15min susisiekė su žinoma dietiste, kuri pati kažkada turėjo antsvorio ir sėkmingai jo atsikratė, o dabar edukuoja ir savo pavyzdžiu įkvepia klientus. Ji sutiko plačiau pakomentuoti savo požiūrį.
Taip pat pasidomėjome ir kavinės atstovų reakcija į dietistės pastebėjimus.
U.Radzevičienė pasakojo po ilgesnės pertraukos neseniai apsilankiusi Nacionaliniame operos ir baleto teatre, nes visa jos šeima labai mėgsta muzikinius spektaklius ir lanko juos įvairiuose miestuose, šalyse. Ji buvo labai nustebinta, kai pažvelgusi į teatro kavinės desertų pasiūlą nepamatė nieko, kas eitų koja kojon su šiuolaikinėmis sveikos mitybos tendencijomis.
Aš mačiau karštą šokoladą, plaktą grietinėlę, gal trijų rūšių želė ir nieko sveikesnio.
„Esu tikrai adekvati, puikiai suprantu, jog Operos ir baleto teatras – nei ligoninė, nei sanatorija. Šioje vietoje svarbūs tokie dalykai, kaip žmogaus kultūra, išsilavinimas, o kavinė yra lyg priedas prie viso to. Tačiau manau, jog ir čia vertėtų pasiūlyti įvairių variantų, nes lankosi patys įvairiausi žmonės – ir turintys sveikatos problemų, vengiantys cukraus, o ką jau kalbėti, kad čia būna ir spektaklių vaikams, kurie per pertraukas bėga gardėsių į kavinę. Tačiau dabar aš mačiau karštą šokoladą, plaktą grietinėlę, gal trijų rūšių želė ir nieko sveikesnio“, – savo įspūdžiais dalijosi mitybos specialistė.
Užkandžius traukė iš rankinuko
Anot jos, šiais laikais, kai apie mitybos svarbą, pridėtinį cukrų tiek daug kalbama, net degalinėse šalia „Snickers“ šokoladukų galima rasti sveikesnių užkandžių – ir tokios kasdienės vietos rūpinasi, kad patenkintų visus poreikius.
Iškėlus versiją, jog galbūt teatro kavinėje svarbus nostalgijos, tradicijos momentas, ji sakė vis tiek matanti problemą. „Taip, grietinėlė, karštas šokoladas siejasi su emocija, grąžina į senus laikus. Mityba ir emocija yra labai susiję dalykai – maistas gali sukelti saugumo jausmą, sietis su paveldu, viskas gerai, palikime šiuos dalykus, jų taip pat reikia. Tačiau šiais laikais visada turime galvoti apie kitas alternatyvas, net jei žmonės garsiai to neklausia, reikia apie tai pagalvoti. Gal žmogus, kuris vengia cukraus, tik prieis prie vitrinos ir nieko neišsirinkęs, nieko nesakęs, nueis šalį. Mano pacientai lankosi (šioje vietoje – aut.) ir transliuoja, kad nebuvo pasirinkimo.
Lietuvoje daug problemų su cukriniu diabetu, nutukimu, bet dėl to kenčiantys žmonės neturi būti atskirti nuo sociumo nepasiūlant jiems jokio pasirinkimo. Juolab kad tai nėra jokia prabangos prekė“, – teigė U.Radzevičinė ir pridūrė, jog ir pati nieko neišsirinko, nes yra dietistė ir jaučiasi pavyzdžiu kitiems. Tad moteriai teko sveikesnių užkandžių traukti iš rankinuko ir net pasidalinti su aplinkiniais.
Paklausta, kokių sveikesnių desertų ji pasiūlytų, dietistė sakė, jog galima atsisakyti kokios vienos rūšies želė ir turėti estetiškų, spalvingų, nedidelių geros sudėties pyragėlių, pūsto burnočio lazdelių-pirštelių. Ji net įvardijo porą Lietuvos gamintojų, kurių sveikesnius saldumynus – nuo pyragėlių iki saldainių – rekomenduotų kaip tradicinių desertų sveikesnes alternatyvas.
„Reikia suprasti, kad žmogaus organizmas yra visuma, o mityba – visa ko pagrindas, pavyzdžiui, aš nenurysiu gaminio, kuris mane žalos. Norėčiau, kad situacija pasikeistų, todėl klausimą į viešumą keliu matydama, kad kažkas negerai ir norėdama, kad tai pasikeistų, laukdama rezultato“, – aiškino ji ir pridūrė, jog, pavyzdžiui, Klaipėdos dramos teatras turi sveikesnių desertų, tad šia prasme net lenkia sostinės Nacionalinį operos ir baleto teatrą.
Nejuto poreikio iš klientų pusės
Maitinimo paslaugas Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre teikia viešąjį konkursą laimėjusi UAB „Opera“, turinti 10 metų sutartį su šia įstaiga, kuri 2024 metais baigsis. Susisiekus su bendrovės vadovo pavaduotoju Egidijumi Ramanausku, jis akivaizdžiai buvo suglumintas klausimų apie desertų meniu. Iš pradžių prašęs šiek tiek laiko, kad pagalvotų, ką atsakyti, vėliau jis trumpai pakomentavo situaciją.
Pasak jo, iki šiol nebuvo justi sveikų desertų ar užkandžių poreikio iš klientų pusės, o jei toks atsirastų, būtų reaguojama. Anot pašnekovo, patys populiariausi desertai kavinėje tiekiami per spektaklių pertraukas ir yra legendinis karštas šokoladas, želė desertas. Norintys užkąsti lengviau, sveikiau, gali rinktis kad ir salotas. „Dabartinis meniu yra suformuotas pagal klientų pageidavimus“, – lakoniškai reziumavo kavinės atstovas.