgyti iš maisto vagonėlių – visiškai normalu. „Tame krašte mums įprastos dešrainių bandeles atitikmenį per Vietnamo karą atvežė Prancūzai. Tuo metu ir gimė Vietname itin populiari įdaryta bagetė, dar žinoma „banh-mi“ sumuštinio pavadinimu, kuri labiausiai primena dešrainį. Šiandien didieji Azijos megapoliai kaip Bankokas ar Saigonas tikrai gali pasigirti didžiule dešrainių įvairove, nenusileidžiančia net Niujorke ragautiems skoniams“, – teigia maisto entuziastas.

Gamintojo nuotr. /Orijus Gasanovas
Gamintojo nuotr. /Orijus Gasanovas

Panašu, kad kiekviena šalis turi nacionalinį dešrainį: štai Brazilijoje dešrainiai ruošiami su kukurūzais ir ar bulvių traškučiais, Čilėje neretai sutinkamas trintas avokadas, o Prancūzijoje – lydytas Gruyere sūris. O kaip atrodytų lietuviškas dešrainis?

„Nors sukiotis virtuvėje man patinka, dažniausiai tam pritrūksta laiko, todėl dešrainiai – tikras išsigelbėjimas. Ypač dažnai juos ruošiame vasarą, nes dešrainis man visų pirma asocijuojasi su daug svogūnų laiškų, namine ar parūkyta dešrele ir majonezo padažu. Tai tokie tipiniai lietuviški ingredientai, kuriuos sutinkame daugelyje mūsų patiekalų, tačiau man jie – patys geriausi. Todėl nemanau, kad dešrainis – tai būtinai amerikietiškas patiekalas, jį galime ruošti net ir iš tokių vietinių ingredientų kaip marinuoti burokėliai, agurkėliai, rauginti kopūstai ar rūkyta šoninė“, – teigia S.Nainė.

Gamintojo nuotr. /Simona Nainė
Gamintojo nuotr. /Simona Nainė

Šaltibarščių įkvėptas lietuviškas dešrainis

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 4 klasikinės kiaulienos dešrelės;
  • 4 dešrainių bandelės;
  • keli marinuoti agurkėliai;
  • keli marinuoti burokėliai;
  • didelė sauja svogūnų laiškų ir krapų;
  • 4 kietai virti kiaušiniai;
  • nedidelis baltasis svogūnas;
  • 4 valg. šaukšt. majonezo;
  • 2 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Paruoškite kiaušinių mišrainę. Virtus kiaušinius, svogūną, marinuotus agurkėlius supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į vieną dubenį. Taip pat sudėkite majonezą, garstyčias, pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių.

2. Supjaustykite arba sutarkuokite marinuotus burokėlius. Susmulkinkite svogūnų laiškus ir krapus.

3. Ant grilio arba keptuvėje paskrudinkite bandeles ir dešreles.

4. Į bandelę dėkite dešrelę bei pjaustytus marinuotus burokėlius. Ant viršaus – dosniai paskirstykite kiaušinių mišrainę, viską pagardinkite smulkintais krapais ir svogūnų laiškais.

Gamintojo nuotr. /Dešrainis su lietuviškais akcentais
Gamintojo nuotr. /Dešrainis su lietuviškais akcentais

Azijos skonių įkvėptas dešrainis

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 4 dešrelės;
  • 4 dešrainių bandelės;
  • 1 valg. šaukšt. ryžių acto;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • ½ puodelio smulkintų raudonųjų kopūstų;
  • ½ puodelio tarkuotų morkų;
  • ½ puodelio kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos;
  • ½ puodelio smulkintos šviežios kalendros;
  • 1-2 valg. šaukšt. smulkintų chalapos paprikų;
  • druskos;
  • pipirų.

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 0,5 valg. šaukšt. ryžių acto;
  • 0,5 valg. šaukšt. kečupo;
  • 0,5 valg. šaukšt. garstyčių;
  • 0,5 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
  • 0,5 valg. šaukšt. raudonųjų pipirų dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. skrudintų ir sūdytų žemės riešutų (papuošimui).

Gaminimas:

1. Į vieną dubenį sudėkite pusę puodelio smulkintų raudonųjų kopūstų, pusę puodelio tarkuotų morkų, pusę puodelio kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos, pusė puodelio smulkintos šviežios kalendros, 1-2 šaukštus smulkintų chalapos paprikų. Viską apšlakstykite ryžių actu, sezamų aliejumi ir klevų sirupu. Gerai sumaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais.

2. Paruoškite padažą sumaišę riešutų sviestą, sojų padažą, ryžių actą, kečupą ir garstyčias bei sezamų aliejų. Gerai išmaišę viską pagardinkite raudonųjų čili pipirų dribsniais.

3. Ant grilio arba keptuvėje paskrudinkite dešreles ir dešrainių bandeles. Bandelę ištepkite padažu, dėkite apskrudusią dešrelę, kopūstų salotas. Viską dar kartelį pagardinkite riešutų sviesto padažu, šviežiomis kalendromis.

4. Patiekiant galite pabarstyti smulkintais sūdytais žemės riešutais.

Gamintojo nuotr. /Azijietiškų skonių dešrainis
Gamintojo nuotr. /Azijietiškų skonių dešrainis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs