Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausios klaidos, kurias darome kavą gamindami namie

Antras pagal suvartojimo kiekį gėrimas pasaulyje po vandens yra kava. Vieni neįsivaizduoja savo ryto be garuojančio kavos puodelio, kitiems tai yra pietų pertraukėlės ritualas su kolegomis. Dabar miestų gatvelės yra pilnos kavinių, tačiau skanią kavą galima pasidaryti ir namų sąlygomis, kaip?
Baristos darbas
Baristos darbas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Per skubėjimą galima sugadinti kokybę

Vienas iš paprasčiausių būdų ruošti kavą specialistų yra vadinamas pačiu profesionaliausiu. Sakoma, tobulumas slypi paprastume, tačiau yra būtina laikytis keleto griežtų taisyklių, antraip kavos puodelis gali būti sugadintas.

„Strange love“ kavinės vadovo Arno Urbanavičiaus teigimu, didžiausia klaida gaminant kavą yra dėl skubėjimo: žmonės iškart užvirus vandenį skuba plikyti kavą. „Negalima pilti verdančio vandens į kavą, tai nėra tinkama temperatūra. Reikia, kad vanduo būtų 90–96 laipsnių. Asmeniškai aš labiausiai mėgstu 92–94 laipsnių vandenį. Taip pat atitinkamai pagal kiekvieną kavos rūšį ir jos savybes, reikalinga temperatūra gali kisti“, – paaiškino kavinės vadovas patikslinęs, kad užtenka palaukti nors 30 sekundžių užvirus arbatinukui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rekomenduojama palaukti mažiausiai 30 sekundžių prieš užpilant vandenį
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rekomenduojama palaukti mažiausiai 30 sekundžių prieš užpilant vandenį

Taip pat reikia pataikyti tinkamą kavos ir vandens santykį. Specialistų teigimu, vienam litrui vandens reikia 60–80 gramų maltos kavos – tai yra 2 arbatiniai šaukšteliai vienai stiklinei. Tačiau labai svarbu įvertinti ir tai, kokią mes ją norime gerti. Anot kavos meistro A. Urbanavičiaus, geriausia kava – šviežiai malta. Tačiau svarbu tam turėti tik tam skirtą prietaisą – kavamalę su girnomis. Kiti prietaisai su peiliukais gali tik sugadinti pupeles. „Nesu radęs jokio ne kavai skirto malti daikto, kuris pupeles sumaltų gerai. Jau geriau kavą pirkti specializuotose parduotuvėse ir paprašyti, kad sumaltų ją iškart. Arba prekybos centruose ieškoti maltos kavos, kuri yra skirta plikymui“, – sakė kavinės vadovas.

Cukrus – tik priemonė prastai kavai paskaninti

Dažnas turime įprotį vos užplikius kavą ją pasaldinti šaukšteliu cukraus. Tačiau kavos specialistų teigimu, šis komponentas yra paplitęs tarsi priešnuodis prieš prastą kavą. Vandenyje tirpstantis natūralus saldiklis yra saldus ir „nustelbia“ visus kitus skonio pojūčius – vietoje nekokybiškos kavos rūgštumo ar kartumo.

„Jeigu į kavą norisi dar įsidėti cukraus – su ja jau kažkas negerai“, – cukraus vartojimo tendencijas įvardino A. Urbanavičius. Anot jau šešerius metus kavos pasaulyje besisukančio eksperto, cukrus yra pats prasčiausias pasirinkimas norint mėgautis kava: „Techniškai tvarkinga ir kokybiškai užauginta kava natūraliai sukuria saldžios kavos skonį patį iš savęs. Kavos pupelės augdamos subrandina natūralaus cukraus, ir jei kava yra paskrudinta profesionaliai, teoriškai mums nebereikia pridėti nieko papildomai.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arnas Urbanavičius iš „Strange Love“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arnas Urbanavičius iš „Strange Love“

Jeigu į kavą norisi dar įsidėti cukraus – su ja jau kažkas negerai

Arnas tvirtai įsitikinęs, kad mums produkto turėtų užtekti paties savaime, jeigu jis yra kokybiškas – jokių priedų daugiau nebereikia. Cukraus pirmiausia reikėtų atsisakyti prevenciškai vien dėl sveikatos priežasčių.

Kita vertus, kavos įpročiai yra labai individualūs ir cukraus vartojimas yra vienas pagrindinių kavos priedų, nors ir nerekomenduotinas vartoti. Užplikius kavą skubėti negalima – reikia palaukti nors 3 minutes prieš ją išmaišant su cukrumi ar pienu. Specialistų teigimu, skubotas maišymas gali pakenkti pačios kavos skoniui. „Yra manoma, kad greitai neišmaišę užrakinsime kavos sąveiką su deguonimi, todėl gali pasikeisti ir pats skonis“, – pasakojo A. Urbanavičius.

Keičiasi prioritetai renkantis kavą

Kas yra geroji kava? Kavos pupelių auginimas – pats svarbiausias procesas, kuris ir sukuria užburiantį skonį. Pupelių skonis ir aromatas taip pat gali skirtis priklausomai nuo to, kur jos buvo užaugintos: vienokios jos bus Centrinėje Amerikoje, o kitokios – Afrikos žemėje. Pasak Arno iš „Strange Love“ kavinės, renkantis kavą ir svarbu atsižvelgti į tai, kur ji buvo užauginta, tačiau šiandien prioritetas skiriamas ir šviežiai skrudintai kavai.

„Tapo jau sutartiniu dalyku, kad kava turi būti skrudinama lokaliai. Svarbiausi faktoriai tampa derliaus šviežumas ir skrudinimo data, o ne tik prekės ženklo populiarumas“, – kavos gaminimo užkulisius atskleidė kavinės vadovas.

Prekybos centro lentynose atsiranda vis daugiau lietuviškų prekės ženklų – pupeles skrudina ir čia vietoje. „Sviestinį ragelį iškepę juk valgome jį iškart, o ne po savaitės. Tada jis yra skaniausias. Kava turi ilgesnius terminus, bet iki trijų mėnesių po skrudinimo kava yra geriausia“, – kavos specialistas paaiškino kodėl šviežiai skrudintos pupelės turėtų sužavėti kavos mylėtojus.

Visus, kurie yra nusivylę kavos namie paruošimu, kavinės vadovas Arnas ragina nebijoti eiti konsultuotis su specialistais. „Mes visada mielai patarsime – drąsiai kreipkitės į kavinių baristas“, – išmokti pajusti tikruosius kavos teikiamus malonumus kvietė A. Urbanavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas