Dietistė V.Kurpienė – apie kaulavaisių naudą ir kaip juos ruošt atsargoms, kad išliktų vertingi

Dabar yra geriausias metas mėgautis vitaminais gausių vaisių įvairove, o viena iš populiariausių jų rūšių – kaulavaisiai. Nektarinai, slyvos, persikai, abrikosai, vyšnios, trešnės ir kiti yra ne tik gaivinantys, skanūs, bet ir yra naudingi sveikatai. Dietistė Vaida Kurpienė pasakoja, kodėl jų verta valgyti ir pataria, kaip paruošti šių vaisių atsargas žiemai.
Vaida Kurpienė pataria, kaip šaldyt kaulavaisius
Vaida Kurpienė pataria, kaip šaldyt kaulavaisius / Asmeninio albumo, Vida Press nuotr.

Kalbėdami apie sveiką mitybą, dažnu atveju minime vaisius ir daržoves. Tačiau renkantis maisto produktus visuomet svarbu atkreipti dėmesį į sezoniškumą. Vaisių ir daržovių pasirinkimo spektras gana platus ištisus metus, o vasara išskirtinė uogomis, į kurių kategoriją papuola didžioji dalis kaulavaisių.

Kaulavaisiai gausūs mineralais, vitaminais ir kitomis maistinėmis medžiagomis.

„Uogos pranašesnės už vaisius ir daržoves tuo, kad turi daug daugiau antioksidantų, kurie gali stabdyti oksidacijos, kitaip senėjimo ir lėtinių ligų vystymosi, procesus. Sveikatai palankūs kaulavaisiai gausūs mineralais, vitaminais ir kitomis maistinėmis medžiagomis, taip pat turi natūralių cukrų, kurie suteikia energijos“, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai cituojama V.Kurpienė.

Fotolia nuotr./Nektarinai
Fotolia nuotr./Nektarinai

Visa puokštė naudų sveikatai

Pasak dietistės, lietuvių taip mėgstamos trešnės pasižymi ne tik skoniu, bet ir daugybe naudingųjų savybių: „Saujelė trešnių turi 18 mg vitamino C (apie 25 proc. paros normos), kuris būtinas imuninei sistemai ir sveikos odos puoselėjimui. Taip pat 15 proc. paros normos kalio, kuris būtinas raumenims, nervinei sistemai ir kraujospūdžio reguliavimui”.

Šiose uogose, anot dietistės, gausu antioksidantų, beta karotenų ir įvairių polifenolių (antocianinų, flavanoidų ir katehinų), kurie mažina uždegiminius procesus, padeda apsisaugoti nuo lėtinių bei ūmių ligų bei sulėtinti senėjimo procesus. Remiantis naujausių tyrimų duomenimis, trešnės gali padėti mažinti uždegimo procesus ir oksidacinio streso žymenis. Gausi polifenolių mityba gali padėti apsisaugoti nuo daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, diabetą ir nervines ligas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Trešnės
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Trešnės

Nektarinus sudaro beveik 90 proc. vandens, tad šie vaisiai itin naudingi siekiantiems reguliuoti kūno svorį.

„Nektarinai išsiskiria saldumu, tačiau 100 g vaisiaus turi 44 kcal ir 8 g cukrų, tad kelis šimtus gramų suvalgyti ir pasisaldinti gyvenimą puikiai tiks smaližiams, ieškantiems sveikatai palankių alternatyvų. Juose gausu vitamino C, beta karoteno ir liuteino, pastarieji dažnai vartojami maisto papildų forma siekiant pagerinti regėjimą, bet atminkite, kad papildyti jų atsargas organizme, visų pirma, reikėtų pasistengti su maistu“, – pabrėžia dietistė.

Kaip pasiruošti šaltajam sezonui?

V.Kurpienė primena, kad sezono metu pravartu pasiruošti žiemai ir apdoroti vaisius taip, kad šie išlaikytų didžiąją dalį sveikatai palankių medžiagų. Kaulavaisius galima šaldyti, konservuoti ir džiovinti, tačiau tam, kad išlaikytume didžiąją dalį naudingų savybių, svarbu laikytis keleto svarbių taisyklių.

„Šviežius kaulavaisius šaldykite vakuuminiuose maišeliuose arba šaldymui skirtose dėžutėse ar maišeliuose. Stenkitės dalinti kuo mažesnėmis porcijomis, kad greičiau sušaltų, o pakuokite tokį jų kiekį, kad atšildžius vienu kartu suvartotumėte. Svarbu atkreipti dėmesį, kad įsigijus mėgstamų kaulavaisių juos reikėtų užšaldyti kuo greičiau. Tad pirkite dideliais kiekiais tada, kai žinosite, kad tą pačią arba vėliausiai kitą dieną juos ruošite konservavimui“, – pataria ekspertė.

Vida Press nuotr./Šaldytos uogos
Vida Press nuotr./Šaldytos uogos

Jeigu iš kaulavaisių ketinate daryti uogienę, dietistė išskiria kelis svarbius patarimus: „Virdami uogienę, stenkitės naudoti kuo mažiau cukraus ar jo pakaitalų, taip pat ir medaus, kadangi vaisiuose cukrų ir taip gausu. Taip pat stenkitės išlaikyti kuo trumpesnį virimo laiką, kadangi galite suardyti didžiąją dalį vitaminų ir kitų vertingų medžiagų“.

Kitas populiarus ir sveikatai palankus būdas – kaulavaisių džiovinimas. Anot V.Kurpienės, svarbu vaisius džiovinti netiesioginiuose saulės spinduliuose, o ideali džiovinimo temperatūra yra 42 laipsniai. Taip bus išlaikyta daugiausia vertingų medžiagų.

Jei yra galimybė, po džiovinimo vaisius vakuumuokite ir visais atvejais laikykite tamsioje vietoje bei suvartokite iki kito sezono.

Dietistė primena, kad valgant šviežius arba apdorotus kaulavaisius nederėtų piktnaudžiauti. Geriausia šiuos vaisius rinktis priešpiečiams – taip jie suteiks dienai reikiamos energijos. Taip pat jie puikiai tinka organizmo atstatymui po aktyvaus sporto ar pirties. Mitybos ekspertė dalijasi keliais paprastais būdais, kaip apdoroti kaulavaisius ir paruošti jų atsargas žiemai.

Šaldytos slyvos

Kruopščiai nuplaukite slyvas, nusausinkite ir perpjaukite pusiau. Išimkite kauliukus ir vaisius sudėkite į šaldymui skirtus maišelius arba dėžutes bei sudėkite į šaldymo kamerą. Mėgaukitės gardžiomis slyvomis žiemą!

Vyšnių uogienė be cukraus

Ingredientai:

  • 1 kg vyšnių;
  • 250 ml vandens;
  • 200 ml medaus.

Gaminimas:

1. Kruopščiai nuplaukite vyšnias ir išimkite kauliukus. Į vidutiniškai įkaitintą puodą sudėkite medų ir užpilkite jį vandeniu. Pamaišykite, kol medus ištirps ir sudėkite uogas.

2. Virkite kol uogos iškils į paviršių, neilgiau 20 minučių. Uogienę supilkite į sandarius indelius ir atvėsinus laikykite šaldytuve.

Džiovintų persikų „čipsai“

1. Įkaitinkite orkaitę iki 40 laipsnių ir išklokite kepimo popieriumi.

2. Persikus nuplaukite ir nusausinkite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite vaisius kuo plonesnėmis skiltelėmis ir sudėkite ant kepimo skardos.

3. Džiovinkite juos 40 laipsnių temperatūroje maždaug 4 valandas, kol persikų viršus išdžius, tuomet juos apverskite ir džiovinkite dar apie valandą, kol šie taps visiškai sausi.

4. Iš orkaitės išimkite džiovintas persikų skilteles ir leiskite visiškai atvėsti. Svarbu laikyti sausai, nes kitaip traškumas dings.

Persikų traškučius kambario temperatūroje galima laikyti apie tris mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis