Dietistė V.Kurpienė kviečia kepti „cugelį“ – lengvą, skanų ir pigų vasaros patiekalą

Užkietėję kugelio mėgėjai neleis sumeluoti, kad nepaisant puikaus patiekalo skonio, jis yra gana kaloringas ir sunkiai virškinamas. Taip yra dėl gausaus bulvių kiekio, naudojamo šiam patiekalui gaminti bei gardinimo tokiais priedais kaip miltai, mėsa, manai ar spirgai. Dietistė Vaida Kurpienė siūlo išbandyti kugelio alternatyvą, kurioje bulves papildo kitos, sveikatai palankios ir nebrangios daržovės – cukinijos.
Vaida Kurpienė ir jos siūlomas apkepas
Vaida Kurpienė ir jos siūlomas apkepas / Vida Press, asmeninio albumo nuotr.

Bulvės, anot V.Kurpienės, lietuvių aktyviai valgomos – jas tautiečiai naudoja ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą įvairiems patiekalams. Nors apie bulves galima išgirsti įvairių nuomonių, dietistė šios daržovės nedemonizuoja – priešingai, rekomenduoja vartoti, nes tinkamai paruoštos ir saikingai vartojamos bulvės yra vertingos.

„Šviežia bulvė – vertinga daržovė, ji turi įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų: kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folinės rūgšties, yra karotino šaltinis. Tiesa, kiek tų naudingųjų savybių gausime, priklauso nuo apdorojimo būdo. Ką tik iškastas, šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupena, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums reikalingų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, – pažymi V.Kurpienė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Vaida Kurpienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Vaida Kurpienė

Nustebins bulvių ir cukinijų duetas

Vis dėlto, tiems, kuriems bulvės neatsiejamos nuo kugelio, dietistė pataria per daug nepiktnaudžiauti ir negalvoti, jog tradicinis bulvių plokštainis praturtina organizmą dideliais naudingųjų medžiagų kiekiais. V. Kurpienė siūlo išbandyti kiek lengvesnę šio kepinio versiją, papildant bulvių tarkį morkomis ir cukinijomis. Būtent pastarosios suteikia šiam patiekalui išskirtinumo, o valgant – neapsunkina organizmo.

Kuo tamsesnė cukinijos žievė – tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės.

„Cukinijas į racioną rekomenduoju įtraukti dėl daugybės priežasčių. Jos pasižymi nedideliu organinių rūgščių kiekiu, todėl jos vertingos turint skrandžio ir žarnyno problemų. Ši daržovė gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reguliuoti skysčių kiekį organizme. Kuo tamsesnė cukinijos žievė – tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės. Skaniausios yra jaunos, neperaugusios daržovės“, – atkreipia dėmesį V.Kurpienė.

123RF.com nuotr./Žalios ir geltonos cukinijos
123RF.com nuotr./Žalios ir geltonos cukinijos

Dietistės teigimu, cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti dailias kūno formas. Ši daržovė labai nekaloringa – vos 16 kcal /100 gramų (toks pats kiekis bulvės – 72 kcal.), tad ją galima valgyti neribojant savęs. Cukinija valgoma tiek žalia, tiek termiškai apdorota. Anot V.Kurpienės, šaltuoju metų periodu jos gali pakeisti agurką salotose, supjaustytos pagaliukais gali būti naudojamos užtepėlėms kabinti vietoje traškučių, itin skanūs ir nekaloringi yra ir cukinijų makaronai, t. y. cukinijos supjaustytos ilgais šiaudeliais. Taip pat tinka padažams, troškiniams, rauginimui, blynams ar net pyragams.

Naujoji kugelio versija vasarą gali būti kepama ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėse ar karšto oro gruzdintuvėje.

„Kalbant apie kugelį, cukinijos tikrai puikiai pakeičia dalį tarkių bulvių plokštainyje. Nors cukinija neturi išraiškingo skonio, bet ji puikiai „sugeria“ kitų produktų skonius, tad tinka eksperimentams virtuvėje, tik prieskonių berkite daugiau nei įprastai. Kviečiu išbandyti naują „Cugelio“ receptą, pagardintą ypatingu padažu. Jei pastarojo nesinori, cukinija dera su česnakais, raudonėliais, bazilikais, čiobreliais, rozmarinais, rūkytos paprikos milteliais“, – pataria dietistė, pridurdama, jog naujoji kugelio versija vasarą gali būti kepama ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėse ar karšto oro gruzdintuvėje.

„Cugelis“ pagal Vaidą Kurpienę

Ingredientai:

  • 2 morkos;
  • 2 cukinijos;
  • 2 bulvės;
  • 2 kiaušiniai;
  • kietojo tarkuoto sūrio;
  • česnako pagal skonį;
  • druskos;
  • pipirų;
  • čiobrelių pagal skonį.

Pastaba: ingredientų proporcijas galite keisti pagal šaldytuvo turinį ir norus. Beje, atėjus rudeniui, vietoj morkų ar šalia jų, tiks moliūgas.

Gaminimas:

1. Bulves, morkas ir cukinijas sutarkuokite šiaudeliais arba burokine tarka. Sumaišykite ir įmuškite du kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, kietuoju sūriu ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite čiobreliais ir dar kelissyk viską išmaišykite.

2. Supilkite gautą masę į pasirinktą kepimo formą. Pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35-40 min. Svarbu neperkepti, nes vietoje plokštainio gausis kepta košė. Stebėkite situaciją, nes kepimo laikas priklauso ir nuo orkaitės, kepimo formos bei patiekalo dydžio.

3. Patiekite „cugelį“ su padažu (sumaišykite mėgstamomis proporcijomis graikišką jogurtą arba grietinę, varškę, keletą česnako skiltelių, smulkiai pjaustytą pomidorą, petražoles, krapus, druska ir pipirus. Jei valgys ir vaikai, petražoles ir krapus galima pateikti atskirai – įsibers tie, kas nori).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis