Užkandžiai
1. Bulves gerai nuplaukite, supjaustykite ir nusausinkite. Aliejų sumaišykite su prieskoniais, druska, pipirais, sezamų sėklomis. Jame apvoliokite bulves, dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje įjungę keptuvo funkciją 20–25 minutes arba kol suminkštės ir gražiai parus.
2. Susmulkinkite svogūną ir pomidorus, supjaustykite sūrį. Alyvuogių aliejų sumaišykite su citrinų sultimis, paskaninkite pipirais ir druska.
3. Į didelę lėkštę sudėkite karštas bulves, smulkintą svogūną, pomidorus, sūrį, suberkite žalumynus ir apipilkite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves švariai nušveiskite. Perpjaukite perpus, viduryje išskobkite nedidelę duobelę, aptepkite aliejumi, pasūdykite (jei mėgstate, dar galite pabarstyti kmynų ir smulkintų česnakų), dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę. Kepkite 200 ºC temperatūroje, kol gražiai pagels.
2. Rikotą (gali būti ir kitas tepamas sūris) sumaišykite su smulkintais česnakais, pagardinkite pipirais ir dėkite po 1–2 šaukštus ant šiek tiek atvėsusios bulvės puselės. Paskui ant viršaus dėkite gabalėlį silkės filė, puoškite marinuotų agurkėlių ir saldžiųjų paprikų juostelėmis, citrinos griežinėliais.
Šis užkandis ne tik skanus, bet ir gražiai atrodo ant vaišių stalo.
Receptą atsiuntė Elena Šimkienė
1. Pirmiausia užmaišykite tešlą: mieles ir cukrų užpilkite drungnu vandeniu, gerai išmaišykite ir palaukite, kol mielės suputos.
2. Didesniame dubenyje sumaišykite persijotus miltus ir druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles ir aliejų. Viską palengva sumaišykite.
3. Dubenį su tešla uždenkite švariu rankšluosčiu. Tešlą maždaug valandą laikykite šiltai, kad pakiltų.
4. Iškilusią tešlą iškočiokite ant miltais pabarstytos medinės lentelės ir stiklinaite arba puodeliu išspauskite apskritimus. Juos aptepkite alyvuogių aliejumi, berkite džiovintų raudonėlių.
5. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklas, susmulkinkite ir sumaišykite su aliejumi, kapotais kaparėliais, druska, pipirais.
6. Paruoštą pomidorų mišinį tepkite ant tešlos paplotėlių, berkite tarkuotos mocarelos ir apie 15 min. kepkite orkaitėje. Tiekite su gražgarsčių lapeliais ir krapų šakelėmis.
1. Visus išvardytus produktus susmulkinti, sumaišyti su smulkiai supjaustytu kumpiu, žalumynais.
2. Pagal skonį pasūdyti, pagardinti pipirais ir apšlakstyti apelsinų sultimis.
Kulinaro patarimas. Labiau tinka šviežiai spaustos, o ne konservuotos sultys.
1. Lašišą supjaustykite juostelėmis, sudėkite į dubenį. Suberkite iš marinato išgriebtus, gerai nuvarvintus kaparėlius, smulkintus svogūnus, pamaišykite. Apšlakstykite citrinų sultimis, konjaku, aliejumi, pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, dar sykį išmaišykite.
2. Gautą masę sudėkite į nedidelius apvalius dubenėlius, suspauskite šaukštu. Kelias valandas laikykite šaldytuve.
3. Agurkus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska ir palikite 20 minučių. Nusunkite susidariusi skystį, daržovių griežinėlius vieną šalia kito išdėliokite lėkštėje. Dubenyje gerai išsukite garstyčias ir skystą medų. Supilkite vandenį, actą, konjaką ir dar sykį viską gerai išsukite.
4. Gautu mišiniu apšlakstykite agurkų griežinėlius. Po 15–20 minučių apibarstykite juos baltaisiais ir juodaisiais sezamais, ant viršaus sukrėskite lašišų masę. Ant kiekvieno žuvų ritinėlio uždėkite laiškinių česnakų, parmezano drožlių.
1. Mocarelą išimkite iš pakuotės, nuvarvinkite, nusausinkite ir šiek tiek paridenkite ant medinės lentos, kad rutuliukai suminkštėtų.
2. Paruoškite marinatą: česnakus ir aitriąją papriką nulupkite, sukapokite. Visus prieskonius sumaišykite su žalumynais, aliejumi, citrinų sultimis ir žiupsneliu cukraus. Marinatą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Paruoštu prieskonių mišiniu gausiai aptepkite mocarelos rutuliukus, dėkite juos į sandariai uždaromą indą ir 3 val. laikykite šaldytuve.
4. Greipfrutą nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pistacijas paskrudinkite. Mocarelos gabalėlius supjaustykite griežinėliais. Į dubenėlius sluoksniuokite po kelis greipfrutų ir mocarelos griežinėlius, ant viršaus pilkite alyvuogių aliejaus, berkite pistacijų.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant sūrio marinavimo laiko).
1. Saulėje džiovintus pomidorus labai gerai nuvarvinkite, sumaišykite su kapotais kaparėliais.
2. Želatiną užpilkite grietinėle, kai išbrinks, trumpai pakaitinkite garų vonelėje, kad želatina ištirptų.
3. Paruoškite varškės kremą: fetą sumaišykite su rikota, išspauskite česnako skilteles, įberkite bazilikų, pagal skonį pasūdykite, tada įmaišykite želatiną.
4. Į stačiakampę nedidukę formą dėkite sluoksnį saulėje džiovintų pomidorų, juos labai gerai suspauskite, kad neliktų tarpelių, ant viršaus krėskite fetos kremo, jį irgi gerai suspauskite, tada vėl dėkite pomidorų ir varškės.
5. Užkandėlę per naktį palaikykite šaldytuve. Tiekite supjausčiusi nedideliais gabalėliais. Šalia į indelį krėskite pesto padažo. Puoškite bazilikų lapeliais.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Žuvis nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į gilų dubenį ir apibarstykite žuvų prieskoniais.
- Česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, garstyčiomis, citrinos sultimis ir medumi.
- Gautu mišiniu apšlakstykite žuvį ir palikite bent pusvalandį pasimarinuoti.
- Raudonas paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje.
- Keptas paprikas nulupkite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dėkite į lėkštės.
- Marinuotą žuvį gerai nuvarvinkite ir iškepkite ant grotelių orkaitėje.
- Šiltą žuvį tiekite su šiltomis paprikomis.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Vištieną nuplaukite, užpilkite vandeniu, įberkite druskos ir užvirkite.
- Sudėkite pusiau padalytą svogūną ir į kelias dalis perpjautą morką, suberkite pipirus, įmeskite laurų lapelių.
- Jei norite – įberkite džiovintų daržovių mišinio. Virkite apie 1,5–2 valandas.
- Išimkite vištieną, daržoves, o sultinį nukoškite. Į jį suberkite želatiną ir išmaišykite.
- Viščiukų filė susmulkinkite gabaliukais, blauzdelių mėsą atskirkite nuo kaulo. Virtą morką supjaustykite griežinėliais.
- Česnako skiltelę sukapokite. Gilų dubenį pridėkite vištienos gabaliukų, sluoksnį morkų ir užberkite česnako. Užpilkite sultiniu, atvėsinkite. Dėkite parai į šaldytuvą.
Kulinaro patarimas. Drebučius galite pagardinti žalumynais, žirneliais, kietai virtais kiaušiniais, grybais ir t. t.
1. Želatiną užpilkite trupučiu šalto virinto vandens, paskui išbrinkinkite karšto vandens vonelėje.
2. Vandenį užvirinkite, sudėkite kubeliais supjaustytą mėsą, šiaudeliais supjaustytas morkas, sumeskite sultinio kubelius ir virkite apie pusvalandį.
3. Sudėkite supjaustytus salierus, suberkite aitriąsias paprikas ir dar kelias minutes pavirkite. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite želatinos tirpalą ir išpilstykite į nedidelius indelius.
4. Paruoštus drebučius ataušinkite kambario temperatūroje ir tik tada dėkite į šaldytuvą. Beje, šį užkandį galima paruošti gerokai iš anksto, nes patiekalai su želatina ilgiau negenda.
5. Patiekiant drebučius papuoškite kruopščiai nuplautais rozmarinais ar kitokiais prieskoniniais žalumynais.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180-200 °C. Kietai išvirkite kiaušinius, juos atvėsinkite ir nulupkite lukštus.
2. Iš varškės rankomis suformuokite 6 rutuliukus (mažesnius nei graikiško riešuto dydžio).
3. Visiškai atšildykite špinatus, nusunkite susidariusį vandenį. Jei reikia, dar kartą sutrinkite į tyrę. Rikotos sūrį išplakite su kiaušiniais, pienu, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite špinatus bei smulkintą porą. Viską gerai išmaišykite.
4. Į keksiukų kepimo formą (aš naudojau keksiukų ir Cannelés kepimo formeles) įdėkite šiek tiek paruoštos rikotos/špinatų masės, į vidurį įstatykite po virtą kiaušinį (8 vnt.), į likusias formeles – po 1 varškės rutuliuką. Paviršių uždenkite likusia flans'ų mase.
5. Kepkite 30 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Patiekite su majonezu ir šviežiomis daržovių salotomis.
Receptas iš tinklaraščio „Irri Style“
Salotos
1. Baltagūžį kopūstą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite siauromis, trumpomis juostelėmis. Įberkite pusę šaukštelio druskos ir palikite inde 2 valandoms.
2. Į kitą indą sudėkite panašiai sukapotą raudongūžį kopūstą, taip pat pasūdykite ir palikite marinuotis. Per tą laiką susmulkinkite džiovintus vaisius.
3. Svogūnų laiškus nuplaukite, nusausinkite ir sukapokite. Kopūstus nusunkite ir sumaišyti su pjaustytais džiovintais vaisiais. Paskaninkite pipirais.
4. Galiausiai supilkite majonezą, išmaišykite, užbarstykite svogūnų laiškų.
Gariausia šias salotas marinuoti 1–2 valandas.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vištieną nuimkite nuo kaulo ir susmulkinkite. Susmulkinkite pekininį kopūstą. Persikus ir obuolį supjaustykite kubeliais.
2. Supjaustytas salotų sudedamąsias dalis sudėkite į žemą dubenį ir išmaišykite (jei norite, galite sluoksniuoti).
3. Paruoškite padažą: imbiero šaknį sutarkuokite ir sumaišykite su likusiomis padažo sudedamosiomis dalimis. Užpilkite ant salotų. Pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Burokus ir obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį.
2. Įberkite keletą kapotų šalavijų lapelių, supilkite apelsino sultis, išmaišykite.
3. Paruoštas salotas išdėliokite į vazeles, dėkite po šaukštą majonezo, užberkite po šaukštelį visų sėklų (geriau jų neskrudinkite, bus sveikiau) ir papuoškite šalavijų šakelėmis.
1. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą. Salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Visas daržoves ir avokadą supjaustykite mažyčiais kubeliais.
2. Daržoves, avokadus ir salotų lapelius išdėliokite į keturias salotines, įdėkite po šaukštelį ikrų ir kelias krevetes.
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą su citrinų sultimis, įberkite pipirų, jei reikia, pasūdykite. Ant paruoštų salotų dėkite po šaukštą majonezo ir gausiai pabarstykite krapais, papuoškite žaliosios citrinos skiltele.
Krapais galima gardinti vėžiagyvius, lašišą, troškintą žuvį, paukštienos, varškės patiekalus, salotas, sriubas, padažus.
1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais, susmulkinkite kalendras.
2. Jautieną supjaustykite riekėmis ir iš abiejų pusių apkepkite 3–4 minutes. Iškeptą sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Tuomet plonai supjaustykite.
3. Dideliame dubenyje išmaišykite svogūnus, kalendras, įpilkite citrinų sulčių, žuvų padažo, įberkite cukraus, aitriųjų pipirų. Suplėšykite mėtų lapelius ir užberkite ant viršaus. Salotas sudėkite ant jautienos riekelių. Aštrumui numalšinti salotas galite tiekti su jogurto ir citrinų žievelių padažu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, po lygiai išdėliokite lėkštėse. Žirnelius nuplaukite. Jei naudosite šaldytus, atšildykite ir nusausinkite.
- Kumpį supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje be jokių prieskonių ir atvėsinkite.
- Kiaušinius išvirkite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais.
- Kumpio kubelius, žirnelius, kiaušinius berkite ant salotų, jas pagal skonį pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
- Paruoškite užpilą: laiškinius česnakus nuplaukite, sukapokite, sumaišykite su aliejumi, šviežiai spaustų citrinų sultimis, balzaminiu actu ir baltuoju vynu, pagal skonį berkite druskos ir cukraus, padažą gerai išplakite, atvėsinkite šaldytuve ir užpilkite ant salotų. Salotas tiekite su mėgstamos baltos duonos riekele.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
- Mėlynųjų pelėsių sūrį supjaustykite kubeliais, berkite ant salotų.
- Kiekvieną kiaušinį atsargiai, kad baltymas nesusimaišytų su tryniu, išleiskite į puodelius. Po vieną supilkite į verdantį ir šlakeliu acto parūgštintą vandenį ir virkite ne ilgiau nei 4 min., kad sutrauktų baltymą, o trynys liktų poskystis. Išgriebtus kiaušinius atvėsinkite, po vieną sudėkite ant salotų, gausiai užberkite šviežiai maltų pipirų.
- Elektriniu plakikliu iki vientisos masės suplakite smulkinto česnako skilteles, griežinėlį citrinos su žievele, garstyčias ir aliejų. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų.
- Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, palikite atvėsti.
- Kiaušinius išvirkite. Kai atvės, nulupkite, supjaustykite riekelėmis. Nuplautas, popieriniu rankšluosčiu nusausintas salotas suplėšykite.
- Nuo tunų gabaliukų nupilkite marinatą, šakute juos kiek pasmulkinkite.
- Nuplautus pomidorus supjaustykite griežinėliais, petražoles susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite makaronus ir plėšytas salotas.
- Sudėkite pomidorus, kiaušinius, atsargiai išmaišykite. Ant viršaus sudėkite tunus, suberkite smulkintas petražoles. Paruoškite užpilą: dubenyje sumaišykite vermutą ir aliejų.
- Sudėkite trintus česnakus, dar sykį viską sumaišykite.
- Pagal skonį įberkite rudojo cukraus, druskos, maltų juodųjų pipirų, gerai išsukite. Įmaišykite kaparėlius.
- Burokėlius nestambiai sutarkuokite.
- Slyvas pamirkykite arba jei neturite laiko mirkyti ilgiau, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1-2 minutes.
- Tada perskalaukite po šaltu vandeniu. Kai slyvos bus gana minkštos, jas susmulkinkite ir suberkite į burokėlius.
- Į salotas taip pat suberkite smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trint česnakus, pasūdykite.
- Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.
1. Pasūdytame vandenyje išvirkite vištienos filė, atvėsinkite ir supjaustykite ją šiaudeliais.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną, apkepinkite jį. Iškepkite gruzdintas bulvytes (naudojau šaldytas). Agurkus supjaustykite šiaudeliais. Išvirtus kiaušinių baltymus sutarkuokite stambiau.
3. Visus turimus ingredientus sumaišykite su majonezu, įberkite mėgstamų prieskonių. Ant lėkštės dėkite salotų lapų, ant jų – mišrainę ir tada tarkuotą sūrį. Viduryje šaukštu ar stikline padarykite duobutę ir sudėkite virtus putpelių kiaušinius. Skanaus!
Receptą atsiuntė Tatjana Afanasjeva
Karštieji patiekalai
1. Plonai išmuškite vištieną, pabarstykite druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Palikite pasimarinuoti.
2. Špinatų lapus nuplaukite, nuvarvinkite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Susmulkinkite pievagrybius. Svogūną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste, baigiant kepti įmaišykite pievagrybius, sukrėskite pomidorų padažą. Nukelkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti, įmaišykite tarkuotą sūrį.
4. Ant išmuštos vištienos dėkite špinatų lapų, užkrėskite paruošto įdaro, susukite suktinuką ir persmeikite mediniu pagaliuku. Susukite suktinukus į foliją, sudėkite į skardą ir kepkite 180–200°C temperatūros orkaitėje apie 40 min. Tiekite su virtais ryžiais ir šviežių daržovių salotomis.
1. Mėsą supjaustykite kepsniais, išmuškite ir įtrinkite prieskoniais.
2. Kiekvieną mėsos gabaliuką įdarykite sūrio gabalėliu ir džiovintomis slyvomis bei abrikosais, susukite, susmeikite smeigtuku, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje ant aliejaus.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Jis itin mėgstamas pietinėse JAV valstijose. Vištieną galite pakeisti veršiena ar kalakutiena, o padažui panaudoti graikišką jogurtą – tuomet patiekalas nebus pernelyg riebus.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Vištų krūtinėles šiek tiek lengvai pamuškite mėsos plaktuku, apšlakstykite iš abiejų pusių citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais, čiobreliais, galiausiai abi puses ištepkite aliejumi.
3. Sudėkite ant folija apvyniotų grotelių ir apie 10 min. kepkite orkaitėje.
4. Per tą laiką gerai įkaitintame aliejuje apkepkite faršą. Maišykite jį, kad nesukristų į gabalus. Po kelių minučių supilkite sultinį, į kurį įmaišytas krakmolas. Kai padažas sutirštės, supilkite jogurtą ir nukelkite nuo viryklės.
5. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, įberkite trinto česnako. Tokiu padažu užpilkite vištienos kepsnius.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.
- Mėsą kruopščiai įtrinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
- Išimkite į lėkštę. Kiek atvėsinkite ir perriškite kepsnį kepimo virve.
- Susmulkinkite morkas, salierą ir svogūną. Suberkite į orkaitėms tinkamą keptuvą, dėkite ant ugnies ir maišydama kaitinkite, iki daržovės išskirs sultis.
- Sudėkite sviestą ir dar maišydama kepinkite apie 5 minutes.
- Suberkite smulkintus rozmarinus, išmaišykite.
- Ant viršaus padėkite mėsą ir uždenkite. Kepkite orkaitėje 2,5–3 valandas. Jei reikės, prieš tiekdama pagardinkite druska ir pipirais.
1. Į dubenį sudėkite maltą vištieną, pasūdykite, suberkite prieskonius, miltus, manų kruopas, įmuškite kiaušinį, supjaustytą svogūną ir išmaišykite.
2. Likusias daržoves įmeskite į karštą vandenį, apvirkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Kepkite apie 50 min orkaitėje.
3. Į kepimo formą įdėkite dalį paruoštos vištienos, tada sudėkite daržoves ir nuluptus putpelių kiaušinius ir uždenkite viską likusiu vištienos faršu.
4. Pašaukite viską į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 min.
Receptą atsiuntė Evelina Daukševič
1. Abrikosus per naktį mirkykite vandenyje, tada nuspauskite ir susmulkinkite.
2. Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite, įpjaukite, išskleiskite, pamuškite, pagal skonį įtrinkite druska ir pipirais.
3. Per vištienos filė vidurį berkite smulkintų išmirkusių abrikosų, tarkuoto sūrio, žalumynų. Vištieną suvyniokite ir perriškite konditeriniu siūlu. Trumpai pakepinkite įkaitintame svieste, apvoliokite riešutuose ir 20 min. pašaukite į karštą orkaitę.
4. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite sojų padaže. Tada suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite iki svogūnai karamelizuosis.
5. Tiekite supjaustytą griežinėliais su mangų kubeliais, sumaišytais su abrikosų džemu.
1. Į maltą mėsą sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, piene išmirkytą ir nuspaustą batoną, krienus, įmuškite kiaušinius, įberkite pipirų, pasūdykite ir gerai išminkykite. Mėsos masę sukrėskite ant celofano, uždenkite kitu celofano lakštu ir iškočiokite didelį stačiakampį. Po to viršutinį celofaną nuimkite.
2. Ant iškočiotos mėsos per patį vidurį viena eile sudėkite nuluptus kiaušinius, suvyniokite (be celofano), dėkite siūle į apačią ant riebalais pateptos aliuminio folijos ir kuo sandariau užlankstykite folijos kraštus. Viršuje pradurkite 2–3 skylutes, kad kepant galėtų išeiti garai.
3. 190 `C karštumo orkaitėje kepkite 45 min. Tada praplėškite ir praskleiskite foliją ir dar kepkite, kol apskrus viršus. Šiek tiek praaušusį vyniotinį supjaustykite griežinėliais.
1. Nuplautą ir nusausintą mėsą įpjaukite vienoje vietoje taip, kad susidarytų erdvi kišenė. Česnakus sutrinkite su druska ir šiuo mišiniu įtrinkite mėsą iš visų pusių.
2. Paruoškite įdarą: smulkintas daržoves, maltą mėsą, prieskonius, džiūvėsėlius, kiaušinius išminkykite, pasūdykite, įberkite pipirų.
3. Veršienos įpjovą prikimškite įdaro ir susmeikite smeigtukais. Paruoštą vyniotinį iš visų pusių apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada dėkite į karščiui atsparų indą ir 1,5 val. kepkite orkaitėje. Kepdama keletą kartų aptepkite medumi.
1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir dar kartą perpjaukite išilgai pusiau. Pankolius išilgai supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite išilgai skiltelėmis.
2. Į druskos, kvapiųjų pipirų ir prieskoninių žalumynų mišiniu įtrintą vištą suberkite nuluptas česnakų skilteles, perpus perpjautą citriną, supjaustytas daržoves.
3. Įdarytą vištą įdėkite į keptuvą, aplink išdėliokite nuskustas bulves, likusias daržoves, supilkite vyną, o vištos viršų aptepkite aliejumi.
4. Viską apibarstykite kmynais, uždenkite keptuvą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 1 val. 15 min. Paskui dangtį nuimkite ir kepkite dar 20 min. (kol odelė dailiai apskrus).
1. Anties šlaunelę apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių po 4–5 min. ant silpnos ugnies. Dėkite į skardelę ir pašaukite į 180°C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 20–30 min.
2. Obuolį perpjaukite pusiau ir atsargiai išimkite sėklalizdžius. Į vidų įberkite migdolų drožlių, dėkite į kepimo skardą ir pašauname į tą pačią orkaitę.
3. Padažui į prikaistuvį supilkite vyną, sukrėskite medų, supilkite išspaustas apelsino sultis ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Turi nugaruoti pusė skysčio. Palikite šiek tiek pravėsti.
4. Patikrinkite, ar iškepusi antis: į storiausią vietą duriame smeigtuku ar peiliu ir jeigu nebėga skystis, vadinasi, iškepusi. Obuolys turi būti vidutiniškai kietas - neištižęs.
5. Į paruoštą padažą dėkite gabalėlį sviesto ir palengva maišydami ištirpinkite jį.
6. Į lėkštę pilkite padažą, dėkite iškeptą obuolį ir anties šlaunelę. Galime papuošti apelsino skiltele.
Desertai
- Razinas užilkite romu ir palikite per naktį.
- Mieles su cukrumi ištirpinkite šiltame piene ir palikite pastovėti 10 minučių.
- Sausoje keptuvėje pakepinkite migdolų plokšteles.
- Kiaušinius lengvai išplakite ir supilkite į pieną.
- Dalimis suberkite išsijotus miltus, sudėkite sviestą, sužerkite citrinų žieveles, džiovintus vaisius, pusę migdolų plokštelių ir užminkykite tešlą.
- Minkykite 10 minučių, suformuokite rutulį, uždenkite ir valandai dėkite į šaldytuvą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, tris 20–22 cm skersmens kepimo formas ištepkite sviestu.
- Stalą pabarstykite miltais ir išminkykite tešlą. Padalykite į tris dalis ir sudėkite į formas.
- Uždenkite ir palikite 30 minučių. Patepkite išplaktu kiaušiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis.
- Kepkite 10 minučių, tada sumažinkite karštį iki 190 laipsnių ir kepkite dar 25–30 minučių.
1. Kambario temperatūros sviestą išsukite (išplakite) su cukrumi iki purumo.
2. Įmuškite kiaušinius ir viską gerai išplakite, kol masė taps puri ir balkšva (apie 10 min. plakimo).
3. Į gautą masę įtarkuokite citrinos ir apelsino žieveles. Įspauskite citrinos ir pusės apelsino sultis. Viską gerai išplakite.
4. Mentele/šaukštu dalimis įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą. Tešla gausis minkšta, tačiau neturi stipriai lipti prie rankų. Jei trūksta – įmaišykite daugiau miltų.
5. Iš gautos masės suformuokite/iškočiokite pailgas juosteles, paėmę už jų galų susukite tarpusavyje (į tokią formą, kaip sausainiai).
6. Paruoštus sausainius skardoje aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite sezamo sėklomis ir ruduoju cukrumi.
7. Sausainius kepkite 180 C orkaitėje apie 10 min., kol sausainiai gražiai pakils ir šiek tiek pagels.
8. Iškepusius atvėsinkite ir patiekite su kava ar pienu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Ištirpinkite sviestą, leiskite atvėsti.
- Dubenyje sumaišykite kiaušinius ir cukrų, supilkite lydytą sviestą.
- Vis maišydami suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
- Supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Suberkite lazdynų riešutus.
- Užpildykite kepimo formeles ir kepkite 20 minučių. Kai keksiukai iškepa, išpjaukite mažą skylę viršuje, įdėkite šaukštą „Nutella“ kremo ir patupdykite „Ferrero Rocher“ kamuoliuką.
Receptą atsiuntė Rūta K., Palanga.
1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite susmulkintus riešutus, kepimo miltelius, 200 g miltų, cinamoną ir kakavą. Viską gerai išmaišykite.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo formą ištepkite sviestu.
3. Penkis obuolius nulupkite, supjaustykite gabaliukais, sumaišykite su romu ir sudėkite į tešlą. Ją supilkite į formą ir kepkite 50–60 min.
4. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti ir apipilkite ištirpintu šokoladu.
1. Iš visų tešlai skirtų produktų (sviestas turi būti kambario temperatūros) užminkykite tešlą, įdėkite į maišelį ir apie 1 val. palaikykite šaldytuve.
2. Iš sustingusios tešlos iškočiokite du turimos formos dydžio lakštus ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 10–15 min.
3. Želatiną užpilkite apelsinų sultimis ir palikite išbrinkti. Išbrinkusią ištirpinkite karšto vandens vonelėje.
4. Maskarponę ištrinkite su jogurtu, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinų sultimis. Plona srovele supilkite želatinos tirpalą, gerai išmaišykite ir trumpam padėkite į šaldytuvą.
5. Grietinėlę standžiai išplakite ir įmaišykite į pradėjusią stingti maskarponės masę.
6. Vieną iškepusios tešlos paplotį įdėkite į formą aukštais kraštais, sukrėskite varškės masę, uždenkite kitu papločiu ir bent porą valandų palaikykite šaldytuve.
7. Sustingusį varškėtį išverskite iš formos, apibarstykite cukraus pudra ir papuoškite šviežių mėtų lapeliais.
- Spanguoles nuplaukite, suberkite į sietelį, palikite nuvarvėti ir nudžiūti.
- Ryžių manus užpilkite pienu, palikite išbrinkti. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius gerai išsukite su milteliniu cukrumi.
- Varškę sudėkite į gilų dubenį, ištrinkite šakute. Sudėkite saldintus kiaušinių trynius, maišykite, kol masė taps gelsva. Sukrėskite ryžių manus, gerai išsukite. Įmaišykite kėlimo miltelius, vanilinį cukrų.
- Kiaušinių baltymus išplakite ir atsargiai įmaišykite į varškės ir manų masę.
- Sukrėskite į sviestu išteptą kepimo indą. Viršų apibarstykite spanguolėmis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių.
- Tiekdami apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Spanguoles užpilkite romu ir palikite, kad išbrinktų.
- Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius ir sutarkuokite stambia trintuve.
- Dubenyje sumaišykite rudąjį cukrų, imbiero miltelius, cinamoną.
- Karščiui atsparų indą aukštomis sienelėmis ištepkite riebalais, batono ar pyrago riekeles aptepkite sviestu, spanguolių džemu ir dėkite vieną ant kitos į tarpus vis užberdami tarkuotų obuolių, prieskonių mišinio ir nusausintų rome mirkytų spanguolių.
- Pyrago riekeles apšlakstykite likusiu romu.
- Kiaušinius elektriniu plakikliu iki vientisumo išplakite su cukrumi.
- Pildama plonyte srovele, įmaišykite grietinėlę ir pieną.
- Plakinį pamažu supilkite ant pyrago riekelių, kad susigertų.
- Kepkite iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 35 min.
- Jogurtą išplakite su cukrumi, aliejumi, sultimis ir greipfruto žievele.
- Sudėkite miltus, kepimo miltelius ir užmaišykite tešlą.
- Supilkite į paruoštą kepimo formą ir šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių.
- Kepkite apie 40 minučių.
- Pravėsusį keksą išverskite ant grotelių ir palikite atšalti.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Išsukite minkštą margariną su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kiaušiniu ir likusiais biriaisiais produktais.
2. Iškočiokite 0,7 cm storio lakštą ir formuokite kiaušinių, zuikio ar kitos norimos formos sausainius. Sudėkite juos į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą.
3. Kepkite apie 20 min. iki 150–170 °C įkaitintoje orkaitėje.
4. Paruoškite glajų: miltelinį cukrų išsukite su citrinos sultimis. Aptepkite juo sausainius. Viršų papuoškite pabarstukais ir / ar tirpintu šokoladu. Skanaus! :)
Receptą atsiuntė Elina Skaržinskienė
1. Ištirpinkite pakelį aviečių skonio želė ir supilkite į formeles ar kiaušinių lukštų puseles.
2. Į kiekvieną įdėkite po mandarino skiltelę ir padėkite šaltai, kad sustingtų. Vėliau išimkite ir sulipdykite sustingusias puseles. Taip padaromi štai tokie „margučiai'“ iš želės :)
Receptą atsiuntė Rima Vaniarchina
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų formeles.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite trintų bananų tyrę, rudąjį cukrų, cukrų ir aliejų. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakite.
4. Į paruoštą plakinį per du kartus suberkite miltų mišinį. Įmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite tešlos, nebijokite, jei matysite, kad joje dar yra likusių šiek tiek tešlos gumulėlių. Šokoladą susmulkinkite mažais gabalėliais ir lengvais judesiais įmaišykite į tešlą.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į paruoštas keksiukų formeles, užpildant tris ketvirčius formelių tūrio.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
7. Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės ir kelias minutes leiskite atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir išdėliokite ant grotelių. Dar šiltus keksiukus aptepkite paruošta kava, stengdamiesi, kad keksiukai sugertų kuo daugiau kavos. Atvėsinkite.
8. Pasiruoškite kremą keksiukų dekoravimui. Tirpią kavą užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite. Dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą. Palaipsniui, nenustodami plakti, pilkite kavą į sviestą. Plakite porą minučių, kol gausite purią masę. Sumažinkite plaktuvo greitį ir palaipsniui suberkite cukraus pudrą. Berkite ją po kelis šaukštus, vis lėtai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos. Masė turi būti pakankamai tvirta, laikyti formą – pakabinus šaukštą masės ir jį apvertus, masė neturi iš karto nukristi atgal į dubenį. Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite daugiau cukraus pudros – tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją. Supilkite vanilės ektraktą, jei jį naudojate, ir dar kartą gerai išplakite.
9. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite visiškai atvėsusius keksiukus. Jei norite, apibarstykite keksiukus norimais pabarstukais, smulkintu šokoladu ar perliniu cukrumi.
Plačiau skaitykite: Savaitgalio desertui – gardūs bananiniai keksiukai
- Pieną pašildykite iki maždaug 100 °C temperatūros – jis turi būti šiltas, bet ne karštas.
- Suberkite į pieną cukrų (1 valg. š.) ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir sausos mielės ištirps.
- Uždenkite dubenėlį švariu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 10–15 min., kol suputos paviršius.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų (50 g) ir druską.
- Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Sumaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Minkykite apie 10 min., kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
- Dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
- Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
- Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalykite į tris lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių suformuokite į ilgą volelį (maždaug 40 cm ilgio).
- Visų trijų volelių galus sujunkite ir supinkite kasą. Kasos pabaigą taip pat sujunkite, šiek tiek paminkydami. Iš supintos kasos suformuokite pilnavidurį apskritimą. Taip suformuotą duoną galite kepti tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba atsargiai įdėti pyragą į apvalų kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti jame.
- Uždenkite suformuotą duoną švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 40 min., kol tešlos tūris padvigubės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šiltu vandeniu. Aptepkite visą pakilusios duonos paviršių.
- Apibarstykite ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.
- Kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol gražiai apskrus ir bus iškepusi.
- Atvėsinkite ant grotelių.
Patiekite ir raikykite. Skanaus!
Paruošimas:
- Prieš kepimą užmerkite džiovintas spanguoles.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi.
- Įmaišykite išlydytą sviestą.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
- Šią birią masę viena kryptimi įmaišykite į skystąją.
- Supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
- Galiausiai į tešlą įmaišykite nusausintas spanguoles.
- Orkaitės temperatūra apie 180 °C. Kepimo laikas priklauso nuo formelių dydžio (15– 0min.).
- Recepto autorė kepė specialioje mažyčių keksiukų keptuvėje apie 10 min.
- Papuošimui išlydykite šokoladą ir tepkite ant pravėsusių keksiukų.
- Kol šokoladas dar nesustingęs, puoškite pabarstukais, riešutais ar kuo tik sugalvosite.
Receptą atsiuntė Agnė P., Vilnius